Infofinanciar > Info > Fruct sau legumă? Roșia, beneficii atât pe plan de sănătate, cât și din punct de vedere financiar
Info

Fruct sau legumă? Roșia, beneficii atât pe plan de sănătate, cât și din punct de vedere financiar

Rosii
Credit imagine: diplant.ro

Roșia este unul dintre cele mai controversate alimente din simplul fapt că există întrebarea: Ce este roșia, fruct sau legumă? Ei bine, aceasta este un fruct din punct de vedere botanic, însă gustul nu are nimic de-a face cu un fruct.

Însă, caracterul botanic a cântări mai mult decât gustul, iar Uniunea Europeană a decis în mod oficial că roșia este fruct, nu legumă. Motivul pentru care roșia este fruct se datorează semințelor. Roșia apare și se dezvoltă din pistilul unei flori fecundate, exact ca fructele. Și castraveții, dovlecelul sau vinete sunt tot fructe, din punct de vedere botanic, ele dezvoltându-se cu ajutorul semințelor.

Legumele sunt toate celelalte părți ale unei plante, cum ar fi frunzele, rădăcina, tulpina sau mugurii de flori. Tot ce provine de la o plantă și are semințe este fruct. În caz contrar, e legumă.

Beneficii ale roșiei

Acum că am clarificat ce este roșia si de ce, haideți să trecem și la ce se află în interiorul acesteia.

Roșia este formată în mare parte din apă, mai exact 95% este reprezentat de lichidul fără de care nu ar exista viață, iar restul de 5% sunt carbohidrați și fibre.

Un alt component important al roșiei este vitamina C.Această vitamină este un nutrient și un antioxidant esențial. O roșie de dimensiuni medii poate furniza aproximativ 28% din necesarul zilnic de Vitamina C. Mai puțin decât portocalele, care asigură 78% din necesarul zilnic, însă consumul de fructe și legume duce la atingerea necesarului pe o zi de vitamine și minerale.

Pe lângă vitamina C, roșia este bogată în Potasiu, vitamina B( și Vitamina K1, lucru ce face acest fruct să fie unul dintre cele mai bune și potrivite pentru un consum regulat.

Însă asta nu este tot. Roșia, precum majoritatea legumelor, are un caracter care îți poate aduce bani. Cultivarea de roșii poate fi foarte ușor transformată într-o afacere, mai ales în ziua de astăzi, când un kilogram de roșii atinge și suma de 50 de lei.

Afacere cu roșii

Pentru început aveți nevoie de un teren pe care să amplasați un solar sau o seră. Această metodă vă va ajuta să aveți o cultură bogată și va feri și roșiile de diverse fenomene meteorologice sau dăunători. Un alt beneficiu al roșiilor din solar este că acestea, atâta timp cât au o temperatură bună, vor produce non-stop.

Un solar de dimensiuni medii începe de la prețul de 3.000 și poate ajunge până la 5.000 de lei în funcție de sistemele incorporate (iriații, control de temperatură).

Următorul pas este cumpărarea de semințe. Aici depinde de dumeavoastră ce soi alegeți. În medie, 300 de semințe costă în jur de 15 lei. Apoi, după cum vă așteptați, urmează procesul de plantare și întreținere.

Cultura toamatelor în spațiile protejate se realizează adesea în perioada cuprinsă între 25 martie și 15 septembrie. Ca sfat, roșiile au nevoie de spațiu pentru a putea să se dezvolte cum trebuie, așa că, este recomandat să se lase o distanță de 30-40 de centimetri între plante.

Udarea rosiilor este un proces care nu trebuie neglijat dacă ne dorim o recoltă sănătoasă și bogată. Pasionații de grădinărit știu deja că tulpinii tomatelor îi este benefică lumina soarelui, dar rădăcinile au nevoie de un mediu umed pentru a se dezvolta.

Copilirea roșiilor

Copilirea roșiilor este o etapă importantă care trebuie realizată pentru a evita pierderile de producție. Copilirea se execută mai ales în cazul roșiilor crescute în solar, dar și pentru cultura de tomate de gradină. Operațiunea constă în înlăturarea lăstarilor tineri de la baza tulpinei. Pentru copilirea roșiilor puteți utiliza o foarfecă de grădină.

Palisarea roșiilor

Palisarea roșiilor reprezintă o altă condiție esențială pentru o producție bună. Tomatele din cultura au nevoie de susținere pentru ca planta să-și păstreze poziția verticală.

După toate aceste procese, apare și cultura, pe care o puteti transforma foarte ușor în bani. Tot de vă rămâne de făcut este să găsiți o metodă de a le vinde, lucru care nu va fi deloc greu, având în vedere dorință românilor pentru produse bio.