Infofinanciar > Lumea la zi > Financial Times: Yuanul își revine. China ridică restricțiile temporare asupra importurilor de aur
Lumea la zi

Financial Times: Yuanul își revine. China ridică restricțiile temporare asupra importurilor de aur

China si importurile de aur Sursa foto Arhiva companiei
Sursa foto Arhiva companiei

Banca centrală a Chinei a ridicat restricțiile temporare privind importurile de aur. Acestea au fost impuse unor creditori în încercarea de a apăra yuanul. Acestea au determinat, totuși, creșterea prețului metalului prețios în țară.

Diferența dintre prețul aurului de la Shanghai și cel de la Londra a atins joia trecută un nivel record de 121 de dolari pe uncia troy, potrivit calculelor bazate pe prețurile tranzacționate public.

Aurul, din ce în ce mai scump 

Diferența s-a redus la 76 de dolari luni. Acest lucru s-a întâmplat după ce Banca Populară a Chinei a relaxat săptămâna trecută restricțiile privind importurile de metal prețios. În luna august, China a redus și a încetat să mai acorde cote pentru importurile internaționale de aur de către bănci. Astfel, a fost ușurată graba achizițiilor în vederea acoperirii împotriva unei monede naționale mai slabe. La începutul lunii septembrie, yuanul a ajuns la cel mai scăzut nivel față de dolar din ultimii 16 ani.

Banca centrală a Chinei a emis săptămâna trecută un avertisment ferm împotriva pariurilor pe deprecierea yuanului. De asemenea, a lansat măsuri de apărare a monedei, inclusiv achiziții de la banca de stat și reducerea cerințelor privind rezervele valutare la bănci. Moneda și-a revenit de la minimul atins pentru a se tranzacționa luni după-amiază în jurul valorii de 7,286 Rmb7,286 față de dolar.

Restricțiile privind importul de aur au fost ridicate vinerea trecută. Nu era clar dacă scăderea presiunii asupra yuanului a dus la ridicarea restricțiilor.

Banca centrală controlează cantitatea de aur care intră pe piața internă a țării. Acest lucru se realizează prin intermediul unui sistem de cote acordate băncilor comerciale. Acest instrument este utilizat ca un mecanism neoficial de ajustare a fluxurilor de metale și a comportamentului pieței, conform ft.com.

De când a început problema 

Decalajul dintre prețul aurului s-a mărit constant de la începutul lunii iulie. Comercianții și persoanele din interiorul autorităților de reglementare au declarat că prima s-a datorat parțial restricțiilor de import.

„Îmbunătățirea cererii de aur și importurile relativ timide din ultimele luni ar fi putut duce la o înăsprire a condițiilor locale de cerere și ofertă, ceea ce a dus la creșterea primei locale a prețului aurului”, a declarat Consiliul Mondial al Aurului într-un raport de săptămâna trecută. Nu a fost detaliile restricțiile de import.

Autoritățile de reglementare chineze au calculat că yuanul ar fi putut fi mai slab dacă nu ar fi fost în vigoare interdicția de import de aur. O potențială frenezie de cumpărare în dolari ar fi provocat noi ieșiri de capital. De asemenea, ar fi pus moneda sub presiune, potrivit unei persoane care are cunoștință de discuții.

Forța diferenței a arătat o cerere internă sănătoasă pentru aur în China. Acest lucru a contribuit la susținerea prețurilor globale ale lingourilor, care au crescut luni cu 0,3%, la aproape 1.930 de dolari pe uncia troy.

China se numără printre principalii cumpărători mondiali de aur și și-a mărit rezervele. PBoC a declarat în august că a cumpărat aur pentru a zecea lună consecutiv.

Va mai fi China un cumpărător de aur 

Până acum, în acest an, China a importat aproximativ 900 de tone de aur, ceea ce reprezintă cel mai mare nivel din ultimii cinci ani. În prezent, aurul reprezintă aproximativ 1,38% din rezervele valutare totale ale Chinei, de 3,16 miliarde de dolari. Se așteaptă ca cererea de aur în China să crească înainte de sezonul tradițional al nunților din octombrie.

„Odată cu apropierea Sărbătorii Naționale, cererea și consumul de accesorii din aur vor continua să crească”, a declarat Ye Qianning, analist la GF Futures din Guangzhou.

Observatorii mondiali ai aurului au rămas precauți în ceea ce privește perspectivele pe termen lung. Acest lucru s-a întâmplat din cauza reducerii cererii de investiții și de bijuterii și a faptului că băncile centrale la nivel mondial se retrag de la nivelurile ridicate de achiziții.

„În opinia noastră, acest lucru este în contradicție cu prețuri de peste 1.900 de dolari pe uncie. Rezistența economiei mondiale nu se reflectă încă pe deplin în piață, deoarece unii consideră încă foarte probabilă o recesiune.”, a declarat Carsten Menke, analist la Julius Baer.