Lumea la zi

Ce urmează pentru războiul din Ucraina? Cinci previziuni ale experților care s-ar putea adeveri în 2023

Soldați ucraineni
Sursă foto: ZDG.md

Vicepremierul Ucrainei, Iulia Șvyrydenko, le-a mulțumit britanicilor pentru sacrificiile pe care le-au făcut în susținerea națiunii sale în războiul împotriva Rusiei, care a început atunci când Vladimir Putin a ordonat invazia pe 24 februarie 2022. Ea a declarat la începutul acestei săptămâni, în cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos, Elveția, că Ucraina „va învinge în acest an”.

Nu este clar în ce direcție ar putea merge războiul. De-a lungul timpului au fost făcute mai multe predicții asupra modului în care se va termina conflictul militar. Jurnaliștii de la Express.co.uk au scos în evidență cinci dintre acestea.

Victoria Ucrainei

La începutul conflictului, mulți s-au temut că puterea militară copleșitoare a celei de-a noua țări ca populație din lume (n.r. – Rusia) ar putea decima Ucraina.

Condusă de președintele Volodimir Zelenski, Ucraina a revenit în forță și a înregistrat progrese majore de la începutul invaziei. Spiritul său în lupta împotriva Rusiei, obținerea sprijinului din partea liderilor europeni și menținerea moralului trupelor sale la nivel înalt l-au făcut pe Zelenski să rămână popular în rândul multor ucraineni.

Potrivit lui Andrei Piontkovsky, un om de știință și analist rus stabilit în capitala americană Washington, o victorie a Ucrainei ar putea fi posibilă, scriu cei de la Express.

Vorbind pentru BBC, el a declarat că „Ucraina va câștiga prin restabilirea completă a integrității sale teritoriale până în primăvara” acestui an, citând două motive care stau la baza convingerii sale.

El a remarcat că „motivația, determinarea și curajul” au oferit ucrainenilor un motiv important pentru a obține o victorie, adăugând: „Celălalt motiv constă în faptul că, după ani de împăcare cu un dictator rus, Occidentul s-a maturizat în sfârșit și a realizat amploarea provocării istorice cu care se confruntă.”

Piontkovsky a declarat că se așteaptă ca „puterile victorioase” ale Ucrainei, Marii Britanii și Statelor Unite să „modeleze apoi o nouă arhitectură de securitate internațională” pentru a proteja țările vecine.

Nu s-a ajuns la nicio concluzie în 2023

În timp ce Andrei Piontkovsky a fost optimist în privința unei eventuale victorii a Ucrainei, Dr. Barbara Zanchetta de la King’s College London, care lucrează în cadrul Departamentului de Studii de Război, a fost mai puțin sigură.

Ea a sugerat că rezultatul cel mai probabil ar fi o continuare a conflictului și a tensiunilor dintre Rusia și Ucraina, fără „niciun sfârșit”.

Dr. Zanchetta a remarcat că Vladimir Putin, conducătorul despotic al Rusiei, se aștepta ca Ucraina să fie „pasivă” în primele zile ale invaziei și nu a anticipat implicarea altor țări, descriind-o ca pe o „gravă eroare de calcul care a dus la un conflict prelungit”.

„Iarna va fi dificilă” pentru Zelenski, a explicat Dr. Zanchette, deoarece continuarea atacurilor rusești ar încerca să „rupă moralul și rezistența unei populații deja distruse”. Cu toate acestea, ea a spus că, până în prezent, rezistența Ucrainei „s-a dovedit a fi remarcabilă” și a adăugat: „Ei vor rămâne fermi. Războiul se va prelungi. Și va continua”.

O victorie a Rusiei

Cel mai important factor pentru ca Rusia să revendice victoria în război va fi determinat de ofensiva sa din primăvară. Acesta este verdictul profesorului Michael Clarke, director asociat al Institutului de Studii Strategice din Exeter.

El a comparat luptele lui Putin în perioada de iarnă cu cele ale dictatorilor anteriori, precum Napoleon Bonaparte, Adolf Hitler și Iosif Stalin.

Putin a întărit linia de front din Ucraina cu 50.000 de soldați mobilizați, iar alți 250.000 sunt pregătiți să fie antrenați în anul următor. Profesorul Clarke a declarat: „Nu există altă posibilitate decât continuarea războiului”

„O încetare rapidă a focului este singura altă perspectivă. Putin a spus clar că nu se va opri. Iar Ucraina a lăsat să se înțeleagă că încă luptă pentru viața sa.”, a mai adăugat profesorul.

Rusia va întâmpina probleme

Deși ar putea fi prematur ca Ucraina și Occidentul să scoată bannerele victoriei și să declare că războiul se va încheia la un moment dat în lunile următoare, Ben Hodges, un fost general comandant al Armatei Statelor Unite din Europa, a declarat că „nu există nicio îndoială” că, la un moment dat, în 2023, Rusia se va confrunta cu și mai multe consecințe.

Ca urmare a condițiilor aspre de iarnă, el se așteaptă ca Rusia să încetinească din cauza „echipamentului de iarnă al Ucrainei provenit din Marea Britanie, Canada și Germania”. Până la un moment dat, în ianuarie, a susținut Hodges, Ucraina ar putea fi „în măsură să înceapă faza finală a campaniei”, pe care a descris-o ca fiind „eliberarea Crimeei”.

În mod surprinzător, el se așteaptă, de asemenea, ca discuțiile de pace între cele două țări să aibă loc. Această concluzie a venit din cauza „retragerii rusești din Herson”, care a avut loc în luna noiembrie a anului trecut.

El a adăugat că acest lucru ar veni probabil în primul rând ca „un impuls psihologic pentru poporul ucrainean, în al doilea rând ca o jenă profundă pentru Kremlin și, în al treilea rând, ca un avantaj operațional forțelor ucrainene”.

O nouă ofensivă a Rusiei

Pentru David Gendelman, un specialist în domeniul militar aflat în prezent în Israel, perspectivele pentru 2023 se referă mai mult la ceea ce se va întâmpla pe câmpul de luptă și nu la cine va ieși victorios.

El spune că aproximativ 150.000 din cei 300.000 de soldați ai Rusiei se află în prezent în zona de luptă, după ce aceștia au fost eliberați prin retragerea umilitoare a Rusiei de la Kherson. Acest lucru îi oferă lui Putin șansa de a „lansa o ofensivă”.

Totuși, cea mai mare întrebare pentru Gendelman este următoarea: „câte forțe ucrainene sunt libere și disponibile” pentru a lupta? El a adăugat: „După ce va îngheța noroiul, vom primi răspunsul la această întrebare.

Acest răspuns ne aduce un pic mai aproape de rezultatul final al războiului.