Infofinanciar > Info > Cardurile de alimente vor fi încărcate astăzi! Cine primește 250 de lei
Info

Cardurile de alimente vor fi încărcate astăzi! Cine primește 250 de lei

carduri de alimente, Sursa foto antena 3
sursa foto: arhiva companiei

Începând de azi, 14 iunie 2024, aproximativ 3 milioane de români vor primi câte 250 de lei pe cardurile de alimente. Este cea de-a treia tranșe din acest an. Distribuția sumelor se va efectua până pe 29 iunie, pe o perioadă de două săptămâni. Acest lucru se face pentru a evita suprapunerea cu alte beneficii sociale.

În total, vor fi alimentate 2.537.758 de carduri active în această perioadă.

Cine beneficiază de cardurile de alimente

– copii şi adulți cu grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 de lei;

– familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere. Veniturile lunare realizate pe membru de familie trebuie să fie mai mici sau egale 675 de lei;

– familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 de lei;

– familiile şi persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul de incluziune;

– persoanele  încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu. Venituri lunare proprii realizate trebuie să fie mai mici sau egale cu 2.000 de lei;

– familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale 675 de lei, potrivit.

– familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 de lei.

Banii de pe cardurile de alimente pot fi utilizați exclusiv pentru achiziționarea de produse alimentare sau pentru mese calde. Este interzisă utilizarea lor pentru cumpărarea de alcool sau țigări. De asemenea, aceste sume nu sunt impozitate și nu contribuie la calculul contribuțiilor de asigurări sociale sau de sănătate și nu pot fi supuse executării silite.

Pragul de venit a fost majorat

În contextul economic actual, cardurile de alimente reprezintă un sprijin esențial pentru mulți români cu venituri mici. Acest program îi ajută să facă față cheltuielilor zilnice. Urmează ca următoarea tranșă să fie disponibilă abia în august, la sfârșitul verii.

Procesul de distribuire a banilor pe cardurile de alimente nu este efectuat în ordine alfabetică sau pe baza județului de domiciliu, ci prin intermediul unui soft gestionat de cele trei companii emitente de carduri de alimente. Fiecare beneficiar poate folosi suma primită în termen de maxim 12 luni de la data alimentării cardului. Cardul este valabil exclusiv pe teritoriul României.

Decizia Guvernului de a majora pragul de venit până la 2.000 de lei lunar pentru acordarea tichetelor sociale a permis includerea unui număr mai mare de beneficiari, reflectând un efort semnificativ pentru a sprijini populația vulnerabilă într-un context economic dificil.

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu, a subliniat importanța acestui sprijin într-o perioadă caracterizată de creșterea generală a costurilor de trai.

Pentru cei care întâmpină dificultăți în privința primirii banilor pe cardurile de alimente conform termenului stabilit, autoritățile pun la dispoziție numere de telefon pentru asistență și clarificări, potrivit DailyBusiness.