Infofinanciar > Info > Transgaz – nouă lovitură pe piața financiară mondială
Info

Transgaz – nouă lovitură pe piața financiară mondială

Transgaz sursa foto Financial Intelligence
Sursa foto: Financial Intelligence

Ratingul acordat Societății Naționale Naturale de Transport al Gazelor Natural Transgaz a fost confirmat de agenția internațională de Rating Fitch la „BBB-” cu Perspectivă Stabilă.

Compania a trimis un comunicat remis Bursei de Valori București:

„Confirmarea ratingului Transgaz este fundamentată pe profilul său de afaceri solid în calitate de concesionar şi operator al reţelei de transport gaze din România, precum şi pe aşteptările noastre privind continuitatea cadrului de reglementare în noua perioadă de reglementare din octombrie 2024.”

Transgaz și cele Trei Mări

În luna mai a acestui an, compania națională a semnat un acord cu Fondul de Investiții al Inițiativei celor Trei Mări SICAV-RAIF la Davos. Acesta este un fond comercial dedicat investițiilor în infrastructura din Europa centrală și de Est. Investițiile sunt în valoare de 626 de milioane de euro și se referă la infrastructura de transport pregătită pentru hidrogen din România a gazelor naturale.

România are multe resurse în ceea ce privește petrolul și gazele naturale. Din această cauză, nu sunt excluse investiții suplimentare care vor stimula dezvoltarea economică din această regiune. În același timp, sprijină securitatea energetică europeană și tranziția energetică în regiunea celor Trei Mări, conform unui comunicat al Transgaz.

„Securitatea energetică în regiunea celor Trei Mări nu a avut niciodată o importanță mai mare. Avem nevoie de o infrastructură energetică de ultimă generație pentru a continua dezvoltarea economiilor noastre. Până în prezent, regiunea  avut cea mai rapidă creștere economică din UE și cred cu tărie că acest lucru va continua să atargă capital privat pentru investiții în infrastructura din regiunea noastră.”, declarat BEATA Daszynska-Muzyczka, președinte al Fondului.

Compania națională și 3 SIIF presimt finalizarea și semnarea documentelor în ceea ce privește tranzacția în cel de-al treilea trimestru al anului 2022. Constituirea unei prime societăți mixte de proiect este prevăzută înainte de sfârșitul anului. 

Ce este Transgaz?

SNTGN Transgaz SA Mediaș reprezintă operatorul tehnic al Sistemului Național de Transport gaze naturale. Acesta asigură îndeplinirea în condiții de eficiență a strategiei naționale în ceea ce privește transportul intern și internațional al gazelor naturale. Totodată se ocupă de dispecerizarea gazelor naturale, de cercetarea și proiectarea în domeniul specific activității sale. Trebuie să aibă în vedere respectarea legislației europene și naționale, a standardelor de calitate, performanță, mediu și dezvoltarea durabilă.