Infofinanciar > Lumea la zi > Biden și membrii NATO sunt pregătiți să prezinte un nou ajutor pentru Ucraina la summit
Lumea la zi

Biden și membrii NATO sunt pregătiți să prezinte un nou ajutor pentru Ucraina la summit

militari-nato-romania, sursa foto caravana urbană
sursa foto arhiva companiei

Președintele american Joe Biden și liderii altor state membre NATO sunt pregătiți să prezinte un nou ajutor pentru Ucraina, devastată de război, în timp ce se reunesc miercuri la Washington pentru summitul lor anual.
Biden, în vârstă de 81 de ani, care se confruntă de 13 zile cu întrebări cu privire la capacitatea sa de a-și exercita funcția după ce a eșuat la o dezbatere din 27 iunie, speră că evenimentul internațional îl va ajuta să organizeze un fel de revenire, înconjurat de liderii aliați pe care i-a cultivat în cei trei ani de mandat.

După ce a calificat alianța de securitate colectivă formată din 32 de membri drept „mai puternică decât a fost vreodată” într-un discurs energic susținut marți, Biden și ceilalți lideri NATO se îndreaptă acum spre munca lor dificilă.
În fruntea agendei lor se află impasul de peste doi ani dintre Occident și Rusia cu privire la Ucraina.
Dar summitul le oferă liderilor și șansa de a aborda alte probleme de securitate supărătoare, inclusiv războiul Israel-Gaza și legăturile tot mai strânse dintre Rusia, Iran, China și Coreea de Nord.

Schimbări pentru NATO

Alegerile americane din noiembrie ar putea prevesti o schimbare bruscă în sprijinul Washingtonului pentru Ucraina și NATO. Candidatul republican Donald Trump, 78 de ani, a pus sub semnul întrebării valoarea ajutorului acordat Ucrainei în lupta sa împotriva invaziei Rusiei, precum și sprijinul SUA pentru aliați în general.
În marja summitului, Biden este așteptat să se întâlnească cu prim-ministrul britanic Keir Starmer pentru primele lor discuții față în față de când Partidul Laburist al acestuia a obținut o victorie electorală zdrobitoare care a pus capăt celor 14 ani de guvernare conservatoare. Cele două țări sunt aliați transatlantici cheie.

Biden va fi, de asemenea, gazda unui dineu pentru șefii de stat și de guvern din cadrul NATO, un eveniment care, în mod normal, nu ar atrage atenția, dar care a ajuns în centrul atenției, având în vedere îngrijorările cu privire la capacitatea lui Biden de a face față cerințelor președinției pentru încă patru ani.

Un război lung?

Un oficial NATO de rang înalt a declarat săptămâna aceasta că Rusia nu dispune de muniții și trupe pentru a începe o ofensivă majoră în Ucraina, dar că ar putea susține economia sa de război încă trei-patru ani. De asemenea, Ucraina nu a acumulat încă munițiile și personalul de care are nevoie pentru a-și organiza propriile operațiuni ofensive la scară largă, a declarat oficialul.

Sperând să schimbe cursul conflictului, președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy dorește ca alianța să trimită mai multe arme și bani și să ofere garanții de securitate. El se va întâlni miercuri, la Capitoliu, cu președintele republican al Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, un aliat al lui Trump.
Zelenskiy participă la unele părți ale summitului NATO în calitate de invitat, însă Ucraina dorește în cele din urmă să se alăture grupului pentru a preveni viitoarele atacuri din partea Rusiei.

Acest lucru nu se va întâmpla prea curând. Candidații trebuie să fie aprobați de toți membrii alianței, dintre care unii se feresc să provoace un conflict direct cu Rusia.
Cu toate acestea, unii membri doresc ca alianța să precizeze că Ucraina se apropie de NATO „în mod ireversibil” și doresc ca declarația de la summit să depășească angajamentul alianței de anul trecut, potrivit căruia „viitorul Ucrainei este în NATO”.
Membrii NATO au anunțat deja livrarea a încă cinci sisteme Patriot și a altor sisteme strategice de apărare aeriană pentru a ajuta Ucraina. La summit, care marchează cea de-a 75-a aniversare a alianței, erau așteptate și alte anunțuri de ajutor.