Infofinanciar > Esential > Explorează lumea în lung și-n lat, dar „on a budget”. Cele mai ieftine destinații de călătorie pentru luna februarie
Esential

Explorează lumea în lung și-n lat, dar „on a budget”. Cele mai ieftine destinații de călătorie pentru luna februarie

Calatorii Sursa foto dreamstime.com
Sursa foto: dreamstime.com

Sărbătorile de iarnă au trecut, dar încă se mai resimte spiritul acestora. Totuși, finalul lor aduce și un lucru bun și anume prețuri mai bune la vacanțe, mai ales că sunt în extra-sezon, și nu foarte multe persoane mai vin atunci. Ceea ce este de menționat în acest caz este faptul că elevii se mai bucură de o vacanță de o săptămână în perioada 6-26 februarie, decizia rămânând la inspectoratele școlare județene și ale municipiului București, după caz. Astfel, părinții decid să organizeze o vacanță în afara granițelor la prețuri mult mai mici.

Bineînțeles, că perioada Crăciunului din orașe nu se compară cu cea de după, dar nici prețurile nu sunt aceleași. Astfel, au fost alese 5 cele mai ieftine destinații pentru luna februarie ideale atât pentru familii, dar și pentru cei singuri.

Pe ritmurile lui Beethoven

Cu siguranță, Viena este orașul care te atrage indiferent de lună sau anotimp pentru că întotdeauna pot fi văzute extrem de multe lucruri. Astfel, aceasta se clasează în topul celor mai ieftine destinații de călătorie pentru luna februarie. Chiar dacă prețurile la austrieci sunt destul de piperate, mult prea piperate, în acest oraș poate fi realizată o vacanță pe cinste „on a budget”. Cu un zbor direct mai mic de două ore din București în Viena și la un preț de doar 31 de euro, românii pot vizita „Orașul muzicii”. Aici sunt extrem de multe de văzut, printre care se numără Catedrala Sfântul Stephan, la care intrarea este de 6 euro. De asemenea, în cadrul acesteia pot fi vizitate și catacombele la un preț de 6 euro, dar se poate urca și în turn pentru un adaos de 6 euro la prețul de intrare. De menționat este faptul că trebuie respectate întocmai programele de vizită care sunt afișate pe site-urile fiecărui obiectiv turistic. Mai poate fi vizitat Palatul Imperial, care are o tradiție impresionantă, mai ales că aici au locuit cei mai influenți oameni din istoria Austriei, inclusiv dinastia de Habsburg. Pentru a vizita această locație se percepe o taxă de 14 euro.

Monumentul Johann Strauss din Viena Sursa foto dreamstime.com

Monumentul Johann Strauss din Viena, Sursa foto: dreamstime.com

De asemenea, pe lista obiectivelor pentru care trebuie să plătiți, dar pe care trebuie să le vedeți măcar o dată în viață se numără și Muzeul Sisi, care este dedicat modului de viață al împărătesei austro-ungare, Elisabeta. Aceasta a rămas de mult timp în cultura populară ca fiind cea mai frumoasă și cunoscută împărăteasă, ce a fost iubită de toți. Un bilet de o zi pentru a vizita muzeul costă 16 euro, dar există și o ofertă prin care mai pot fi vizitate alte obiective turistice pe lângă acesta: Schönbrunn Palace, Apartamentele Imperiale, Colecția Imperială de argint din Palatul Hofburg și Muzeul din Viena de Mobilă la prețul de 60 de euro.

Palatul Hofburg din Viena Sursa foto: dreamstime.com

Palatul Hofburg din Viena, Sursa foto: dreamstime.com

Există însă și lucruri gratis în Viena care pot fi admirate. Printre acestea sunt: Piața Eroilor, Heldenplatz, Palatul Belvedere, care poate fi vizitat și în interior la prețul de aproximativ 10-15 euro, însă priveliștea pe care acest palat o oferă din exterior îți taie răsuflarea. Tot în această categorie se încadrează și parcurile și grădinile din centrul Vienei, Cimitirul Central al Vienei, Bulevardul Wiener Ringstraße, unde se găsește și Biserica Votivă. Cimitirul Central trebuie neapărat vizitat, mai ales că aici poate fi găsită cripta lui Beethoven, lui Schubert, Brahms, un cimitir al evreilor. Acesta este mai mult decât un loc de odihnă pentru sufletele celor care au murit, este un loc impresionant, plin de viață cu o încărcătură extrem de puternică.

