Infofinanciar > Info > Finalul de an vine cu vești bune! Românii au mai multe zile libere în 2023
Info

Finalul de an vine cu vești bune! Românii au mai multe zile libere în 2023

Sursă foto: capital.ro
Sursa foto: capital.ro

Aleșii au adoptat, în mod tacit, un proiect de lege care stipulează faptul că alte două zile vor fi declarate sărbători legale. Camera Superioară a Parlamentului, are sarcina de a valida, în mod formal, proiectul de lege în ședința de miercuri.

Prin urmare, zilelor libere, deja confirmate de Codul Muncii, li se vor adăuga alte două rezervate pentru sărbătorile creștine  precum Boboteaza și Sfântul Ioan Botezătorul. În momentul de față, legislația muncii prevede 15 zile libere. Primele două sunt acordate de 1 și 2 ianuarie. A treia este acordată pe 24 ianuarie când se sărbătorește Mica Unire.

A patra zi în care angajații sunt scutiți de prezența fizică la serviciu este în Vinerea mare (ultima zi de vineri înaintea Paștelui) la care se adaugă desigur prima și a doua zi de Paști. De asemenea, de 1 mai vom sta acasă, prilej cu care vom sărbătorii Ziua Muncii.

Zilele libere ale anului 2023

Nu doar copii primesc cadouri pe 1 iunie, atunci când se celebrează ziua lor, statul a cadorisit și angajații cu un liber. Nici în prima și a doua zi de Rusalii nu se muncește la fel cum nici de Adormirea Maicii Domnului sărbătorită pe 15 august nu se va lucra.

Lista zilelor în care nu se lucrează este completată cu 30 noiembrie, moment în care ortodocșii îl sărbătoresc pe sfântul Andrei, iar a doua zi pe 1 decembrie se sărbătorește Ziua Națională a României rezervată  Marii Uniri. De asemnea, în prima și a doua zi de Crăciun nu se muncește, conform realitatea.net.

De asemenea, angajați vor beneficia și de alte drepturi începând cu 1 ianuarie 2023. Potrivit modificărilor aduse legii 283/2022, vom avea posibilitatea de a rămâne alături de familie pentru situații neprevăzute. Prin urmare, în situația în care suntem confruntați cu o întâmplare neprevăzută vom putea beneficia de un repaus de zece zile pe an care vor fi remunerate.

Noile prevederi ale Codului muncii

Tot începând cu 2023, angajații au posibilitatea de solicita zile de concediu pentru îngrijirea unei persoane apropiate care suferă de o boală gravă. În această situație, conform Codului Muncii, se poate acorda un concediu de îngrijire a unui membru din familia salariatului respectiv, dar care nu poate depăși mai mult de cinci zile pe an.

Legislația muncii mai prevede și dreptul de a primi în scris, informațiile despre beneficiile extra-salariale, pe care le poate primi angajatul pe lângă salariu. În aceste condiții, angajatul poate solicita detalii despre plata orelor suplimentare și, acolo unde este cazul despre cum este organizată munca în schimburi.

O prevedere care poate îi va avantaja pe viitorii angajați constă în dreptul de a cere un program de muncă individualizat. Totodată, forma actualizată a codului muncii oferă posibilitatea de a nu fi concediat pentru solicitarea drepturilor nou introduse în Codul Muncii.