Infofinanciar > Lumea la zi > Generalul american Wesley Clark: ”Dacă pierde, Ucraina nu va mai exista”
Lumea la zi

Generalul american Wesley Clark: ”Dacă pierde, Ucraina nu va mai exista”

ucraina razboi thetelegraph.com

Conform generalului american în rezervă, Wesley Clark următoarele 4-6 săptămâni sunt cruciale pentru dinamica războiului din Ucraina. Acesta adaugă că încă nu este momentul ca țările beligerante să se așeze la masa tratativelor pentru a pune capăt conflictului.

Wesley Clark care a fost și comandant al trupelor NATO este optimist în ceea ce privește șansele de reușită ale Kievului împotriva Federației Ruse. Acesta deschide interviul cu o șarjă de acuzații ce au ca destinatar rezidentul șef de la Kremlin, Vladimir Putin. Clark a fost foarte vehement și a declarat următoarele:

Wesley Clark: ”Vladimir Putin e vinovat de cele mai grave crime, purificare etnică, copii luați de lângă părinții lor”

Vladimir Putin e vinovat de cele mai grave crime, purificare etnică, copii luați de lângă părinții lor, oameni executați în taberele de filtrare. Se întâmplă sub ochii noștri, iar unii vorbesc de negocieri de pace! Noi vrem să-i urăm bun venit înapoi pe scena Națiunilor?”.

În opinia fostului comandant al trupelor NATO negocierile de pace ar trebui să aibă loc doar după ce Ucraina își recapăta suveranitatea deplină asupra teritoriilor cucerite de ruși. De asemena acesta a mai emis și un scnariu sumbru bazat pe o eventuală înfrângere a Ucrainei.

”Dacă pierd, Ucraina nu va mai exista”, este de părere Wesley Clark care își continuă afirmația și adaugă următoarele:
„Vocile care cer oprirea luptelor nu înțeleg nimic din ce înseamnă acest război pentru ucraineni. Ei luptă pentru propria supraviețuire. Dacă pierd, Ucraina nu va mai exista. Fără coasta de sud, fără suprafețelele cultivate, fără zona industrială din Donbas, Ucraina nu mai face mare lucru”.

Comandantul NATO despre amenințările Moscovei de a utiliza arme de distrugere în masă

În ceea ce privește amenințarea lui Putin de a folosi arme de distrugere în masă.

Generalul american consideră că este o doar o afirmație care nu se va finaliza.

„Nu cred că Putin va folosi arme nucleare tactice. Să amenințe cu asta îi e foarte util, dar, în acest stadiu, impactul diplomatic, economic, scandalul global ar întrece orice avantaj tactic. Firește, Putin poate folosi arme nucleare oricând dorește, dar nu ar fi rațional, iar el rămâne un lider pătrunzător, abil. Este cel mai experimentat lider global în acest moment” a adaugat Wesley Clark.

Wesley Clark:„Ucrainenii trebuie să lupte până la recucerirea Hersonului

Cât despre sancțiunile impuse Rusiei generalul consider ca acestea nu vor rezista peste iarnă. În opinia lui Clark dinamica războiului este influențată de ehipamentul militar trimis Ucrainei, o scădere a ritmului de livrare a tehnicii militare va înclina balanța în favoarea Rusiei.

Ucrainenii trebuie să lupte până la recucerirea Hersonului și să recupereze Crimeea până la sfârșitul anului. Iar asta depinde de sprijinul Occidentului, iar din punctul ăsta de vedere am îngrijorări reale. Este nevoie de lideri curajoși în capitalele occidentale, în frunte cu Statele Unite, liderul lumii. Sunt prudent optimist în acest stadiu, cu condiția să continuăm, poate într-un ritm mai accelerat, să furnizăm Ucrainei echipamente în următoarele 4-6 săptămâni, ca să poată prelua controlul în regiunea Herson. Pentru că am mari îndoieli că sancțiunile vor rezista peste iarnă. Avem acum o mică ‘fereastră’ care poate fi speculată militar, după aceea, politicul și economicul vor prelua frâiele”, susține fostul comandant american al trupelor NATO