Info

Atracțiile turistice ale României i-au cucerit pe delegații UNESCO! Specialiștii au fost fascinați de Ținutul Buzăului

pemeleaguri.ro
FOTO:pemeleaguri.ro

Specialiștii UNESCO au dat de frumusețile României, aceștia au fost atrași de Vulcanii Noroioși unde se petrece un fenomen natural rar, dar foarte spectaculos. Zeci de cratere în miniatură lasă impresia că acestea clocotesc. Peste 20 de reprezentanți ai parcurilor Unesco din Europa au fost în vizită timp de trei zile la Buzău și au discutat despre conservarea și promovarea acestor obiective turistice unice în lume.

”Este uimitor aici! Este prima oară când vizitez Vulcanii Noroioşi. Este un fenomen natural uimitor. Foarte interesant este faptul că vulcanii erup odată la câteva minute, aşa că suntem foarte norocoşi să fotografiem aceste momente”, a declarat Zhi Ye, reprezentantul programelor Culturale Unesco din China.

Ținutul Buzăului a primit recunoaștere internațională în luna aprilie

Un alt reprezentant UNESCO, Matteo Rosati a ținut să precizeze că „ Este cea mai spectaculoasă manifestare a acestui fenomen, dar în zonă există mai mult decât atât. Este o zonă foarte bogată din punct de vedere cultural, dincolo de Vulcanii Noroioși”.

Vizita oaspeților a inclus și momente amuzante, unul din delegați, absorbit de frumusețea peisajului a alunecat în noroi. ”Ținutul Buzăului” a primit titlul de site Unesco în luna aprilie din acest an și de atunci numărul vizitatorilor a crescut, fapt consemnat de Cristian Partal, reprezentanta Biroului de Dezvoltare și Turism CJ Buzău ” Chiar dacă au trecut doar câteva luni, numărul turiștilor a crescut, cel puțin pentru sezonul de vară. Aici aproape că nu mai găseai loc pentru cazare, iar în perioadele vacanţelor şcolare a fost imposibil să putem face rezervări pe ultima sută de metri”.

Teritoriul rural din zona submontană a județului Buzău oferă vizitatorilor elemente de interes geologic deosebit, în care sunt cuprinse 18 comune și se întinde pe o suprafață de 1000 de kilometric pătrați cu o populație de peste 40.000 de locuitori.

Cine sunt coordonatorii proiectului

Universitatea din București împreună cu CJ Buzău au demarat și coordonat  acest proiect încă din 2006. În parteneriat cu Asociația ”Ținutul Buzăului” și cu sprijinul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „Ținutul Buzăului”, Consiliul Județean contribuie la îndeplinirea tuturor obligațiilor internaționale, supervizează și finanțează activități de management, cercetare, educație și promovare a Geoparcului Internațional Unesco ținutul Buzăului.

”Acest parteneriat reprezintă un punct foarte puternic pentru a stabili direcţiile de dezvoltare. În Buzău, densitatea populaţiei este încă bună în zona montană, oamenii încet, încet devin mândri de locul în care trăiesc. Să fii recunoscut de UNESCO este un lucru foarte important.

Întrucât construirea unui portofoliu de proiecte, din punct de vedere al sistemului cultural, având în vedere aceste obiective turistice, este în derulare. Vorbim de drumurile de acces prin care oamenii ajung la aceste locuri, e foarte important să avem infrastructura să vedem aceste locuri frumoase.

Eu îmi doresc să accesăm fonduri pentru teritoriul geoparcului. Vă asigurăm de întreaga noastră disponibilitate” a declarat Luminiţa Mihailov, director Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud-Est, potrivit adevarul.ro.