Infofinanciar > Lumea la zi > Discuții pentru stabilizarea relațiilor mondiale. Ce au decis oficialii din China și SUA
Lumea la zi

Discuții pentru stabilizarea relațiilor mondiale. Ce au decis oficialii din China și SUA

SUA și China, Sursă foto: Black News
Sursa foto Arhiva companiei

În cursul acestui weekend, au avut loc discuții la nivel înalt între China și Statele Unite. În cadrul acestora, oficialii chinezi au cerut celor americani să își îndeplinească angajamentul de a nu susține „independența Taiwanului”. De asemenea, Washingtonul trebuie să perceapă în mod corespunzător dezvoltarea Chinei.

Wang Yi este membru în cadrul Biroului Politic al Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez și director al Biroului Comisiei pentru afaceri externe a Comitetului Central al PCC. Acesta a avut mai multe runde de întâlniri cu consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, în Malta.

Discuțiile neanunțate până acum au loc la patru luni după ce cei doi au avut o întâlnire secretă la Viena, care a avut ca scop resuscitarea diplomației la nivel înalt, care s-a blocat după ce un presupus balon spion chinezesc a survolat America de Nord înainte de a fi doborât de SUA.

Discuțiile dintre China și SUA

„Această întâlnire a făcut parte din eforturile continue de a menține liniile de comunicare deschise și de a gestiona în mod responsabil relația. Cele două părți au discutat, printre alte subiecte, probleme cheie în relația bilaterală dintre SUA și China, probleme de securitate globală și regională, războiul Rusiei împotriva Ucrainei și problemele de peste strâmtoarea [Taiwan] „, au transmis oficialii de la Casa Albă.

Wang a subliniat că problema Taiwanului este „cea mai importantă linie roșie inviolabilă în relațiile dintre China și SUA”. El a făcut apel la SUA să respecte cele trei comunicate comune de referință China-SUA. De asemenea, el a spus că trebuie să își îndeplinească angajamentul de a nu susține „independența Taiwanului”.

Dezvoltarea Chinei se bucură de un impuls puternic, condus de sine. Acesta se aliniază cu logica istoriei și „nu poate fi împiedicată”, a spus el.

În timpul convorbirilor, ambele părți au convenit să organizeze consultări China-SUA privind afacerile maritime și din Asia-Pacific și politica externă, potrivit declarației Ministerului de Externe.

Cele două părți au convenit să continue punerea în aplicare a consensului important la care au ajuns șefii lor de stat la reuniunea din Bali, Indonezia, de anul trecut și să mențină schimburile la nivel înalt, conform chinadaily.com.

Întâlnire premergătoare unui summit dintre Xi și Biden

Discuțiile au loc în contextul în care SUA și China discută despre o posibilă întâlnire între Biden și Xi. Este încă o incertitudine dacă liderul chinez va participa la summitul Cooperării Economice Asia-Pacific de la San Francisco din noiembrie. Cei doi șefi de stat au avut singura lor întâlnire personală în calitate de lideri la summitul G20 din Bali, Indonezia, în noiembrie anul trecut.

Într-un briefing, un oficial american a refuzat să discute despre probabilitatea unui summit în acest an. Dar a declarat că discuțiile din Malta au fost „constructive”. De asemenea, acesta a precizat că Biden a declarat că speră să se întâlnească cu Xi în viitorul apropiat.

Experții urmăresc îndeaproape semnele că Xi a decis să nu participe la Apec. De asemenea, liderul chinez a lipsit de la recentul summit G20 din India. Xi a mers la summitul Brics – Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud – de la Johannesburg luna trecută. În mod neașteptat, nu a ținut un discurs planificat la un forum de afaceri în marja evenimentului. Acest lucru a stârnit speculații privind o posibilă criză internă.

Reuniunea de la Malta a avut loc într-o perioadă de tulburări la vârful guvernului chinez. Wang ocupă funcția de cel mai înalt oficial de politică externă al Chinei. De asemenea, el ocupă și funcția de ministru de externe. Wang îl înlocuiește pe Qin Gang după ce acesta a fost îndepărtat din funcție fără explicații în luna iulie.