Infofinanciar > Opinii > Construirea brand-ului de angajator, un avantaj competitiv important
Opinii

Construirea brand-ului de angajator, un avantaj competitiv important

Bianca Vuță, fondatoare HR Design, sursă foto arhiva personală
Sursa foto: Arhiva personala

Literatura de specialitate nu oferă o definiție uniformă pentru „employer branding”. Aceasta variază în funcție de perioada în care a fost formulată sau de perspectiva cercetării. Lansat în anii ’90 termenul a fost studiat și definit. Acesta a evoluat rapid. De asemenea, a reflectat dezvoltarea mediului economic, a angajaților și a companiilor.

Pentru mediul de business, „employer branding” reprezintă de fapt reputația angajatorului pe piața muncii, spre deosebire de brandul corporativ care include reputația unei organizații pentru toți stakeholderii acesteia (consumatori, clienți, furnizori, autorități, media, publicul general și angajați).

Brand-ul angajatorului

Practic, este vorba despre renumele pe care o companie și-l creează. Prin modul în care își atrage și menține angajații, prin felul în care aceștia se comportă în interiorul și exteriorul organizației și prin cultura pe care implicit o creează.

Pentru simplificare, putem sumariza astfel: activitățile companiei, produsele și serviciile creează brandul corporate. Cultura organizațională creează brandul de angajator.

Așadar, cultura organizațională se creează prin intermediul comportamentelor angajaților în situațiile cu care ei se confruntă zi de zi. Altfel spus, o cultură include elemente vizibile precum logo-ul, culorile de brand, spațiul de lucru, dress code, dar și obiceiuri și tradiții, acel mod unic de a face, de a fi, dar și de a gândi al angajaților acelei organizații.

Bazat pe aceste comportamente, brandul de angajator al unei companii începe din momentul în care un individ află despre companie din diverse surse. Acesta devine curios și interesat de a lucra în acea companie. De aici începe parcursul său în a-și clădi o experiență cu fiecare pas până când devine parte din cultura organizațională.

Cultura organizațiilor

El ia cunoștință și este influențat de modul în care compania îl întâmpină încă din etapa de recrutare. Apoi primele zile în organizație, felul în care își cunoaște colegii – prima impresie creată – apoi modul în care înțelege business-ul, relația pe care o creează cu colegii, managementul și munca pe care o desfășoară, impactul performanței proprii și rezultatele pe care le obține atât el cât și compania. Pe tot acest parcurs se află oameni și obiceiuri care construiesc această cultură. Ea se imprimă asupra noului venit. Mai apoi este la rândul ei modificată de cel care deja capătă o identitate în organizație.

Fie că o face în mod conștient sau nu, fiecare organizație are o cultură. Cultura aceasta începe din prima zi de înființare și operare în piața din care face parte. Așa cum brandul acelui business începe de la prima vânzare către primul client. Așa și brandul de angajator și cultura organizației încep cu primul om.

De obicei, primul om este fondatorul. El are inițiativa business-ului, dar și inițiativa culturii pe care o va imprima în viitoarea organizație. Așadar, modul în care fondatorul va construi cultura (întâi prin propriile acțiuni și comportamente) este cel care va modela ulterior activitatea la nivelul întregii organizații.

Pe ce se construiește un angajator o organizație sănătoasă

Acele cuvinte care definesc valorile unei organizații nu sunt altceva decât comportamentele fondatorului pe care le propagă către organizație și viitoarea echipă. Este important ca fondatorul unui business și al culturii sale, să se cunoască pe sine întâi și să fie conștient de valorile proprii reale, nu doar cele aspiraționale. Acestea se vor regăsi mai târziu în organizație și îi vor defini existența. 

Dacă toate acestea se fac cu atenție și conștiență de sine, atunci putem vorbi de o construcție sănătoasă a culturii organizaționale și a brandului de angajator. Și e de preferat să se facă așa, altfel. Cultura se va construi oricum, însă într-un mod nefericit pentru cei care fac parte din ea. Beneficiile unei construcții sănătoase de brand de angajator sunt infinite.

Aș preciza că în primul rând, ele se aplică celor care sunt deja în interiorul organizației. Ei vor beneficia de un mediu sănătos de a munci, a relaționa și a construi un renume atât pentru companie cât și pentru ei înșiși. Apoi, beneficiile se extind către potențiali colegi, parteneri de business, investitori și o întreagă piață de clienți dornici să facă business cu astfel de oameni. Pentru că da, în esență, oamenii sunt și compania, și produsele și brandul.