Infofinanciar > Info > Care sunt principalii factori care influențează prețul energiei electrice
Info

Care sunt principalii factori care influențează prețul energiei electrice

Energie electrică - sursa foto - baniinostri.ro
sursa foto - baniinostri.ro

Prețul energiei electrice este într-o creștere puternică încă din anul 2021, atât în Europa cât și pe celelalte continente. Ce a influențat această creștere și până unde are de gând să ajungă? 

Prețul energiei electrice a înregistrat o creștere puternică începând cu a doua jumătate a anului 2021. Deși, acest lucru era așteptat într-o anumită măsură în contextul redresării economice de după COVID-19 și al relaxării restricțiilor de călătorie, prețurile energiei au crescut mai mult decât se anticipase. Creșterea prețurilor, care a început în 2021, a continuat pe parcursul anului 2022 și a fost agravată și mai mult de agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei.

Războiul din Ucraina a avut un mare impact asupra prețurilor energiei

În cursul anului 2022, Rusia a decis să oprească furnizarea de gaze către o serie de țări din UE, ceea ce a sporit incertitudinea aprovizionării și, de asemenea, a dus la o creștere a prețului gazelor la un nivel record. Creșterea vertiginoasă a prețurilor la gaze a provocat o creștere abruptă a prețurilor la electricitate, din cauza funcționării actuale a pieței energetice a UE.  

La 30-31 mai 2022, Consiliul European a convenit asupra interzicerii a aproape 90 % din toate importurile de petrol rusesc până la sfârșitul anului 2022 – cu o excepție temporară pentru țițeiul livrat prin conducte. Aceștia au îndemnat Consiliul să finalizeze și să adopte fără întârziere cel de-al șaselea pachet de sancțiuni care va include această interdicție.

În momentul de față în România situația este, cel puțin în cifre, înspre bine. Adică, de la un preţ mediu de 3.600 lei/MWh pe PZU în 30 august s-a ajuns la unul de 1.490 de lei pentru livrarea în septembrie, ceea ce reprezintă o retragere de aproape 60%.

Ce a influențat prețul energiei electrice?

– creșterea fără precedent a prețurilor la gaze pe piețele mondiale (creștere de peste 170% în 2021) și în UE (creștere de peste 150% între iulie 2021 și iulie 2022)

– condițiile climatice extreme, inclusiv valurile de căldură din timpul verii în întreaga Europă, care fac să crească cererea de energie pentru răcire și sporesc presiunea asupra producției de energie electrică

– creșterea cererii de gaze naturale lichefiate și, în consecință, creșterea bruscă a prețului acestora

– un consum mai mare de gaze în Asia, datorită redresării economice

– recenta penurie a producției de energie electrică din surse nucleare și hidroelectrice, parțial ca urmare a condițiilor climatice

Rusia transformă gazul în armă.