Infofinanciar > Info > Exclusiv! Virgil Măgureanu, primul șef SRI: „Serviciile străine nu sunt niciodată servicii prietene”
Info

Exclusiv! Virgil Măgureanu, primul șef SRI: „Serviciile străine nu sunt niciodată servicii prietene”

Virgil Măgureanu Sursa foto: Captură ecran Podcast Hai România
Sursa foto: Captură ecran Podcast Hai România

Virgil Măgureanu, primul șef al Serviciilor Român de Informații a fost prezent în cadrul podcastului moderat de Ionuț Cristache pe canalul de Youtube Hai România. Acesta a vorbit despre începuturile SRI-ului, dar și despre serviciile străine care au avut o influență asupra celor românești după căderea comunismului în 1990.

Acesta a vorbit despre serviciile străine pe care nu se puteau baza în momentul înființării SRI-ului. Totuși, acesta a ținut să menționeze faptul că este un front nevăzut, dar a spus că americanii au avut un mare aplomb la construirea cadrului legal.

Serviciile străine nu sunt niciodată servicii prietene

„Serviciile străine nu sunt niciodată servicii prietene. Putem spune că  ne bazăm pe o alianță și pe planul serviciilor secrete, dar ca să spunem că asta e identică cu servirea intereselor naționale ale României fără niciun fel de abatere de la niște coduri pe care aceste servicii le promovează și le servesc. E un front nevăzut. Regimul a reușit în cele din urmă să țină țara și nu s-a întâmplat nimic la granițe și irecuperabil că lucrul acesta poate ar fi putut să aibă și o altă finalitate mult mai gravă nu e mai puțin adevărat. Ar fi putut avea. Americanii au fost  mult mai tranșanți și au spus să îi dați pe toți  afară (nr: foști care erau parte din fostul regim) și aduceți după stradă. Cu ce ne ar fi putut ajuta?”, a declarat acesta.

„Ei au luat legătura cu noi foarte rapid. În cursul anului 90 am avut primele contacte și cu ambasada și cu alți reprezentanți, unii trimiși din afară, care au ținut tot timpul legătura cu noi. Atunci și destul de rapid au venit către noi și italienii și germanii cei de la Moscova au venit printre primii. Nu aș zice că nu ne-a interesat contactul cu ei că ceea ce spunea Moscova într-o serie întreagă de lucruri trebuia să ținem cont fie și măcar pentru a ne lua măsuri de contracarare a unora dintre cele care s-au întâmplat atunci”, a continuat acesta.

Americanii au stat la baza formării SRI-ului

De asemenea, fostul șef al SRI-ului a fost întrebat de către moderatorul podcastului câți foști ofițeri ai securității au stat la baza înființării Serviciilor Române de Informații. Măgureanu a spus că pe nivelul întregului teritoriu au fost mii de ofițeri.

Referitor la numărul acestora la finalul mandatului, Virgil Măgureanu a spus că nu poate da o cifră pentru că nu știe una și „dacă aș ști nu m-aș grăbi să o fac publică”.

„ Cine etalează la televizor cum stau cu efectivele serviciilor secrete. Unde ați văzuți asta? Numărul de cadre a fost și el proporțional și necesar unei anume palete de atribuții acre trebuiau atunci îndeplinite. Niciodată în exces. Nu sunt foarte la curent cu ceea ce s-a  spus despre efectivele de după 2000 încoace. Numărul celor la care noi am recurs atunci era totuși un număr minim, mai ales după 91 la care s-a produs probabil cea mai  masivă epurare operată în serviciu vreodată, după momentul Berevoiești”, a spus acesta.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.