La dolce vita in Italia

O importantă destinație este Roma. Cu siguranță, acesta este un oraș care fascinează în fiecare zi din an, mai ales că puține destinații pot rivaliza cu uimitorul patrimoniu cultural al Romei. Crăciun sau nu, revelion sau nu, o călătorie spre Roma este marcată de stilul „dolce vita”, determinat de cultură, artă și mâncare. Cam cât de repede te poți îndrăgosti în Roma și de Roma? Ei bine, trei zile ar trebui să fie suficiente, mai ales că îmbinarea dintre romantismul „al fresco” și răsfățurile culinare reprezintă un garant al timpului petrecut într-un mod plăcut. Totuși, printre lucrurile care pot fi admirate gratis de către cei care ajung în Roma se numără Pantheonul, Biserica Sfântul Ștefan. Bineînțeles că nu putea lipsi Fontana di Trevi, în care dacă vrei să ți se îndeplinească trebuie să arunci un bănuț. De asemenea, trebuie simțite și vibrațiile artistice de pe Via Margutta, locul în care s-au cunoscut Audrey Hepburn și Gregory Peck în filmul clasic din 1953, „Roman Holiday”. Acesta continuă să fie un loc magic. De asemenea, pot fi vizite și alte locuri, însă contracost: Capela Sixtină, Galleria Borghese. În Roma, obiectivele sunt la tot pasul, așadar este extrem de ușor să găsești ceva de făcut.

Fontana di Trevi, Sursa foto: dreamstime.com

Fontana di Trevi, Sursa foto: dreamstime.com

Astfel, pentru a veni în ajutorul celor care se duc în vacanțe cu întârziere, dar fie vorba niciodată nu e prea târziu, un bilet de avion către Roma din București ajunge la prețul de 40 de euro pentru un zbor direct de doar 2 ore și 10 minute cu plecare pe 6 februarie și întoarcere pe 10 februarie. Prețul este unul destul de bun dacă e să facem comparație cu un bilet către Roma din perioada sărbătorilor, bilet care ajungea și la 130 de euro pentru o singură persoană.

O altă destinație pentru toate buzunarele în luna februarie este tot în Italia, mai exact Milano. Se pare că această locație nu face vâlvă doar când este fashion week-ul și pe străzile orașului vezi defilând de la modele la influenceri și oameni de afaceri. Un bilet de avion de la București la Milano în perioada 8-11 februarie este doar 31 de euro, iar zborul este direct și durează 2 ore și 22 de minute, uneori chiar mai puțin.

Milano a ajuns să fie un oraș destul de îndrăgit de către români datorită prețurilor scăzute la zboruri și la cazare. Ceea ce este de menționat în acest caz este faptul că, cu toate acestea, Milano este unul dintre cele mai importante orașe din Italia, iar acolo prețurile sunt destul de piperate. Există însă, destul de multe modalități prin care poate fi vizitat orașul fără un buget prea mare. În primul rând, trebuie verificat dacă se fac tururi organizate gratuite ale orașului. Astfel, se pot afla extrem de multe informații despre istoria orașului, dar și despre cele mai importante obiective turistice, mai ales că acestea pot fi admirate în timpul turului. Pe lista „ to see/ to visit” se adaugă: Domul din Milano, care este emblema orașului, a cărei construcție a început în 1386 și care este și cea mai mare catedrală gotică din lume. Totuși, intrarea costă 6 euro în prezent, iar pentru a urca scările pe terasele catedralei sau a vizita zonele arheologice există bilete separate, prețurile variind între 10 și 28 de euro în funcție de activitatea care se dorește. Toate informațiile pot fi verificate pe site-ul oficial de unde se achiziționează și biletele.

De asemenea, în acest oraș poate fi văzută și Galleria Vittorio Emanuele II care este la momentul actual unul dintre cele mai luxoase centre comerciale, mai ales că cele mai exclusiviste branduri își au magazinele aici. O plimbare în această zonă este gratis și trebuie profitat. În aceeași categorie de obictive gratis de văzut se numără și Cimitirul Monumentalle, Piața Mercanti, Parcul Sempione. De asemenea, există și mai multe muzee care au intrare gratuită după un anumit program, printre care se numără:  Muzeul Național de Istorie Naturală, Galeria de Artă Modernă, Palazzo Morando. Totuși, toate detaliile trebuie verificate pe site-urile acestora.

Galeria Vittorio Emanuele II, Sursa foto: dreamstime.com

Galeria Vittorio Emanuele II, Sursa foto: dreamstime.com

Pe biclă prin Copenhaga

Pentru luna februarie, o bună destinație de vacanță ar fi și Copenhaga, Danemarca. La doar 3 ore de zbor direct, și la un preț mai bun decât accesibil pentru o țară nordică de 43 de euro pentru perioada 12-21 februarie, se află un oraș cu o vibrație aparte. Este un oraș plin de culoare și de viață, cu lume pe străzi, kilometri de piste de biciclete, cu oameni care chiar simt că trăiesc. Cu siguranță, acest oraș este cunoscut pentru parcul Tivoli, care te invită într-o lume de basm. De asemenea, pentru pasionații de shopping se găsește pietonala Stroget. Pe lista obiectivelor gratuite se numără Palatul Christiansborg, parcul Langelinie, unde poate fi găsită Mica Sirenă. De asemenea, dacă ajungeți în Copenhaga nu trebuie să ratați Schimbarea Gărzilor Regale.

