Info

Vine potopul în România! Meteorologii au anunțat Cod portocaliu de ploi torențiale și vijelii

Furtună, Sursă foto: unsplash.com
Sursă foto: unsplash.com

Fenomenele extreme și vremea rea fac ravagii prin toată Europa. Din păcate, nici România nu va scăpa. Potrivit meteorologilor ANM (Administrația Națională de Meteorologie), țara noastră se va confrunta în zilele următoare cu furtuni puternice în mai multe zone, motiv pentru care se instituie o avertizare Cod portocaliu de ploi torențiale și vijelii. De asemenea, partea vestică a țării se află deja sub un Cod galben de ploi.

Alina Șerban, meteorolog ANM, a oferit mai multe detalii despre cum va arăta vremea în zilele următoare.

„Vorbim de o schimbare semnificativă în aspectul vremii. De altfel, în partea de vest, de nord, de centru a teritoriului deja s-a răcit accentuat. Vremea a devenit rece pentru această perioadă.”, a precizat meteorologul.

Cantități de peste 70 de litri pe metrul pătrat la munte

„Sunt active sisteme noroase ce determină ploi sub formă de aversă, care vor persista chiar până în după-amiaza zilei de mâine, de duminică, și vor determina cantități importante de apă, cantități ce se vor aduna prin acumulare și vor depăși 20-30, izolat 40-50, poate chiar 60-70 de litri pe metru pătrat în zonele montane, care se regăsesc sub incidența unui mesaj de avertizare Cod portocaliu ce vizează exact acest aspect: acumularea unor cantități importante de apă, dar într-un interval destul de lung de timp.

Vorbim de sâmbătă până duminică după-amiază, în partea de sud și de sud-est a teritoriului, vântul se va intensifica din noaptea de sâmbătă spre duminică.

Pe parcursul zilei de duminică, vântul va sufla cu rafale, în general de 55-75 de kilometri pe oră, iar în zonele montane, mai mult de atât, pe creste, peste 80-100 de kilometri pe oră, deci vorbim de intensificări ale vântului în Oltenia, în Muntenia, în Dobrogea, în Moldova, în sudul și estul Transilvaniei, pe arii mai restrânse în celelalte regiuni, precum și în zonele montane.

Și dacă tot amintim de zonele montane, să spunem și faptul că aici, mai ales pe creste, precipitațiile se vor transforma, vor apărea și sub formă de lapoviță și ninsoare, în condițiile în care o masă de aer rece se va extinde pe tot teritoriul și va determina, duminică, vreme deosebit de rece în vest, în nord și în centru și răcoroasă, aș putea spune, dacă ne raportăm la norme, în partea de sud și de sud-est.

În aceste condiții, maximele se vor situa, în marea lor majoritate, între 12 și 22 de grade, poate ușor mai scăzute în Maramureș și în nordul Moldovei, în depresiuni și ușor mai ridicate în sudul Dobrogei”, a mai completat Alina Șerban, în cadrul unui interviu acordat postului de televiziune Antena 3.