Infofinanciar > Info > Avertizare la nivel național! Un nou Cod galben în 15 județe din țară
Info

Avertizare la nivel național! Un nou Cod galben în 15 județe din țară

viituri sursa wikipedia
sursa foto wikipedia

În ultima perioadă au existat numeroase schimbări la nivel meteorologic, ce au la nivel de cauză diferite fenomene naturale care au pus stăpânire pe sistemul natural. Au fost anunțate multiple avertizări meteorologice de vreme rea și ploi torențiale în toată Europa. Acestea au la nivel de cauză desfășurarea unui fenomen ce poate avea multiple repercusiuni și este extrem de periculos pentru oameni. Este vorba de ciclonul mediteranean, care provoacă ploi abundente, furtuni și multe alte fenomene, ce pot aduce cu sine provocarea viiturilor și inundațiilor devastatoare în zonele afectate.

Acest lucru urmează să afecteze și țara noastră deoarece au fost anunțate multiple avertismente destinate mai multor regiuni din România, ce se vor confrunta cu vreme rea și ploi torențiale, fiind înregistrate coduri roșii și portocalii. Astfel, acest lucru vine la pachet cu perturbarea situației hidrologice. Multe râuri sau ape curgătoare vor crește în nivel prin intermediul acumulării unei cantități mari de apă.

Avertizare hidrologică

Experții acestui domeniu, care investighează și estimează impactul pe care fenomenele naturale le au asupra sistemului hidrologic, au anunțat faptul că în următoarea perioadă ar trebui să ne așteptăm la viituri și automat, risc de inundații. Astfel, avertizarea hidrologică include 15 județe din țară, ce se află sub pronosticul de cod galben de viituri. Acest cod galben de viituri, aplicat unor județe din țară se aplică începând de astăzi și va fi în desfășurare până la miezul nopții.

Codul galben a început de astăzi, ora 13:00 și se va finaliza la miezul nopții. Conform Institutului Național de Hidrologie și Gospodărie a Apelor, acest cod emis se datorează prognozei meteorologice anunțate și a situației hidrometeorologică din acest moment.  „Având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică pentru următoarele 24 de ore, specialiştii I.N.H.G.A. anunţă intrarea în vigoare a Codului Galben, începând de astăzi, ora 13:00, până la miezul nopţii” au anunțat reprezentanții INGHA.

În acest context, există posibilitatea depășirii unor cote de siguranță la nivelul anumitor râuri din bazinele hidrografice Someşul Mic, Timiş, Nera, Cerna, Jiu, Prahova, Siret, Prut. În plus, zona Dobrogei va putea fi afectată, fiind emis același cod galben pentru râuri din județele  Bihor, Cluj, Caraş Severin, Timiş, Gorj, Mehedinţi, Galaţi, Prahova, Ialomiţa, Braşov, Covasna, Buzău, Vaslui, Tulcea şi Constanţa. În cadrul acestor zone au fost anunțate precipitații abundente, astfel reprezentând un risc din punct de vedere hidrologic, conform informațiilor expuse de INGHA .

Inundații locale

Experții au anunțat că acest cod galben emis pentru ziua de astăzi vizează în principal fenomene naturale ce pot ca efect inundații locale. Intervalul orar cu risc crescut, anunțat pentru ziua de azi, 25.04.2023, este 16:00-22:00, existând posibilitatea producerii unor inundații cu intensitate mai mare. În acest interval orar de risc crescut sunt vizate în special județele Caraş Severin, Tulcea şi Constanţa. În această situație, specialiștii recomandă păstrarea unei vigilențe sporite în cazul desfășurării unor activități expuse la posibile zone de inundații.

„Atenţionarea Hidrologică vizează în principal fenomenele de scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie şi viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundaţii locale. Acestea se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare ȋn intervalul 25.05.2023 ora 16:00 – 25.05.2023 ora 22:00, pe unele râuri din judeţele Caraş Severin, Tulcea şi Constanţa” au transmis reprezentanții INGHA, conform News.ro .

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.