Infofinanciar > Info > O nouă problemă pentru agricultori! UE îi obligă să reducă folosirea pesticidelor
Info

O nouă problemă pentru agricultori! UE îi obligă să reducă folosirea pesticidelor

Pesticide Sursa foto City Garden
Sursa foto: City Garden

În cadrul Uniunii Europene a fost impus un procent diferit al reducerii pentru fiecare stat. În această categorie se încadrează și România, însă cu un procentaj mai mic decât celelalte țări vizate, și anume 35%.

Aceeași măsură se impune și în Italia, unde procentajul atinge nivelul de 62%, iar în Germania de 55%. În timp ce în Franța i Spania, utilizarea pesticidelor scade cu 54%.

Oficialii de la Bruxelles se pregătesc de o reacție din partea fermierilor și a guvernelor naționale. Aceștia au trimis fiecărei țări obiective numerice obligatorii pentru reducerea utilizării pesticidelor în agricultură.

Conform POLITICO, această măsură intră în programul Comisiei Europene „Green deal”, în vederea transformării producției alimentară.  Obiectivul tință stabilit de Uniunea Europeană este ca statele blocului comunitar să reducă utilizarea și riscurile legate de pesticide cu 50% până în anul 2030.

Protecția oamenilor importantă pentru UE

Oficialii Uniunii au încercat în repetate rânduri implementarea acestor măsuri, însă ele au fost întârziate de mai multe crize, printre care se numără și invazia lui Vladimir Putin din Ucraina de la finele lunii februarie din acest an. Aceste lucruri au dus la scăderea soldurilor bancare ale fermierilor, și la motive de bucurie pentru cei care doresc să amâne sau să modifice planurile.

Italia, una dintre cele mai mari puteri agricole, va avea cea mai grea sarcină având în vedere faptul că aceasta trebuie să reducă utilizarea și riscul de utilizarea al pesticidelor cu 62%, conform unei liste neoficiale a obiectivelor Comisiei.

Inițial s-a propus de către oficiali un obiectiv țintă de 50%, însă acest procent nu putea fi aplicat tuturor țărilor în mod egal.

„Cred că este sigur că această dezbatere … va fi acrimonioasă și este destul de sigur că nu veți obține cifrele din mandat”, a declarat un consultant senior care lucrează în domeniul reglementărilor alimentare la Bruxelles, care a vorbit sub protecția anonimatului.

Ce sunt pesticidele?

Acestea sunt produse chimice folosite pentru combaterea dăunătorii plantelor și a produselor agricole stocate, dar și pentru combaterea vectorilor biologici ai bolilor omului și animalelor. Acestea pot fi substanțe sau amestecuri de substanțe ce conțin ingrediente biologic active împotriva dăunătorilor, care concurează cu omul pentru rană, distrug proprietatea împrăștie boli și reprezintă un pericol.

Extrem de multe pesticide sunt toxice pentru om. Din aceste motive producerea,ambalarea, depozitul, transportul și utilizarea acestor pesticide fiind reglementate prin lege.