Infofinanciar > Esential > Forumul Capital Top Angajatori. Ai auzit de primele de mobilitate?
Esential

Forumul Capital Top Angajatori. Ai auzit de primele de mobilitate?

Mircea Dumitru Miclău Capital Top Angajați Credit Răzvan Vâlcăneanțu

Forumul Capital Top Angajatori reunește experți din multiple arii de activitate. Discuția a fost moderată de jurnalistul Robert Turcescu. De-a lungul a două ore, el a discutat cu persoane specializate în zona de Reziliență, dar și cu oameni a căror meserie i-a ghidat către domeniul Legislației.

În cadrul primului panel, a fost discutată importanța HR-ului în contemporaneitate. Sorin Faur, psiholog și specialist în resurse umane, a prezentat motivele pentru care un HR bun este un avantaj competitiv. În completarea sa a venit și Mircea-Dumitru Miclău, de la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă.

De la HR la performanță în afaceri

Sorin Faur a fost întrebat de către Robert Turcescu care este rolul resurselor umane. Acest domeniu, altădată ignorat sau insuficient înțeles, a devenit mult mai proeminent în ultima perioadă. Iar Sorin Faur explică și modul în care el determină soarta unei afaceri.

„Ca să răspund corect: HR-ul a evoluat foarte mult, la început era în partea de administrativ, acum a devenit un partener pentru business. HR a devenit contributor direct. Chiar contribuie la creșterea profitului companiei. Managementul de top ar include acum în echipă și o persoană de la HR. De ce? Pentru că fără oameni, în ziua de azi, este foarte greu să faci performanță. Este o funcție fundamentală pentru supraviețuire, nu doar pentru succes. în timpul furtunii, ca acum, cu foarte multe schimbări, ai nevoie de un echipaj puternic. Foarte multe companii trebuie să-și dezvolte departamentele de resurse umane. Dacă nu au departament intern, se folosesc de resurse umane externe.

Chiar și agențiile de recrutare, firmele de resurse umane și consultanță au dificultăți. E o piață foarte dinamică, în consecință, nu este cineva care să aibă un răspuns la toate. Cu certitudine, oameni i au devenit fundamentali. Companiile vor eșua altfel. Firmele de consultanță fac ce pot, e nevoie de voința de a lucra cu astfel de firme și a aduce informații de-acolo. Pe termen mediu și lung, e nevoie să îți dezvolți un departament de HR puternic. Altfel, nu reziști pe termen lung”, a explicat el.

Dinamica pieței face, deci, ca resursa umană și buna ei gestiune să devină fundamentale.

Capital Top Angajatori aduce oportunități în discuție

Mircea-Dumitru Miclău a adus în discuție o altă problemă ce ține de recrutare. De foarte multe ori, angajatorii ajung la forță de muncă străină, cu toate că nu acesta este dezideratul lor. Motivele sunt variate: în primul rând, românii au o altă mentalitate. Și nu numai – mulți dintre ei au nevoie de formare suplimentară. Asta pentru a nu pune la socoteală exodul din anumite bresle.

„Există această tensiune, dar majoritatea angajatorilor și-ar dori forță de muncă autohtonă. Biletele de avion, cazarea, masa depășesc cât ar cheltui pe un cetățean român. Românul și de multe ori tânărul nu vrea să se trezească dimineața sau să lucreze sâmbăta.

Vorbim de mentalitate. Acei 200 de mii identificați au dus la doar 180 de mii de înregistrări. Avem cursuri de formare pentru că există o lipsă de competențe. Sunt cele mai căutate. De frizer, patiser, sudor, îngrijitor de bătrâni et caetera”, a spus el.

Pe de altă parte, a prezentat o situație favorabilă în ceea ce privește șomajul în rândul cetățenilor noștri. În plus, a zis că ANOFM pune la dispoziție prime de relocare pentru cei care provin din localități cu mai puține perspective profesionale.

Aceste cazuri, cu refuzul celor de peste 50 ani, sunt mai rare. Preferă să ia chiar și oameni care nu știu și să îi pregătească de la zero. Marile centre: Ilfov are 0,45 șomaj, Bucureștiul. Toate marile firme și dezvoltatori sunt în Ilfov. Timișul 0,70, Bucureștiul 0,90, Vasluiul are 7,66. Noi am venit în 2016 cu aceste prime de mobilitate. Dacă face naveta, primește pentru 12 sau 36 de luni banii de cazare, întreținere etc. Dacă de la Vaslui vine la Timișoara sau București, poate beneficia pentru 36 de luni de 75% din chirie, nu mai mult de 900 de lei pe lună.

Forumul poate fi urmărit pe canalul HAI România.