Infofinanciar > Info > Alexandru Rafila, avertisment la nivel național privind medicamentele: „Ne preocupă foarte mult”
Info

Alexandru Rafila, avertisment la nivel național privind medicamentele: „Ne preocupă foarte mult”

Medicamente - sursa foto - playtech.ro
sursa foto: playtech.ro

Pe data de 21 aprilie, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a declarat că politica internă a medicamentului trebui să aibă în vedere accesul pacienților la medicație.  

Pentru ca populația să aibă acces la toate medicamentele necesare de pe piață, este necesară o abordare de sustenabilitate, astfel încât România să nu mai treacă printr-o dispariție de pe piață a anumitor formule medicamentoase. 

România vrea să dezvolte posibilitatea de a produce medicamente generice 

Rafila a participat astăzi la masa rotundă ținută pe tema Situația medicamentelor în România”, organizată de Academia de Științe Medicale prin apel video. 

Ministrul Sănătății a declarat în cadrul dialogului purtat la masa rotundă că „Politica medicamentului în România trebuie să aibă în vedere în primul rând accesul pacienților la medicamente. Aș spune, din punct de vedere al proporției, în primul rând la medicamentele generice, pentru că ele reprezintă aproape 80% din consumul de medicamente, dar să existe şi o politică a introducerii de medicamente inovative, care să nu lase România în afara Uniunii Europene”. 

Prin medicamente generice se înțelege medicamentele care au prețul situat sub pragul de 50 de lei, și care semnifică aproximativ 80 de procente din consumul de medicamente de pe piața farmaceutică din țara noastră. 

La aceste declarații, Rafila a adăugat că până în acest moment, România se situa în topul țărilor din UE în ceea ce privește introducerea de produse medicamentoase inovative. „Ne preocupă foarte mult şi această politică a medicamentului şi m-aş bucura să existe o abordare în timp sustenabilă, încât să nu mai ajungem în situația în care politica medicamentului din România afectează pacienții prin dispariția unor molecule pe piaţă”. 

În ceea ce privește producerea de medicamente, ministrul Sănătății susține că contextul european este complicat, deoarece în Europa, din cauza unor probleme legate de cost și poluare, țările membre UE au renunțat să mai producă substanțe active pentru marea majoritate a produselor farmaceutice. 

Situația la nivel european în ceea ce privește medicamentele este una fără precedent” 

Răzvan Mihai Prisada, președintele Agenției Naționale a Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale (ANMDM) a afirmat că situația medicamentelor la nivel european este „una fără precedent”, potrivit Adevărul.

Situaţia pe care o traversăm pe plan european, implicit şi naţional, aş îndrăzni să spun chiar pe plan mondial, este una – din punctul meu de vedere – fără precedent. Pe de o parte, se conturează o lipsă cronică a unor produse de maximă necesitate pentru tratamentul anumitor afecţiuni. Pe de altă parte, cauzele acestei crize sunt diferite decât cele cu care ne obişnuisem. Este nevoie să gândim o politică mai eficientă a medicamentului în ceea ce priveşte scurtarea acestor timpi, care se întind pe uneori pe sute de zile. Pacienţii români trebuie să aibă acces la medicamente în timpi comparabili cu cei în care au acces la acele medicamente pacienţii din alte ţări europene„, a arătat preşedintele ANMDM. 

De asemenea, Mircea Beuran, vicepreședintele executiv al Academiei de Științe Medicale a explicat faptul că în acest moment, Europa este „dependentă” de substanțele active care sunt importate din China și India. Cele doua țări asiatice sunt singurele locații în care aceste substanțe sunt produse.