Infofinanciar > Info > Facturile întârziate la curent, ultimele detalii! Cum calculează furnizorii suma de plată
Info

Facturile întârziate la curent, ultimele detalii! Cum calculează furnizorii suma de plată

facturi energie antena3.ro
Sursa foto: antena3.ro

Sfatul furnizorilor de energie este ca toți clienții să transmită regulat indexul, pentru a evita tarifările în plus la facturile pentru energie electrică. În cazul în care acest lucru nu se întâmplă, consumatorii pot primii facturi mai mari decât ar avea de plătit în mod normal, strict pentru cât consumă lunar. Astfel, transmiterea indexului este cea mai bună soluție pentru a evita plata unei sume uriașe lună de lună. 

În cazul în care, totuși, valoarea indexului nu este trimisă lună de lună către furnizorul de energie electrică, acesta va fi nevoit să aplice un sistem de facturare independent de kilowații consumați în fiecare gospodărie. Concret, emitentul facturii va calcula valoarea de plată printr-un index estimat, conform convenției de consum stabilită la semnarea contractului dintre furnizor și consumator. 

Ce se întâmpla daca nu comunicăm indexul 

În cazul în care un consumator nu transmite indexul pentru mai multe luni consecutive, furnizorul de energie electrică își rezervă dreptul de a trimite pe teren agenți care să facă citirea contuarului. Astfel, dacă indexul preluat de către agentul de pe teren depășește calculul estimativ realizat de către furnizor, următoarea factură ar putea conține și o sumă care va reprezenta regularizarea. 

Acesta poate fi reprezentată de sume în minus, dar și în plus față de sumele achitate în mod normal pentru consumul de energie electrică lunară, și acest lucru ar urma să fie determinat de raportul dintre plățile anterioare și valoarea consumatorului, calculată după indexul preluat de către agenții de pe teren. 

 De ce este important să trimitem lunar indexul către furnizorul de energie 

„Conform legislației modificate la finalul anului 2022, prețul de plafon nu mai depinde de media consumului lunar realizat în 2021. Acum, prețul se va calcula și aplica la consumul realizat lunar. De aceea este importantă transmiterea lunară a indexului autocitit, în funcție de care furnizorul de energie electrică te încadrează automat lună de lună, în plafonul corespunzător tranșei”, explică reprezentanții Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE). 

Astfel, dacă indexul nu este trimis lunar, riscăm să plătim mult mai mult decât consumăm în fiecare lună. Spre exemplu, dacă în luna februarie clientul a consumat 103 kWh, în martie 100 și în aprilie, iar 100 kWh, acesta va achita pentru luna februarie prețul la energie plafonat la maxim 0,8lei/kWh, iar în lunile următoare la prețul de 0,68/kWh.

Pe de altă parte, dacă nu îl transmiți lună de lună și furnizorul va face o estimare a consumului tău de energie electrică, te poți trezi cu o medie de 101 kWh pe lună, ceea ce înseamnă că vei plăti la prețul plafonat de 0,8 lei/kWh pentru fiecare lună, potrivit RomâniaTv. Acest lucru este valabil la absolut toți furnizorii de energie electrică, dat fiind faptul că modificarea de la sfârșitul anului trecut viza toți furnizorii, și nu doar unul în particular. 

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.