Esential

EXCLUSIV! Victor Ponta despre vizita Maiei Sandu în Oradea: ”Deșteaptă treaba să-l pună pe Bolojan în locul lui Gavriliță”

EVZ CAPITAL
FOTO: captură video Youtube EVZCAPITAL

Probleme și soluții! Sub acest registru se poate afirma că s-a desfășurat podcastul EVZ Capital de astăzi. Invitatul de seamă al moderatorului, Ionuț Cristache, a fost Victor Ponta, fostul premier al României.

Președintele formațiunii politice Pro-România și-a expus părerea în privința strategiei pe care au adoptat-o actualii guvernanți în chestiunea aderării României în spațiul Schengen. Însă, punctul culminat al discuțiilor dintre cei doi a constat vizita misterioasă efectuată de președintele  moldovean, Maia Sandu, la Oradea chiar la începutul acestei luni.

Sub adăpostul declarațiilor formale Florin Birta primarul Oradei și președintele Consiliului Județean, Ilie Bolojan, au precizat că este o simplă oportunitate care ajută pentru dezvoltare unor noi relații, opinii sau bune practici pentru a identifica soluții problemelor cu care se confruntă societatea europeană.

Scopul vizitei președintelul moldovean, Maia Sandu, la Oradea

Însă, vizita este cu atât mai suspectă cu atât în cursul aceleiași zile premierul din Republica Moldova, Natalia Gavriliță a plecat într-o vizită de lucru la Berlin. Presa din Republica Moldova menționa la vremea respectivă că se plănuiește înlocuirea guvernului Gavriliță cu unul pro-român.

Scenarii au curs cu duiumul și în presa românească în legătură cu vizita Maiei Sandu, majoritatea publicațiilor au înaintat tot felul de scenarii care indicau faptul că Sandu va intra în cursa pentru Cotroceni, iar Bolojan ar urma să ocupe fotoliul de premier al României. Un scenariu pe care și Victor Ponta l-a promovat.

Cu toate datele pe masă Cristache și invitatul său, Victor Ponta, au dezvăluit dedesubturile vizitelor respective, de fapt, spune Ionuț Cristache, președintele moldovean își pregătește terenul pentru cursa electorală din Moldova, iar Bolojan ar urma să preia frâiele guvernării nu din România ci de la Chișinău. În aceste condiții, fostul premier a declarat că este o mișcare deșteaptă.

„O să fie interesat, dacă la anul președinții, candidații la președinție, vor candida în tandem cu premierul. Eu pe Maia Sandu n-aș vota-o ca președinte. Maia Sandu să vină ca președinte și Bolojan premier. Deșteaptă treaba să-l pună pe Bolojan în locul lui Gavriliță”, punctat fostul premier.

Marcel Ciolacu pregătit să preia puterea guvernamentală

Odată clarificate aceste aspecte, cei doi interlocutori își îndreaptă atenția asupra rotativei guvernamentale despre care Ponta afirmă că actualul președinte al PSD este mult mai calificat decât Nicolae Ciucă.

„Îl domină, știe mai multă politică decât Ciucă, cred că e și bine să preia Guvernul, s-a decis, suntem în trenulețul asta și gata, în politică economică sper să facă mai multe. Sper să înțeleagă că trebuie să folosești momentul asta măcar pe zona economică”, își continuă alocuțiunea Ponta.

Deși a fost destul de tranșant în privința abilităților de lider al premierului Ciucă, Ponta și-a păstrat obiectivitatea și a trasat o paralelă între felul în care cei doi lideri au ajuns în fruntea Palatului Victoria.

”Ești nedrept am avut noroc că m-a luat Năstase în Guvern, în 2010 mi s-a spus că dacă câștigă alegerile PSD, cine vine premier? Eu. ”Păi pune mâna și învață”. Ciucă nu s-a gândit că va fi premier, i s-a spus ”de mâine ești premier”, dar vezi că nici nu rămâi. Eu spun chestia asta și îl bat la cap pe Ciolacu și spun că o să fie greu pe economie”, a mai precizat Victor Ponta.