Lumea la zi

Proteste de amploare în Franța! Al doilea cel mai mare sindicat din Hexagon îi amenință pe parlamentari că rămân fără curent

Proteste Franța
Sursă foto: Aleph News

Reprezentanții sindicatului francez CGT au anunțat că vor întrerupe alimentarea cu energie electrică parlamentarilor şi miliardarilor înainte de a fi organizată greva națională de joi. Protestele anunțate în întreaga țară vin în contextul în care guvernul din Hexagon vrea să crească vârsta de pensionare.

Astfel, conform proiectului de lege redactat săptămâna trecută, autoritățile franceze vor să ridice vârsta de pensionare de la 62 de ani la 64 de ani. Această măsură a fost contestată sever de majoritatea angajaților din câmpul muncii care se confruntă deja cu o criză a costului vieţii.

Printre aceștia se numără foarte mulți salariați din domeniul transporturilor, educaţiei şi energiei din întreaga Franţă.

Puterea sindicatelor

De altfel, cei de la Reuters au subliniat că acţiunea industrială din Hexagon este, de fapt, un test pentru a vedea dacă sindicatele franceze au capacitatea să transforme furia din societate în proteste sociale de masă.

„Le sugerez să meargă să vadă şi frumoasele proprietăţi, frumoasele castele ale miliardarilor”, a susținut miercuri Philippe Martinez, liderul sindicatului CGT, al doilea ca mărime din Franța, scriu cei de la Mediafax.

„Ar fi bine dacă le-am tăia curentul electric pentru ca ei să se pună, pentru câteva zile, în locul … francezilor care nu-şi pot permite să-şi plătească factura”, a mai adăugat acesta.

Politicienii, amenințati direct

Membru în cadrul sindicatului CGT și responsabil al ramurii de energie și mine, Sebastien Menesplier, i-a avertizat pe politicienii de rang înalt din Franța cu mai multe tăieri de electricitate.

Ca replică, purtătorul de cuvânt al guvernului de la Paris, Olivier Veran, a susținut că aceste amenințări venite din partea CGT sunt „inacceptabile”.

Ce efecte va avea greva din Franța

Analiștii sunt de părere că, în timpul grevei naționale din Franța, cel mai afectat va fi transportul public, aici fiind incluse majoritatea trenurilor, dar și unele zboruri, care vor fi anulate. De asemenea, metroul din Paris va fi puternic perturbat.

Pentru a face față acestor proteste, ministrul de interne francez, Gerald Darmanin, a precizat că în teren vor fi trimiși peste 10.000 de poliţişti, dintre care o treime vor fi amplasați în capitala Paris.

Până acum, oficiali din cadrul serviciilor de informaţii ale poliţiei franceze au susținut că la protestele de joi din Paris ar putea fi prezente aproximativ 1.000 de persoane potenţial violente. În opinia acestora, oamenii periculoși ar proveni din stânga radicală sau din mişcarea trecută a vestelor galbene.

Proteste de amploare

Ministrul francez al muncii, Olivier Dussopt, a susținut la sfârșitul săptămânii anterioare că se așteaptă ca la protestele anunțate pe întreg teritoriul țării să participe un număr mare de oameni.

„Este dreptul lor. Sper că acest lucru nu va duce la un blocaj al ţării, pentru că mulţi oameni vor să continue lucrul”, a apreciat oficialul duminică, scriu cei de la Hotnews.

De asemenea, şefa guvernului francez, Elisabeth Borne, a anunțat că Executivul parizian va face tot ce-i stă în putință pentru a-i convinge pe cetățeni că reforma este „corectă şi permite progresul social”.

Conform unui sondaj publicat de Journal du Dimanche, aproximativ 68% dintre francezi s-au poziționat împotriva proiectului guvernamental privind reforma pensiilor. De partea cealaltă, 32% dintre cetățenii din Hexagon susțin acest demers.