Infofinanciar > Info > Atenționare pentru cumpărători! Cum se pot recunoaște roșiile tratate cu pesticide
Info

Atenționare pentru cumpărători! Cum se pot recunoaște roșiile tratate cu pesticide

prețul unui kilogram de roșii
Sursa foto: arhiva companiei

Conform unei analize realizate recent de către Autoritatea Națională Fitosanitară, peste 40% din legumele românești prezintă urme de pesticide. În cazul fructelor, procentul este unul și mai mare. Acesta trece de 58%.

Având aceste lucruri în vedere, cumpărătorii trebuie să fie informați cu privire la metodele de recunoaștere ale roșiilor care sunt tratate cu pesticide. Atât în piețe, cât și în magazine.

Valentina Stoian, asistent cercetător în cadrul laboratorului de protecția plantelor din cadrul Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare Legumicultură (SCDL) Buzău, a transmis care sunt semnele la care românii trebuie să fie atenți.

„Sunt anumite criterii care ne ajută să le diferențiem pe cele sănătoase de cele tratate chimic. De exemplu, în cazul tomatei tratate cu pesticide, la palpat, se simte că este foarte tare. Apoi, dacă este tăiată, se poate observa cât de seacă este. De asemenea, rezistă foarte mult, chiar și până la două săptămâni.

De cealaltă parte, o tomată netratată sau ajutată într-un mod mai natural rezistă doar două-trei zile, începe să se strice. Deci este foarte perisabilă chiar dacă o depozităm într-un spațiu mai răcoros.

De asemenea, alte moduri în care ne putem da seama dacă este sau nu sănătoasă sunt gustul, aspectul semințelor și al pulpei. Multe dintre soiurile de tomate sunt suculente, foarte puține sunt mai ferme.

Și mirosul contează: cele tratate nu prea au miros, în timp ce tomatele naturale au un miros specific, aromat și destul de puternic”, a transmis Valentina Stoian, conform gandul.ro