Infofinanciar > Lumea la zi > Franța a înghețat bunurile liderului Hamas din Gaza
Lumea la zi

Franța a înghețat bunurile liderului Hamas din Gaza

gaza (sursă foto: dreamstime)
Foto: facebook.com

Franța a decretat o înghețare pentru șase luni a activelor liderului mișcării palestiniene Hamas din Gaza, Yahya Sinuar. El este considerat arhitectul atacului din 7 octombrie împotriva Israelului, potrivit unui decret publicat marți în Jurnalul Oficial

„Fondurile și resursele economice care aparțin lui, sunt în posesia, sunt deținute sau controlate de Yahya Sinuar (…) fac obiectul unei măsuri de înghețare a activelor”, precizează ordinul ministrului economiei Bruno Le Maire din 30 noiembrie, care intră în vigoare marți.

Ministerul Economiei și Finanțelor nu a fost disponibil imediat pentru a specifica valoarea acestor active.

 Liderul Hamas, lovit la parale

Yahya Sinoar, în vârstă de 61 de ani, este arhitectul atacului din 7 octombrie: în acea zi, sute de comandouri au coborât asupra kibutz-urilor, bazelor militare și a unei petreceri rave din Israel, care se confrunta cu cel mai grav atac împotriva civililor de la crearea sa în 1948, cu un bilanț de 1.200 de morți.

Potrivit cifrelor Hamas, care guvernează Gaza, bombardamentele și luptele purtate de Israel de atunci au făcut aproape 16.000 de morți, în principal civili.

În noiembrie, secretarul de stat pentru Europa, Laurence Boone, a cerut instituirea de sancțiuni europene care vizează înalți oficiali Hamas, în principal financiare, care ar putea lua forma unei înghețari a activelor.

Trebuie lăsați fără bani

Într-un decret similar din 13 noiembrie, Ministerul Economiei și Finanțelor a anunțat înghețarea, timp de șase luni, a bunurilor lui Mohammed Deif, care conduce filiala militară a Hamas și se află pe lista americană a celor mai căutați „terorişti internaționali” din 2015.

La rândul ei, Londra a adoptat și sancțiuni – înghețarea bunurilor, embargouri asupra armelor, interdicții de călătorie, Aceste s-au aplicat împotriva a șase persoane: patru lideri Hamas și două persoane acuzate de finanțarea organizației, printre care Mohammed Deif și