Infofinanciar > Esential > Exclusiv! Virgil Măgureanu invitat la podcastul HAI România: „Ion Iliescu nu este vinovat de excese”
Esential

Exclusiv! Virgil Măgureanu invitat la podcastul HAI România: „Ion Iliescu nu este vinovat de excese”

Virgil Măgureanu la podcastul HAI România, sursa fot0 YouTube.jpg
Sursa foto: HAI România

În episodul de astăzi, 7 martie, al podcastului „Istorii secrete”, prezentat de jurnalistul Ionuț Cristache, Virgil Măgureanu, primul director al Serviciului Român de Informații și căpitan al Direcției de Informații Externe a Securității, a vorbit despre grupul de oameni politici care au preluat putere în România după prăbușirea regimului comunist.

Cât de vinovat este Ion Iliescu?

Acesta susține că cei care au ocupat funcții importante în noul stat democrat român, nu au folosit drept pârghie statutul pe care l-au dobândit în perioada ceaușistă.

„Eu nu am ieșit niciodată public să cer răspunderea pentru a face anumite lucruri, motivând că eu am fost <cineva> în perioada comunistă, și, după părerea mea, nici Ion Iliescu nu s-a prevalat de cele întâmplate anterior cu el însuși, sau cu cei apropiați lui, ca să își asume ceea ce și-a asumat ulterior”, a declarat Virgil Măgureanu.

Mai mult, fostul director al SRI, a susținut că tendința de a îl învinovăți pe fostul președinte al țări, Ion Iliescu, pentru toate lucrurile care au mers prost în timpul și după Revoluția din decembrie 1989 este una greșită.

„Nu cred că prea multe dintre excesele care au fost, și care ulterior i s-au pus cu ușurință în cârca lui Ion Iliescu sunt adevărate. Ion Iliescu, are ca orice om, greșelile și păcatele lui, dar în niciun caz nu a fost dintre oamenii care au căutat neapărat să facă rău cuiva. Dacă împing acum șirul întâmplărilor care s-au petrecut în foarte scurtul timp de la capturarea soților Ceaușescu și închiderea lor la Târgoviște, până la momentul procesului, atunci au fost o mulțime de presiuni întâmplate din terțe părți, și nu numai de la grupul celor care au hotărât să se întâmple ce s-a întâmplat. Nici faptele care s-au întâmplat la Revoluție, și nici  cele care au urmat ca acte de putere, nu îi pot fi atribuite, decât poate într-o mică măsură lui Ion Iliescu.”, a spus el.

Măgureanu a explicat și că tendința aceasta izvorăște din faptul că Ion Iliescu se afla în fruntea grupului de opozanți ai regimului lui Nicolae Ceaușescu.

„Cu toate că, în calitate de titular al grupului, pentru că el era în definitiv cel mai proeminent din grup, ar fi cu ușurință tentat să spui că dacă grupul condus de Iliescu a hotărât ceva, înseamnă cu Iliescu are o răspundere directă și personală, dar eu nu cred că e așa. Sunt lucruri de o mare importanță întâmplate în România acelor timpuri pe parcursul anilor 90 care au avut un impact negativ, și care nu pot fi puse în cârca unui om, mai ales nu a lui Ion Iliescu.”, a mai declarat Virgil Măgureanu.

Cine a condus România postdecembristă?

Acesta a vorbit și despre persoanele care au ocupat funcții cheie în România anilor de după revoluție, menționând că, sarcina de a prelua frâiele României, care au fost ținute strâns de mâna de fier a lui Ceaușescu, a fost foarte dificilă.

„În decembrie 1989 noi am vrut schimbarea, și schimbarea s-a produs, și de vreme ce s-a întâmplat acest lucru și era în acord și cu vederile noastre, nu văd de ce am nega orice legătură, cu activitatea grupului nostru, atât cât a fost ea, și a oamenilor care au reprezentat acel grup, dintre care unii au ocupat și funcții destul de importante ulterior.

Totuși, cei care au preluat funcții după 89, nu aveau suficientă experiență pentru a prelua conducerea unei țării în condiții atât de tulburi și atât de incerte, în care s-au petrecut evenimentele atât în România, cât și în întreaga Europă. Alții au fost mai avantajați în privința asta, în sensul că în România opoziția nu a putut fi constituită ca o alternativă certă la dictatura comunistă, de pildă, sunt țări care au putut avea „revoluția de catifea”. România nu era nici pe departe atât de avantajată, întrucât acea constrângere excesivă excercitată de dictatura ceaușistă nu a permis constituirea unei opoziții cât de cât mai coerente. Grupul constituit care a preluat puterea atunci era format parțial și din oameni pe care i-am cunoscut în cadrul „coplotului”, a conchis Virgil Măgureanu.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.