Infofinanciar > Lumea la zi > Fostul premier al Estoniei, Edgar Savisaar, a murit. A fost unul dintre liderii mișcării de independeță
Lumea la zi

Fostul premier al Estoniei, Edgar Savisaar, a murit. A fost unul dintre liderii mișcării de independeță

Edgar Savisaar, Sursă foto: Polish News
Sursă foto: Polish News

Fostul premier al Estoniei, Edgar Savisaar, a murit joi la 72 de ani la Spitalul Central din Estul capitalei Tallinn. Acesta a fost unul dintre liderii mișcării de independență estoniene față de Uniunea Sovietică de la sfârșitul anilor ’80.

Acesta s-a născut în închisoarea Harku (Estonia), la 31 mai 1950, întrucât părinţii săi, fermierii Elmar şi Marie, au fost încarcerați în 1949 pentru că au opus rezistență împotriva colectivizării trasate de sovietici. Elmar a primit 15 ani de detenție, în timp ce Marie doar 5.

Însă, ulterior, cei doi au fost eliberați pe rând din închisoare (Elmar în 1952 şi Marie în 1950).

Începuturile lui Edgar Savisaar

Edgar Savisaar, după ce și-a terminat liceul, a decis să-și continue studiile la Universitatea din Tartu, pe care a absolvit-o în 1973 cu o diplomă în istorie.

Ulterior, în anul 1980, acesta a ales să-și scrie teza în filosofie pe tema „Fundamentele filosofice sociale ale modelelor globale ale Clubului de la Roma”.

După ce a parcurs ciclul universitar de formare, Savisaar a lucrat în timpul anilor 1980 ca şef de departament al Comitetului Naţional de Planificare în cadrul instituţiilor guvernamentale sovietice ale Estoniei. În aceeași perioadă, acesta era lector la departamentul de filosofie al Academiei Estoniene de Ştiinţe, scrie Estonianworld.

A urmat drumul politicii

Edgar Savisaar a decis în primăvara anului 1988 să înființeze Frontul Popular al Estoniei. Acest partid a devenit prima organizaţie politică din cadrul Uniunii Sovietice în afara Partidului Comunist din 1920.

Ulterior, acest partid a început să exprime în spațiul public idei de independenţă naţională. De asemenea, Frontul Popular a contribuit la organizarea Lanţului Baltic la 23 august 1989, când aproximativ două milioane de oameni din Estonia, Letonia şi Lituania s-au unit pentru a forma un lanţ uman, care a trecut prin toate capitalele țărilor baltice (Tallinn, Riga și Vilnius).

Au profitat de căderea comuniștilor

Din 1990, când Partidul Comunist din Estonia a început să se destrame și să dea semne de slăbiciune, în prim-plan a părut Edgar Savisaar și partidul său, Frontul Popular.

Astfel, în martie 1990, Frontul Popular a câştigat cel mai mare număr de reprezentanţi în Sovietul Suprem al Estoniei Sovietice, iar Edgar Savisaar a fost numit preşedinte al Consiliului de Miniştri.

Ulterior, pe data de 20 august 1991, Sovietul Suprem al Republicii Estonia a aprobat declaraţia de independenţă naţională a Estoniei. Atunci, Savisaar a continuat ca prim-ministru interimar.

Funcțiile lui Savisaar în Estonia

Din 1992, când a demisionat din fruntea Guvernului din Estonia, până în 1995, Savisaar a fost vicepreşedintele parlamentului.

Mai apoi, în 1996, acesta a participat la alegerile locale şi a devenit preşedintele Consiliului oraşului Tallinn. Ulterior, acesta a ocupat funcția de primar al capitalei Estoniei din 2001 până în 2004.

Însă, în aprilie 2005, Savisaar a revenit în guvern ca ministru al afacerilor economice şi al comunicaţiilor în guvernul de coaliţie condus de Andrus Ansip.

Au apărut problemele de sănătate

În martie 2015, Edgar Savisaar s-a îmbolnăvit şi a fost dus la Clinica Universitară Tartu. Acesta suferea de bacteria Streptococcus, care i-a provocat un sindrom toxic.

În urma unei infecţii acute, medicii au decis să-i amputeze lui Savisaar unul dintre picioare deasupra genunchiului.

După ce și-a petrecut câteva luni în spital, acesta s-a întors la muncă.

În 2017, la ultimele alegeri locale din Tallin la care a participat, Savisaar a câștigat un mandat personal în consiliul oraşului.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.