Infofinanciar > Lumea la zi > Exemplul cel bun! O țară din UE prelungește impozitarea suplimentară a bancilor și a marilor companii energetice
Lumea la zi

Exemplul cel bun! O țară din UE prelungește impozitarea suplimentară a bancilor și a marilor companii energetice

Bani Palestina sursă foto: Middle East Monitor
Foto: facebook.com

În Spania, guvernul prelungeşte impozitarea extraordinară a băncilor şi a marilor companii energetice. Premierul Pedro Sánchez a anunţat şi că această taxă suplimentară ar putea deveni permanentă.

Măsura vine la pachet cu altele similare care continuă planul anticriză început în 2022.

Impozitarea extraordinară rămâne

Majoritatea măsurilor social-economice pregătite pentru 2024 sunt prelungirea unora deja existente: alimentele vor rămâne cu TVA-ul redus, transportul public feroviar va fi subvenționat 100%.

De asemenea, familiile vulnerabile nu vor putea fi evacuate de către proprietari în caz de neplată a chiriei.  Și, desigur, băncile și companiile energetice vor plăti în continuare supraimpozitul.

În cazul băncilor, este vorba despre un impozit pe sumele obținute exclusiv din dobânzi și comisioane, iar companiile energetice plătesc un procent din cifra de afaceri.

În 2023, suma colectată din aceste impozite a fost de 1,5 miliarde de euro.

Atât s-a putut

Atât băncile, cât și companiile au protestat și au acțiuni în justiție atât la nivel național, cât și european pentru anulare.

Premierul Pedro Sánchez spune că măsura este una de justiție socială și că experții din guvern caută mecanisme legale de permanentizare a acestora.

Există și măsuri noi în pachetul pentru 2024. Printre ele se află eliminarea comisioanelor bancare la extragerea de numerar de la ghișeele băncilor pentru pensionari și persoane cu dizabilităţi.