Infofinanciar > Esential > Gala Performeri în Sănătate. Paul Negoiţă, Iris Pharm: „Am mers în zone în care alții nu s-au încumetat”
Esential

Gala Performeri în Sănătate. Paul Negoiţă, Iris Pharm: „Am mers în zone în care alții nu s-au încumetat”

Paul Negoiţă, Iris Pharm
Sursa foto: Arhiva personala

Lanțul de farmacii Iris Pharm este unul dintre jucătorii locali importanți din retail-ul pharma local, premiat în cadrul Galei Premiilor Capital Top 100 Performeri din Sănătate, organizată de Revista Capital miercuri, 24 mai, pentru dezvoltarea unui brand de top.

„Mulțumesc organizatorilor pentru că au reușit să ne trezească un pic speranța – ne-am obișnuit să vedem peste tot doar non-valoare, iar ceea ce ați reușit să adunați aici este cu adevărat dovada faptului că suntem o țară cu foarte mulți oameni valoroși. Ne străduim să păstrăm farmacia tradițională, să fim alături de oameni, să empatizăm. Suntem de acord cu orice tip de tehnologie, însă, înainte de tehnologie, vrem să comunicăm cu oamenii, cu sufletul lor și ne străduim să le împlinim cât mai bine nevoile”, ne-a declarat Paul Negoiţă, managerul Iris Pharm, în discursul său susținut cu ocazia câștigării premiului decernat pentru dezvoltarea unui brand local de top.

Paul Negoiţă, Iris Pharm

Paul Negoiţă, Iris Pharm

„Am mers și către comunitățile mai mici”

Strategia de dezvoltare a lanțului de farmacii Iris Pharm de-a lungul celor 20 de ani de activitate a vizat extinderea pe orizontală și funcționează cu succes. În prezent, sunt peste 60 de unități Iris, majoritatea concentrate în zona județului Buzău și create cu scopul de a fi cât mai aproape de pacienți, fiind prezente în sate și cartiere în care alte rețele nu s-au încumetat, fiindcă orice evaluare comercială ar fi anulat entuziasmul, susține Paul Negoiţă, managerul Iris Pharm.

„Avantajul nostru? Diversitatea ofertei, pregătirea profesională bună, empatia, flexibilitatea și, nu în ultimul rând, onestitatea. Nimeni nu e plătit în funcție de câte produse bagă pe gât pacienților, iar oamenii simt buna-credință. (…) Proiectul nostru de suflet a fost «Farmacia de lângă tine». Nu am văzut farmacia ca pe o afacere oarecare, ci ca pe un serviciu social. De aceea, am mers chiar și către comunitățile mai mici, încercând să asigurăm asistența farmaceutică”, ne-a declarat managerul Iris Pharm.

Cei care vin în farmacii sunt pacienți, nu clienți

Procesul de extindere al rețelei de farmacii Iris continuă, însă este condiționat de licențele disponibile spre cumpărare. O altă limitare o reprezintă, ca pentru majoritatea lanțurilor farmaceutice, lipsa resursei umane calificate: „Pregătirea personalului a fost una dintre provocări, iar aici ne-am implicat prin susținerea celor care au dorit să devină specialiști în domeniu. Mai dificil decât să obținem un standard profesional bun, a fost însă să inducem o anumită normalitate în relația cu pacienții. Pentru noi, cei care vin în farmacii sunt pacienți și nu clienți, sunt oameni care au o nevoie și nu clienți cărora trebuie să le vindem produse.”

O altă provocare menționată de managerul Iris Pharm este cea întâmpinată la achiziția medicamentelor: „Au existat mai multe obstrucționări sau dirijări ale produselor către exportul paralel, care aduce foarte mulți bani, comparativ cu pacientul român. Sau dirijări de medicamente ale firmelor care au în spate depozite de distribuție, dar și farmacii, către propriile lanțuri de farmacii. Nu putem afirma însă că jocul comercial al aprovizionării a fost viciat, deși cred că aici instituțiile statului vor avea de lucru în viitor, pentru că tendințe de monopol există”, a concluzionat Paul Negoiță.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.