Infofinanciar > Lumea la zi > Zelenski l-a demis pe Zalujnîi! Generalul armatei ucrainene o să fie înlocuit
Lumea la zi

Zelenski l-a demis pe Zalujnîi! Generalul armatei ucrainene o să fie înlocuit

Zelenski l-a demis pe Zalujnîi!
Sursa foto: stirileprotv.ro

Ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, a anunțat că generalul Valeri Zalujnîi, comandant-șef al armatei ucrainene și o figură extrem de apreciată, va fi înlocuit.

Această decizie survine în urma unei discuții dintre Zalujnîi și președintele Volodimir Zelenski, în cadrul căreia acesta din urmă a subliniat necesitatea unor schimbări în conducerea armatei.

Zelenski l-a demis pe Zalujnîi

Zelenski și-a exprimat dorința ca generalul Zalujnîi să rămână parte a echipei sale. Astfel, a zis că înlocuirea nu reprezintă o indepartare completă a acestuia din cadrul administrației.

Este posibil ca schimbarea să fie parte a unei strategii mai ample pentru consolidarea și eficientizarea sistemului de apărare al Ucrainei, în fața provocărilor și amenințărilor în continuă schimbare din regiune.

,,Am discutat despre înnoirea de care au nevoie Forţele Armate ale Ucrainei. Am discutat de asemenea despre înnoirea leadership-ului Forţelor Armate ale Ucrainei. A sosit momentul schimbării”, a scris Zelesnski pe Telegram.

Într-o declaraţie separată, generalul Zalujnîi a transmis că ,,a avut o discuţie importantă şi serioasă” cu Zelenski şi că a fost luată decizia efectuării unor schimbări de strategie şi tactică în războiul cu Rusia.

Generalul Oleksandr Sîrski, comandantul forţelor terestre, a fost numit de Zelenski să preia postul lui Zalujnîi.

,,L-am numit pe generalul colonel Sîrski în funcţia de comandant-şef al Forţelor Armate ale Ucrainei”, a anunţat Zelenski, potrivit Ukrainskaia Pravda.

Zelenski a zis că e importantă ă nouă echipă care să preia responsabilitatea

Generalul Oleksandr Sîrski, comandantul forțelor terestre din armata ucraineană, a avut un rol semnificativ pe front. A participat direct la luptele din sudul și estul țării.

Într-o declarație recentă, președintele Volodimir Zelenski a anunțat schimbări majore în conducerea Forțelor Armate ale Ucrainei. A evidențiat importanța unei noi echipe care să preia responsabilitatea.

Zelenski a zis ca soldații, inclusiv cei din zonele Robotîne și Avdiivka, precum și personalul din Statul Major și Statul Major General, să împărtășească aceeași viziune asupra situației de război.

Președintele a dezvăluit că a avut numeroase discuții cu comandanți de diferite niveluri, menționând în mod special generalii de brigadă Andrii Hnatov, Mikhailo Drapatî, Ihor Skîbiuk, precum și colonelii Pavlo Palisa și Vadim Suharevski.

Acești ofițeri sunt luați în considerare pentru funcții de conducere în cadrul armatei, sub coordonarea celui mai experimentat comandant ucrainean.

Noul comandant are un istoric de succes

Acest comandant are un istoric de succes în domeniul apărării. Având în vedere că a condus operațiunea de apărare a Kievului și a dobândit experiență semnificativă în ofensivă. În special în operațiunea de eliberare a Harkovului.

Discordia dintre Zelenski și Zalujnîi a fost generată de un articol publicat de generalul ucrainean în noiembrie. Fix după eșecul contraofensivei ucrainene din vară.

Zalujnîi a atras atenția că conflictul cu Rusia a atins un impas și a devenit un război de uzură. Acesta a subliniat necesitatea ca Ucraina să obțină arme tehnologic superioare celor rusești. Și să crească numărul efectivelor militare pentru a putea avansa pe teren.

În replică, președintele Zelenski l-a contrazis pe comandantul-șef al armatei, atribuind rezultatele sub așteptări ale contraofensivei ucrainene superiorității aeriene a Rusiei.

Zelenski a susținut că, în primăvara anului 2024, armata ucraineană va putea să lanseze o nouă contraofensivă. A exprimat cu încredere că aceasta va avea succes.

Aceasta a dus la o divergență semnificativă între cei doi lideri, evidențiind perspective diferite asupra situației militare și necesităților strategice ale Ucrainei în confruntarea cu Rusia, conform stiripesurse.ro.