Infofinanciar > Lumea la zi > Franța, ajutor semnificativ pentru Ucraina! Sunt trimise sute de vehicule blindate şi rachete Aster
Lumea la zi

Franța, ajutor semnificativ pentru Ucraina! Sunt trimise sute de vehicule blindate şi rachete Aster

antena3.ro
sursa foto arhiva companiei

Franța a anunțat că va furniza Ucrainei „sute” de vehicule blindate și rachete Aster de generație anterioară, încă operaționale, ca element al unui nou pachet de asistență destinat sprijinirii Kievului în conflictul său cu Rusia, a declarat ministrul Apărării, Sébastien Lecornu, conform publicației Le Monde.

Într-un interviu acordat publicației The Tribune și publicat sâmbătă seara, Lecornu a subliniat importanța vehiculelor blindate pentru menținerea liniilor extinse de front de către armata ucraineană, descriindu-le ca fiind esențiale pentru mobilitatea forțelor armate. „Aceste echipamente mai vechi, dar funcționale, vor ajuta direct Ucraina în număr mare. Anticipăm livrarea a sute de unități pentru anul 2024 și începutul anului 2025”, a precizat el.

Vehiculele blindate VAB, utilizate de peste patru decenii, sunt în curs de înlocuire în armata franceză cu vehiculele blindate de ultimă generație Griffon.

În răspuns la cererile Ucrainei de consolidare a apărării antiaeriene, Franța va furniza un nou lot de rachete Aster 30 pentru sistemul SAMP/T MAMBA, echivalentul sistemului american Patriot. Ministrul a adăugat: „În plus, accelerăm dezvoltarea munițiilor telecomandate, cu scopul de a le livra ucrainenilor în această vară.”

Prin aceste acțiuni, Parisul își propune să îndeplinească cerințele rapide ale propriei armate și să ofere un sprijin de durată Ucrainei, mobilizând industria franceză de apărare să intensifice producția, potrivit MediaFax.