Infofinanciar > Info > Fenomene meteorologice extreme în weekend. Cod galben de furtuni în toată țara
Info

Fenomene meteorologice extreme în weekend. Cod galben de furtuni în toată țara

vreme rea (sursă foto: playtech.ro)
sursă foto: fanatik.ro

Din păcate, în acest weekend vor avea loc diferite fenomene meteorologice ce vor avea un impact important asupra temperaturilor și altor situații limită, cu care oamenii vor trebui să se confrunte. Deși această perioadă vine de obicei cu temperaturi ridicate și vreme frumoasă, fiind pe alocuri câțiva stropi de ploaie, având în vedere fenomenele naturale ce vor afecta și România, vremea din acest weekend nu va fi prielnică pentru o plimbare în parc sau activități în aer liber.

Oamenii trebuie să fie atenți la programul pe care îl au în acest weekend deoarece anunțurile meteorologice pot reprezenta un pericol. În toată țara a fost emis un cod galben de furtuni și vreme rea, ce va afecta în principal anumite regiuni, care se vor confrunta cu ploi torențiale și furtuni.

Cod galben de furtuni

Vremea rea va pune stăpânire pe teritoriul țării și va aduce multe fenomene precum ploi torențiale ți furtuni. Cele mai afectate zone vor fi Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Banat, Transilvania, sudul Crișanei, precum și zonele de munte, care se vor confrunta cu diferite fenomene. În acest weekend, zonele principale în care se va desfășura codul galben de ploi și furtuni sunt în stare de alertă. Aceste condiții meteo vin la pachet cu descărcări electrice, averse torențiale, intensificări ale vântului, vijelii și chiar grindină.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a specificat faptul că în intervalul orar 12:00 – 23:00, ziua de astăzi, 26 mai, va aduce o atenționare de cod galben de instabilitate atmosferică temporară accentuată. Adică, trebuie să ne așteptăm la ploi și furtuni în toată țara. „În intervalul menționat, local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și grindină în Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Banat, Transilvania, sudul Crișanei, precum și la munte. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 30…40 l/mp.” a transmis ANM.

Prognoză meteo weekend

Aceste fenomene de ploi și furtuni vor fi prezente izolat în cadrul tuturor regiunilor. Prognoza meteo pentru ziua de sâmbătă din acest weekend va fi destul de instabilă. În cea mai mare parte a țării va continua să se înregistreze un nivel ridicat de instabilitate atmosferică, care va fi cel mai vizibil după-amiaza și seara. Vor exista înnorări de scurtă durată, ploi puternice și frecvente averse electrice. Cantități semnificative de apă și poate grindină vor cădea local în intervale scurte de timp, iar vântul va sufla slab, cu intensificări, mai ales pe parcursul zilei în regiunile estice. Maxima se va situa între 20 și 28 de grade, iar minima va înregistra valori între 7 și 9 grade. Pe litoral, se vor înregistra între 16 și 17 grade, conform informațiilor ANM.

Duminică, în vestul, sud-vestul și o parte din centrul țării va continua să aibă vreme instabilă, ceea ce va determina înnorări de scurtă durată, precum și averse sau descărcări electrice dispersate. Cantități mai însemnate de apă și condiții de grindină vor veni în rafale scurte sau se vor acumula pe alocuri. Cerul va fi variat în restul teritoriului, astfel de fenomene urmând a fi observate mai degrabă pe porțiuni mici în sudul țării. Vântul va fi temporar mai puternic în sud-est, dar ar putea avea intensificări sporadice și de scurtă durată în alte localități, ca urmare a averselor. Maximele vor fi cuprinse între 20 şi 27 de grade, iar minimele vor avea valori între 7 şi 17 grade, conform Romania TV .

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.