Infofinanciar > Info > Familiile defavorizate sunt sprijinite de statul român. Ajutor în valoare de 2.000 de lei pentru părinți
Info

Familiile defavorizate sunt sprijinite de statul român. Ajutor în valoare de 2.000 de lei pentru părinți

Ajutor în valoare de 2.000 de lei pentru părinți
Sursa foto: Arhiva companiei

Guvernul va discuta joi o ordonanță de urgență referitoare la sprijinirea familiilor defavorizate, în special a cuplurilor cu nou-născuți. Primesc ajutor material sub formă de tichete sociale electronice finanțate din surse externe nerambursabile.

Pe ordinea de zi a ședinței de guvern de joi, 4 aprilie, se va discuta o ordonanță de urgență care vizează acordarea unui ajutor în valoare de 2.000 de lei pentru cuplurile de părinți cu nou-născuți aflați în situații defavorizate. Acest sprijin constă în tichete sociale electronice, finanțate din surse externe nerambursabile, destinate să ofere asistență materială acestor familii.

 Ajutor în valoare de 2.000 de lei pentru părinți

Ordonanța prevede acordarea unui ajutor în valoare de 2.000 de lei sub formă de tichete sociale electronice pentru cuplurile mamă-nou-născut defavorizate, conform priorității 10 din cadrul Programului Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027. Scopul acestui ajutor este reducerea deprivării materiale din cadrul acestui program.

Programul menționat vizează un număr estimativ de 15.000 de cupluri mamă-nou-născut/an proveniți din medii dezavantajate socio-economic. Se estimează că suma disponibilă de 24.000.000,00 euro va acoperi necesarul de finanțare pentru aproximativ 60.000 de astfel de cupluri până la finalul exercițiului financiar.

Cuplurile care pot beneficia de aceste tichete sociale electronice sunt:

1. Mamele care nasc în termen de trei luni de la data intrării în vigoare a ordonanței și cărora li s-a stabilit dreptul la oricare din componentele venitului minim de incluziune conform Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune, cu modificările ulterioare.

2. Mamele cu dizabilități care nasc în termen de trei luni de la data intrării în vigoare a ordonanței.

3. Mamele aflate temporar în situații de risc, în situații critice de viață, care nu dețin acte de identitate, minore, cetățeni străini sau apatrizi proveniți din zone de conflict, stabilite prin ancheta socială întocmită de autoritățile publice cu atribuții în domeniul asistenței sociale la solicitarea persoanei sau sesizarea unui terț.

4. Mamele care nu dețin acte de identitate și, din acest motiv, nu pot beneficia de drepturile civile.

5. Mamele minore.

6. Cetățeni străini sau apatrizi proveniți din zone de conflict.

Tichete sociale pe suport electronic

În cazul decesului mamei, tichetele sociale electronice pot fi acordate tatălui sau persoanei căreia i-a fost încredințat copilul. Aceste categorii de beneficiari au fost stabilite în conformitate cu prevederile Priorității 10 din cadrul Programului Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027.

Tichetele sociale electronice sunt finanțate prin Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027. Cu o limită bugetară de 24.000.000 de euro, în conformitate cu regulile de eligibilitate stabilite în acest program.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene este responsabil pentru coordonarea acestei măsuri de sprijin, având rolul de beneficiar responsabil pentru inițierea și implementarea operațiunilor prevăzute în ordonanța de urgență.

Această măsură de sprijin este implementată pe o perioadă de patru ani, între 2024 și 2027, cu scopul de a sprijini cuplurile mamă-nou-născut prin acordarea de tichete sociale electronice pentru achiziționarea de produse destinate îngrijirii nou-născuților, precum și pentru alte cheltuieli auxiliare care completează sprijinul principal. Valoarea fiecărui tichet social electronic este de 2.000 de lei și este acordată într-o singură tranșă pentru fiecare nou-născut, pe o perioadă de patru ani, cuprinsă între 2024 și 2027, conform romaniatv.net.