Infofinanciar > Lumea la zi > Gazprom va suplimenta Europa cu mai mult gaz rusesc. Ce țări colaborează cu rușii
Lumea la zi

Gazprom va suplimenta Europa cu mai mult gaz rusesc. Ce țări colaborează cu rușii

Gazprom Sursa foto ZDG.md
sursa foto arhiva personala

Concernul rus Gazprom planifică să furnizeze cantități suplimentare de gaze naturale către Ungaria și China în timpul iernii. Anunțul a fost făcut duminică, 22 octombrie de către președintele și directorul general al companiei, Alexei Miller.

Această mișcare vine pe fondul încercărilor Gazprom de a compensa pierderea de piețe europene, cauzată în parte de exploziile care au afectat gazoductele Nord Stream din Marea Baltică în urma conflictului din Ucraina.

Gazprom va furniza mai multe gaze către Ungaria și China

Conform declarației lui Miller, furnizarea suplimentară de gaze către Ungaria va atinge 1,3 miliarde de metri cubi. Asta în timp ce China va primi 600 de milioane de metri cubi peste cantitățile convenite în contractele existente. Gazprom face eforturi pentru a-și diversifica piețele și a-și crește prezența în afara Europei.

Merită menționat că premierul ungar, Viktor Orban, a fost unul dintre puținii lideri din Uniunea Europeană care au menținut relații amicale cu președintele rus Vladimir Putin în timpul conflictului din Ucraina, potrivit Agerpres.