Infofinanciar > Info > Se modifică legea pentru bolnavii din România! Toți pacienții vor avea un nou drept
Info

Se modifică legea pentru bolnavii din România! Toți pacienții vor avea un nou drept

doctor-control, sursa foto medicalTV
sursa foto medicalTV

Medicina din România este plină de disfuncții și probleme. Mulți pacienți se plâng de condițiile din spitale, de tratamente și de prețurile ridicate la medicamente. Dar există încă speranță în această direcție.

O veste bună pentru bolnavii din România. A fost adoptată o lege care prevede dreptul pacienților de a primi tratament personalizat din partea instituțiilor din țară, indiferent de boala de care suferă. Oamenii vor beneficia de cel mai potrivit tratament pentru fiecare individ, în funcție de analizele genetice. Această lege face parte dintr-un nou proiect legislativ privind dreptul românilor la medicină personalizată.

Acest proiect a început cu bolnavii din secțiile de oncologie care au obținut dreptul la terapie personalizată. Acum și alte categorii de pacienți vor beneficia de această implementare.

Pacientul are dreptul la medicină personalizată

Un proiect de lege privind modificarea și completarea Legii drepturilor pacientului (L 46/2003), inițiată de șase parlamentari, dintre care patru sunt de profesie medici, și susținută de alți aproape 160 de deputați și senatori, majoritatea de la PNL și PSD, a fost pus recent în dezbatere la Senat. Această implementare ar putea schimba modul în care sunt diagnosticați și tratați pacienții români.

Propunerea legislativă prevede că pacientul are dreptul la medicină personalizată, pe baza recomandării medicale. Pentru a se asigura respectarea acestui drept „medicul specialist are obligația de a pune la dispoziția pacientului informații fiabile, pertinente și ușor de înțeles referitoare la opțiunile privind intervențiile medicale propuse, inclusiv beneficiile preconizate și riscurile acestora”, este specificat în proiectul de lege. De asemenea, proiectul surprinde faptul că va fi obligatoriu consimțământul pacientului pentru fiecare intervenție medicală specifică acestui tip de medicină.

Prin medicină personalizată „se înțelege îngrijirile de sănătate acordate pe baza unui model medical care folosește caracterizarea fenotipurilor și genotipurilor persoanelor, care constau în oferirea de servicii medicale preventive, de diagnostic, curative, de reabilitare, respectiv îngrijiri terminale specifice fiecărui pacient”, definiția medicinei personalizate, așa cum a fost formulată Consiliul Uniunii Europene, încă din anul 2015.

Se schimbă percepția asupra medicinei

Schemele generale de tratament, care în prezent se aplică tuturor bolnavilor cu un anumit diagnostic, vor putea fi înlocuite de tratamentul potrivit pentru o anumită persoană, un anume caz.

Senatoarea PNL, Nicoleta Pauliuc, unul dintre inițiatorii proiectului și, totodată, o supraviețuitoare a cancerului, spune că documentul a fost realizat în parteneriat cu unii dintre cei mai buni medici pe care îi are România și „s-a născut din dorinţa de a pune fiecare pacient în centrul sistemului de sănătate românesc”.

„Vrem să schimbăm cu totul felul în care ne raportăm la medicină – de a face în aşa fel încât fiecare anamneză, fiecare tratament, fiecare tip de medicataţie să fie special croit pentru nevoile fiecărui pacient. Bolnavii nu vor mai fi simple cifre statistice, nu li se vor mai aplica aceleaşi scheme de tratament generice şi nu se va mai folosi aceeaşi abordare generalistă. Promisiunea medicinei de precizie este oferirea tratamentelor potrivite, la momentul potrivit, de fiecare dată, persoanei potrivite”, a declarat Nicoleta Pauliuc, senator PNL, conform Jurnalul

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.