Infofinanciar > Lumea la zi > FORBES: Top 5 miliardari cu cele mai mari câștiguri în anul 2022
Lumea la zi

FORBES: Top 5 miliardari cu cele mai mari câștiguri în anul 2022

miliardari sursa foto Unica ro
sursa foto Unica ro

Anul trecut a fost unul volatil pentru cei mai bogați oameni din lume. În ansamblu, miliardarii planetei au pierdut peste 1.900 de trilioane de dolari din avere, în principal din cauza prăbușirii prețurilor la bursă, la rândul ei în mare parte din cauza inflației mai mari și a încetinirii creșterii economice.

Dar, în mijlocul declinului general, un subgrup de miliardari a contracarat tendința. Cei cinci cei mai mari câștigători din 2022 au împreună o avere de peste 200 de miliarde de dolari – cu 93 de miliarde de dolari mai mult decât la începutul anului. Toți cei cinci provin din Asia.

Gautam Adani a câștigat cei mai mulți bani în 2022

Cel mai mare câștigător, de departe, este Gautam Adani din India, al cărui Adani Group cuprinde o rețea de companii cotate la bursă care activează în producția de energie, ciment, imobiliare și altele. La începutul lunii februarie 2022, Adani a devenit cea mai bogată persoană din Asia și a zecea cea mai bogată persoană din lume, cu o avere de 90,1 miliarde de dolari. La jumătatea lunii decembrie, acesta s-a clasat pe locul al treilea în topul celor mai bogate persoane din lume. Ceilalți mari câștigători nu sunt nici pe departe la fel de cunoscuți și activează în domenii precum distribuția de alimente sau în industria cărbunelui, care nu atrag la fel de multă acoperire mediatică precum tehnologia. Un alt câștigător este tot din India, altul din Indonezia și doi din China.

Anul trecut, patru dintre primii cinci câștigători proveneau din SUA și aveau averi în domeniul tehnologiei sau în domenii adiacente tehnologiei, cum ar fi vehiculele electrice (de exemplu, Elon Musk). Anul acesta, doar un singur miliardar, Colin Zheng Huang din China, care a fondat și a fost președinte al firmei de comerț electronic Pinduoduo, vine din domeniul tehnologiei.

Pentru a măsura cele mai mari câștiguri, Forbes a luat în considerare persoanele care erau miliardari la începutul anului (2.671 la începutul anului 2022) și care dețin jumătate sau mai mult din avere în acțiuni tranzacționate public.

Lista miliardarilor cu cele mai multe câștiguri anul acesta

  1. Gautam Adani, din India, are o avere netă de 133,9 miliarde de dolari și a câștigat în 2022 55,1 miliarde de dolari.

Adani este de departe cel mai mare câștigător în dolari în acest an, cu o creștere de 55 de miliarde de dolari, de peste trei ori mai mult decât creșterea următorului cel mai mare câștigător. El a reușit o performanță repetată. Anul trecut, Adani a crescut cu 52,5 miliarde de dolari, al doilea după Elon Musk. Acțiunile Adani Enterprises, nava amiral a grupului Adani, s-au majorat cu 57%, în timp ce a continuat expansiunea. Adani Group a devenit al doilea mare producător de ciment din India în luna mai, după ce a achiziționat divizia indiană a companiei elvețiene de ciment Holcim. La începutul lunii decembrie, Adani Group a devenit acționar majoritar al uneia dintre cele mai mari rețele de televiziune din India, New Delhi Television Ltd., sporindu-și astfel ponderea în industria media din India.

  1. Low Tuck Kwong, din Indonezia, cu o valoare netă de 18,6 miliarde de dolari, a câștigat anul acesta 16 miliarde.

Low, cunoscut ca regele cărbunelui din Indonezia, a sfidat așteptările în ceea ce unii consideră o industrie pe cale de dispariție. Prețul acțiunilor firmei sale de exploatare a cărbunelui listate la bursă, Bayan Resources, s-a triplat în 2022, susținut de o creștere a cererii de cărbune după invazia Rusiei în Ucraina în februarie. Low, care deține majoritatea Bayan Resources, este acum al doilea cel mai bogat miliardar din Indonezia de la sfârșitul anului 2022, în creștere de la locul 18 în urmă cu un an.

  1. Colin Zheng Huang, din China, are o avere netă de 31,6 miliarde de dolari și a câștigat în 2022 11,1 miliarde de dolari.

În ciuda problemelor economice și a pandemiei din China, gigantul de comerț electronic al lui Huang, Pinduoduo, a prosperat. Compania, care este listată la Nasdaq, a raportat o creștere de 65% a veniturilor în al treilea trimestru, după ce a atras consumatorii cu prețurile sale mici. În același raport, compania a avertizat că rata sa de creștere este nesustenabilă. Această veste nu i-a descurajat pe mulți; acțiunile au crescut cu 35% în acest an.

  1. Wu Yiling, din China, cu o avere netă de 6,8 miliarde de dolari, a câștigat anul acesta 4,1 miliarde de dolari.

Câștigul lui Wu în acest an este legat de Lianhua Qingwen, un remediu pe bază de plante Covid-19 creat de Shijiazhuang Yiling Pharmaceutical, listată la Shenzhen, pe care Wu o prezidează. Acțiunile au crescut cu 61% în acest an, deoarece chinezii au făcut stocuri de tratamente în urma slăbirii restricțiilor Covid-19. Tratamentul reprezintă 46% din vânzările companiei, potrivit declarației de la jumătatea anului a Yiling.

  1. Ravi Jaipuria, din India, cu o avere netă de 9,3 miliarde de dolari, a câștigat în 2022 suma de 3,9 miliarde de dolari.

Jaipuria, regele reinant al coca cola din India, prezidează RJ Corp, un conglomerat multinațional cu puncte de sprijin în domeniul băuturilor, al sănătății și nu numai. Acțiunile navei sale emblematice Varun Beverages, unul dintre cei mai mari îmbuteliatori internaționali ai PepsiCo, au crescut de peste două ori în acest an, pe fondul creșterii vânzărilor și a marjelor de profit. O altă întreprindere a lui Jaipuria, Devyani International Limited, care operează fast-food-uri precum KFC, Pizza Hut și Costa Coffee, este, de asemenea, în creștere, cu acțiuni mărite cu 12% în acest an, scrie Forbes.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.