Infofinanciar > Info > Ajutor de la stat pentru cei care stau la bloc. Cetățenii ar putea beneficia de 750 de lei
Info

Ajutor de la stat pentru cei care stau la bloc. Cetățenii ar putea beneficia de 750 de lei

contoare inteligente (sursă foto: gandul.ro)
Sursă foto: arhivă

Statul român vine în sprijinul cetățenilor care locuiesc la bloc și au venituri mici. Astfel, aceștia ar putea beneficia de un ajutor în valoare de 750 de lei, pentru achiziționarea și instalarea repartitoarelor de căldură.

Măsura vine cu scopul de a atenua costurile care vin odată cu instalarea acestor sisteme. Sistemele au rolul de a asigura o eficiență mai mare în ceea ce privește consumul de energie.

Ajutor pentru cetățenii care stau la bloc

Ajutorul primit de la stat are o valoare de 750 de lei și este exclusiv pentru românii care locuiesc la bloc. De asemenea, stimulentul este destinat categoriilor vulnerabile.

Aici ar putea intra pensionarii cu vârste de peste 60 de ani, persoanele care suferă de handicap și au venituri reduse, persoanele singure care dispun de ajutor social, familiile care beneficiază de alocația de susținere și familiile cu o medie lunară care să nu depășească 2.000 de lei pe membru.

În ceea ce privește persoanele care nu vor putea beneficia de acest ajutor, printre acestea se numără: locuitorii care nu au domiciliul în România sau persoanele care sunt în detenție.

Condiții pentru a beneficia de acest sprijin

Statul a stabilit termenul de 15 aprilie pentru utilizarea acestor fonduri. Însă, acesta a fost extins până la 31 decembrie 2024. Conform Ordonanței de Urgență 34/2024, locuitorii trebuie să respecte un set de criterii esențiale pentru a beneficia de sprijinul respectiv. Un lucru deosebit de important este că montarea repartitoarelor trebuie realizată de o firmă autorizată. Costurile întregii operațiuni fiind suportată din fonduri propii, urmând ca statul să ramburseze cei 750 de lei după finalizarea lucrării.

Sprijinul pentru montarea repartitoarelor de căldură reprezintă o oportunitate pentru cei care locuiesc la bloc. În acest mod se vor putea bucura de un sistem eficient în consumul energiei termice. Sistemul va contribui la o economie mai bună și la un consum mai redus de energie.

„Prin excepţie de la prevederile alin 1, pentru compensarea costului achiziţiei şi montării unor sisteme de repartizare a costurilor cu energia termică, sprijinul acordat persoanelor vulnerabile este în valoare nominală de maximum 750 lei, este acordat pe locuinţă/gospodărie vulnerabilă, numai după montarea de către o societate autorizată a unor sisteme de repartizare a costurilor cu energia termică, inclusiv robineţi pentru reglarea consumului de energie termică, pe baza procesului-verbal de montare şi a facturii şi poate fi utilizat până la data de 27 decembrie 2024”, conform legii.

Estimările arată că aproximativ un milion de apartamente nu dispun de repartitoare. Din acest motiv, Ministerul Investițiilor a decis să aloce o sumă pentru a putea dota apartamentele cu contoare.

Contoarele trebuie achiziționate și montate până la 1 ianuarie 2025. În caz contrar, cei care nu au montat sistemul vor fi amendați. potrivit romaniatv.