Infofinanciar > Lumea la zi > Franța ia noi măsuri pentru a rezolva criza din sectorul agricol. Ajutoare pentru fermieri
Lumea la zi

Franța ia noi măsuri pentru a rezolva criza din sectorul agricol. Ajutoare pentru fermieri

macron rappler.com
sursa foto: arhiva companiei

Guvernul francez a făcut publice sâmbătă o serie de noi măsuri pentru a sprijini fermierii. Aceste măsuri au  scopul de a pune capăt crizei care a izbucnit la începutul anului și care continuă să afecteze sectorul agricol.

Printre aceste măsuri se numără și prezentarea, la începutul lunii mai, a versiunii finale a planului Ecophyto. Acest plan urmărește reducerea utilizării pesticidelor. Planul fusese suspendat în timpul crizei agricole. De asemenea, guvernul oferă noi ajutoare financiare pentru ferme, accelerarea unor proiecte legate de stocarea apei și irigații, precum și un plan de sprijin pentru trei departamente din sudul și sud-vestul Franței care au fost afectate de fenomene meteorologice extreme.

Criza din sectoul agricol francez

Reforma pensiilor pentru lucrătorii din agricultură, programată pentru 2026, a fost confirmată de guvernul francez. Aceste măsuri vin în completarea celor 62 de angajamente prezentate anterior de executiv. Ele sunt menite să rezolve criza agricolă care s-a intensificat în timpul iernii și s-a extins în întreaga Europă. În Franța, protestele fermierilor din ianuarie și februarie au atins punctul culminant la Salonul Agricol de la Paris. Atunci, președintele Emmanuel Macron a fost huiduit, iar ciocnirile dintre fermieri și forțele de ordine au provocat tensiuni.

Planul Ecophyto 2030, în noua sa versiune, reiterează angajamentul guvernului francez de a folosi un indicator european pentru monitorizarea pesticidelor, în locul celui național. Această schimbare metodologică a fost criticată de mai multe organizații neguvernamentale. Acestea susțin că indicatorul european nu reușește să distingă la fel de bine între diferitele niveluri de toxicitate ale pesticidelor.

Pentru a sprijini fluxul de numerar al fermierilor, BPI France, banca publică de investiții, va oferi cel puțin 100 de milioane de euro în credite personale și garanții pentru împrumuturile de la băncile private. Creditele pot ajunge până la 75.000 de euro pentru fiecare fermier. Pe termen lung, guvernul intenționează să implementeze un plan de sprijin pentru departamentele Hérault, Pyrénées-Orientales și Aude. Aceste departamente au fost grav afectate de secetă, îngheț sau inundații. Acest plan va dispune de 50 de milioane de euro pentru proiecte destinate adaptării la schimbările climatice și pentru a ajuta fermierii să facă față consecințelor acestora, potrivit Agerpres.