Infofinanciar > Info > Aurescu a propus membrelor UE sancționarea oligarhilor ruși din Republica Moldova! Ce presupune parteneriatul
Info

Aurescu a propus membrelor UE sancționarea oligarhilor ruși din Republica Moldova! Ce presupune parteneriatul

Ministrul MAE, Bogdan Aurescu
Sursă foto: capital.ro

Luni, la Consiliul Afaceri Externe desfășurat în Luxemburg, miniștrii de externe din statele membre ale Uniunii Europene urmează să ajungă la un consens politic în vederea instituirii unui nou sistem de sancțiuni împotriva persoanelor sau entităților care acționează în scopul destabilizării statului și împotriva ordinii constituționale a Republicii Moldova.

La Consiliul Afaceri Externe din 20 februarie, propunerea de a institui un nou regim de sancțiuni împotriva celor care acționează pentru destabilizarea statului și împotriva ordinii constituționale a Republicii Moldova a fost făcută de ministrul român de externe, Bogdan Aurescu.

„Cred că este cel mai rapid proces de creare a unui regim de sancţiuni în istoria Uniunii Europene. Sunt foarte bucuros că acesta va fi un instrument foarte important pentru a întări rezilienţa şi securitatea Republicii Moldova în contextul acţiunilor orchestrate de către Rusia, precum demonstraţiile sau acţiunile subversive împotriva ordinii constituţionale a Republicii Moldova, la care am fost martori în ultimele luni”, a declarat Aurescu la sosirea la Consiliul Afaceri Externe din Luxemburg.

Protejarea Moldovei va avea un impact pozitiv pentru România

Conform declarațiilor ministrului român de externe, Bogdan Aurescu, este de o importanță crucială adoptarea acestui nou regim de sancțiuni, deoarece orice acțiune întreprinsă în vederea consolidării securității Republicii Moldova va avea, de asemenea, un impact pozitiv asupra securității României și a cetățenilor săi.

„Deja lucrăm împreună cu autorităţile din Republica Moldova asupra primei liste de persoane care să fie sancţionate după ce regimul de sancţiuni va fi adoptat. Aceste măsuri, care vor include interdicţii de călătorie şi îngheţarea activelor pentru astfel de persoane sau pentru entităţile implicate în astfel de acţiuni destabilizatoare, vor reprezenta nu doar sancţiuni faţă de aceste persoane, dar şi un factor de descurajare faţă de alte astfel de acţiuni în viitor”, a explicat şeful diplomaţiei române.

Parteneriatul UE cu Moldova

Un alt subiect important pe agenda reuniunii va fi adoptarea unei decizii de creare a unei Misiuni Civile de Parteneriat UE în Republica Moldova, pe care România a susținut-o ferm. Această misiune va contribui la sporirea rezilienței și securității Republicii Moldova prin lupta împotriva acțiunilor hibride, dezinformării și amenințărilor la adresa securității cibernetice a țării, precum și prin îmbunătățirea gestionării situațiilor de criză din Republica Moldova. Ministrul român de externe a afirmat că România va propune experți care să participe la această misiune.

În ceea ce privește Republica Moldova, ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, a declarat că va încuraja continuarea asistenței pentru această țară în cadrul Facilității Europene pentru Pace. O decizie cu privire la acest subiect urmează să fie luată la începutul lunii mai. El a subliniat importanța de a menține Republica Moldova pe agenda Consiliului Afaceri Externe și a propus reintroducerea subiectului conflictelor prelungite din regiunea Mării Negre pe agenda unui viitor Consiliu Afaceri Externe înainte de vară, deoarece aceasta este o problemă deosebit de relevantă și importantă pentru UE.

La reuniunea din Luxemburg, miniștrii de externe vor discuta, de asemenea, despre Planul de Acțiune al UE privind efectele războiului Rusiei împotriva Ucrainei. În acest context, ministrul român de externe va prezenta eforturile de sensibilizare ale României față de statele terțe, inclusiv cele din America Latină, în cadrul vizitelor pe care președintele României le efectuează în aceste zile în trei state latino-americane. Scopul acestor eforturi este de a contracara narațiunea rusă și de a sublinia importanța sprijinului pentru Ucraina și suveranitatea sa, scrie Digi24.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.