Grădinile Tivoli din Parcul din Copenhaga, Sursa foto: dreamstime.com

Grădinile Tivoli din Parcul din Copenhaga, Sursa foto: dreamstime.com

Pe lista obiectivelor pentru care se plătește se află Palatul Regal Amalienborg, al căruit preț de intrare este de 43 de lei. Acest obiectiv este reședința de iarnă a familiei regale daneze, aceasta fiind formată din patru palate rococo aproape identice, construite în jurul unui spațiu octogonal de patru nobili la jumătatea secolului al XVIII-lea. Acesta este elementul central al cartierului Frederoksstaden, un cartier construit de regele Frederik al V-lea pentru comemorarea familiei Oldenburg la tronul Danemarcei.  Copenhaga este cu siguranță unul dintre cele mai bike-friendly orașe din Europa, și chiar din lume, mai ales că oamenii de aici sunt obișnuiți să pedaleze tot timpul. Același lucru îl pot face și turiștii care pot admira străduțele și clădirile din Copenhaga pe bicicleta la prețul de doar 10 lei pentru 30 de minute.

It’s tea time…

O a cincea destinație de călătorie la un preț mai mic comparativ cu cele înregistrate în sezon este Londra, Marea Britanie. Zborul către această destinație costă 52 de euro și durează 3 ore și 35 de minute în perioada 15-22 februarie. Cu siguranță, Londra nu mai are nevoie de nicio prezentare, fiind unul dintre orașele de top din lume. Totuși, cu toții știm ce se poate vizita contra cost în Londra: Castelul Windsor, Turnul Londrei, Muzeul British, London Eye, de unde poți vedea tot orașul de sus la prețul modest de start de 40 de lire, Galeria Națională, Westminster Abbey, Buckingham Palace. Pe lista obiectivelor gratuite, care pot fi admirate se numără Tower Bridge, Hyde Park, Covent Garden, Borough Market. Totuși, dacă ajungeți în Londra, nu aveți cum să nu faceți o plimbare cu metroul de aici, fiind cea mai veche rețea de metrou din lume. Costul unui tichet este în jur de 10 lire pentru o zi întreagă. Automat, când cineva spune Londra, gândul îi zboară instant la Big Ben, care este unic în lume, fiind cel mai mare ceas cu clopot și cu patru fețe.

Londra văzută din London Eye, Sursa foto: dreamstime.com

Londra văzută din London Eye, Sursa foto: dreamstime.com

Tips and Tricks

Pentru aceste locații, prețurile hotelurilor diferă în funcție de preferințele fiecărei persoane și de nevoi. Acesta este principalul motiv pentru care costurile locurilor de cazare pot varia extrem de mult. De asemenea, aici trebuie luate în calcul zilele de vacanță deoarece prețurile diferă de la o zi la alta. Două modalități prin care pot fi economisiți bani pe cazare sunt hostelurile și airbnb-urile. Acestea au început să prindă avânt în rândul mai multe persoane. În acest caz, o noapte de cazare poate porni de la 10 euro. În cazul hostelurilor dezavantajul este că mai sunt și unele persoane necunoscute în cameră, dar dacă este un grup mai mare care pleacă din România pot închiria o cameră de 4,6,8 sau 10 persoane fără nicio problemă. În cazul în care cineva stă la hostel este bine ca bagajul să fie ușor de cărat și să nu lase lucruri de valoare în cameră, deoarece nu este chiar atât de sigur precum un hotel. Tot legat de organizare, o listă cu obiectivele principale și o hartă ar fi mai mult decât necesare în cazul descoperirii unui nou oraș fără un ghid.

Un alt sfat de călătorii ar fi căutarea unor tururi organizate gratuite. Acestea sunt realizate de agenții, iar la finalul fiecăruia, cetățenii oferă atât cât doresc ghidului. Nu se impune un preț standard de pornire.

În cazul femeilor, situația este mai complicată atunci când aleg să meargă în vacanțe, în special în privința hainelor și cosmeticelor. Da, toate vor să arate bine și să prindă cadrul perfect, însă ce este de reținut este faptul că trebuie luate în bagaj haine cât mai comode, dar și stilate în același timp pentru a nu te trezi cu 10 tricouri și nicio cămașă elegantă în caz de orice. Pentru că nu-i așa, mai bine să fim pregătiți. Cosmeticele trebuie să fie în travel size pentru a nu fi oprite la aeroport. De asemenea, este bine ca acestea să fie doar cele care asigură strictul necesar, pentru că cele 100 de palete de farduri cu siguranță nu vor fi de folos și doar vor atârna mai mult.

În fiecare lună din an există oferte de care pot profita oamenii, trebuie doar să se intereseze. Să vezi lumea e cea mai ușoară, dar în același timp cea mai grea decizie de luat. Cu fiecare țară vizitată, cu fiecare loc văzut, lumea persoanei se deschide, are noi orizonturi, vede altfel realitatea. De asemenea, frumusețea stă în ochii privitorului, astfel este greu de spus care este cel mai frumos loc din lume. Acest lucru ține doar de cei care se află în cauză. Suntem oameni, suntem diferiți, dar uniți de setea de cunoaștere și de nou. De reținut este faptul că oamenii când se duc în vacanțe trebuie să fie călători, nu turiști. Călătorul este cel care este însetat de căutare, de aventuri, de noi experiențe, iar turistul este cel pasiv, care doar așteaptă să i se întâmple lucruri.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.