Infofinanciar > Info > Foarte mulți români riscă să fie concediați! Gaura din bugetul de stat cere măsuri drastice
Info

Foarte mulți români riscă să fie concediați! Gaura din bugetul de stat cere măsuri drastice

Concedieri
Sursă foto: România TV

Guvernul României caută soluții pentru a acoperi gaura de 4 miliarde de lei din bugetul țării, pentru a putea păstra ținta bugetară asumată.

Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților și liderul PSD, a propus ca pensionarii reangajați la stat să fie concediați, în speranța că aceasta mișcare va pune pe picioare economia României.

Probleme serioase în rândul bugetarilor

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a cerut pe 5 aprilie ministerelor și instituțiilor aflate în subordinea statului să efectueze o restructurare a angajaților care primesc concomitent salariu și pensie de la stat, fără să fi împlinit însă vârsta de pensionare.

Ministrul Finanțelor a prezentat Coaliției de pe 4 aprilie propunerea legată de reducerea cheltuielilor guvernamentale. Nicolae Ciucă ar fi cerut miniștrilor din cabinetul său să vină cu propriile propuneri pentru reducerea cheltuielilor, care să cuprindă înghețarea salariilor și reducerea unor indemnizații.

Ciucă susține, de asemenea, că mișcările potrivite ar fi reducerea cheltuielilor cu deplasările, carburanții, echipamentele din instituții. Alături de aceste decizii. Guvernul urmează să înghețe creșterile salariale, până în momentul în care va fi gata legea salarizării unitare.

Se vrea reducerea numărului de secretari de stat

Executivul a anunțat că vrea să reducă numărul membrilor din Consiliile de Administrație și cel al secretarilor de stat. De asemenea se plănuiește o reducere a indemnizațiilor pentru ședințele acestora.

În ședința de marți, Adrian Câciu a dezvăluit mai multe date care atestă că ANAF nu a reușit să își îndeplinească țintele asumate de colectare de impozite la bugetul statului, ce a dat motive să se creadă că ținta de deficitul bugetar este în pericol de a nu fi respectată, potrivit România TV.

Șeful PSD, Marcel Ciolacu vrea, de asemenea, și eliminarea bonusurilor bugetare. Acesta a transmis că este „profund inechitabil ca atunci când cetățenii se confruntă cu greutăți și cu scăderea puterii de cumpărare cheltuielile statului să se extindă fără măsură. Un guvern, care este alături de cetățeni, trebuie să ia măsuri pentru diminuarea risipei de fonduri din instituțiile publice”

„Trebuie să analizăm toate zonele din aparatul de stat în care există cheltuieli exagerate sau nejustificate. De exemplu, ar trebui eliminate toate acele ‘bonusuri de lungă durată’ din sectorul bugetar. Mă refer la acele premii sau sporuri care, în loc să fie o recompensă pentru un rezultat excepțional, s-au transformat într-un fel de rentă permanentă fără legătură cu performanța în muncă”, a scris Ciolacu pe pagina sa personală de Facebook.

„Tinerii pensionari”

Liderul PSD a transmis că este nevoie să se realizeze o restructurare a posturilor ocupate de angajații la stat care primesc și pensie, fără să fi ajuns la vârsta de pensionare, luând în calcul discuțiile referitoare la reforma pensiilor.

„Este o sfidare să îi vedem pe acei ‘tineri pensionari’ reangajați la stat, uneori pe aceeași funcție, pentru a cumula mai multe venituri, în timp ce restul cetățenilor muncesc din greu pentru un salariu sau au muncit o viață pentru a-şi câştiga cuvenita pensie. Solicit deci o curățenie generală în cheltuielile publice. Nu tăiem nimic de la investiții! Dar trebuie să reducem drastic risipa”, a mai spus Marcel Ciolacu.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.