Infofinanciar > Info > Gata cu căldura în Capitală! Termoenergetica întrerupe furnizarea energiei termice
Info

Gata cu căldura în Capitală! Termoenergetica întrerupe furnizarea energiei termice

Calorifer, Sursă foto: Impact.ro
Sursă foto: Impact.ro

Termoenergetica va începe procedurile de întrerupere a furnizării energiei termice pentru încălzire către consumatorii care sunt conectați la sistemul centralizat de termoficare din București, începând de marți.

Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti (CMTEB) a anunțat finalizarea sezonului de încălzire 2022-2023, în conformitate cu prevederile legale din articolul nr. 117 al Regulamentului pentru furnizarea și utilizarea energiei termice, modificat prin H.G. 337/2018, care stipulează că încetarea furnizării de căldură se realizează după trei zile consecutive în care temperatura medie a aerului exterior depășește +10 grade Celsius, între orele 20.00 – 06.00.

Se oprește căldura în București

Începând din data de 18 aprilie, se vor demara procedurile de oprire a furnizării de energie termică pentru încălzirea consumatorilor racordați la sistemul centralizat de termoficare din Municipiul București.

Potrivit comunicatului de presă, „începând cu data de 18 aprilie, vor fi iniţiate procedurile de oprire a furnizării energiei termice pentru încălzire către consumatorii racordaţi la sistemul centralizat de termoficare din Municipiul Bucureşti. Oprirea agentului termic pentru căldură va fi făcută progresiv, prin reducerea temperaturii de livrare şi prin închiderea instalaţiilor către consumatori, efectele fiind resimţite pe tot parcursul următoarelor 72 de ore. Reducerea progresivă a temperaturii de livrare, oferă posibilitatea de a furniza căldură pe timpul nopţii, în următoarele trei zile, până la stabilizarea temperaturilor exterioare”.

Dacă asociațiile de proprietari doresc să închidă vanele din subsolul imobilelor, pot cere acest lucru în scris prin intermediul reprezentanților legali, prin intermediul registraturii instituției din strada Cavafii Vechi nr. 15, la secțiile de termoficare de sector sau prin trimiterea unui e-mail la adresa relatii@cmteb.ro.

Obiectivele speciale precum spitale, creșe, școli, grădinițe, etc., sunt exceptate de la măsura opririi furnizării agentului termic pentru încălzire. În cazul acestora, întreruperea serviciilor de încălzire se va face doar la cererea scrisă a reprezentanților legali ai acestor instituții. Pentru informații suplimentare, clienții pot apela numărul de telefon 031.9442 pentru a primi mesaje preînregistrate sau pot accesa aplicația Termoalert. De asemenea, detalii suplimentare pot fi obținute la numărul gratuit 0800.820.002.

Cum se calculează factura de energie termică

Facturile de energie termică se întocmesc pe baza datelor înregistrate de „ansamblul de contorizare”, care sunt aparate de măsură montate la baza blocurilor pe circuitul de încălzire și pe cel de apă caldă de consum. Prin urmare, clienții plătesc doar pentru energia termică consumată efectiv în instalațiile interioare ale clădirilor, atât pentru încălzire cât și pentru apă caldă de consum.

„Ansamblul de contorizare este echipat cu termorezistenţe (termometre) montate pe circuitele de apă caldă/apă rece la contoarele aferente circuitului de apă caldă, şi pe circuitele de tur/retur secundar încălzire la contoarele aferente circuitului de încălzire.
Cantitatea de energie termică înregistrată de contoarele de energie termică, este direct proporţională cu volumul (în m3) de apă care tranzitează contorul şi cu diferenţa de temperatură între temperatura apei calde şi temperatura apei reci în cazul contoarelor montate pe circuitul de apă caldă, şi cu diferenţa de temperatură între tur secundar (temperatura care intră în calorifere) şi retur secundar (temperatura care iese din calorifere) în cazul contoarelor montate pe circuitul de încălzire”, explică reprezentanții Termoenergetica.

În cazul în care temperatura de furnizare a agentului termic pentru încălzire sau apă caldă de consum este mai mică, consumul de energie termică este mai mic, ceea ce duce la costuri mai reduse pentru clienți. Este important de menționat că, în cazul întreruperilor furnizării, contoarele de energie termică montate la branșamentele condominiilor nu înregistrează consumul de energie, informează CMTEB.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.