Infofinanciar > Esential > Exclusiv. În Parlament se lucrează la un supra-CNA pentru online! Dan Andronic: Va fi afectat jurnalismul independent
Esential

Exclusiv. În Parlament se lucrează la un supra-CNA pentru online! Dan Andronic: Va fi afectat jurnalismul independent

Dan Andronic, în podcastul Hai România de miercuri, 10 martie
sursa foto: captură video podcastul Hai România

Ceea ce jurnalistul Robert Turcescu anunța încă de acum câteva luni începe să se întâmple pe internetul românesc. Astfel, CNA a început să supravegheze mediul online, cu toate că nu are jurisdicție în acest domeniu.

Recent, redacția EVZ-Capital a primit o invitație oficială, la sediul CNA, pentru a discuta conținutul canalului său video HAI România, cunoscut pentru producțiile editoriale independente și numărul în creștere de abonați. De asemenea, jurnalistul Dan Andronic a anunțat că în Parlament lucrează la un supra-CNA pentru mediul online. Este pentru prima dată când se pune în discuție un podcast românesc. Se deschide un precedent periculos pentru cenzura în mediul online?

Robert Turcescu a răbufnit în podcastul HAI România

Robert Turcescu a avut, în ediția de vineri a podcastului HAI România, un dialog incendiar cu unii dintre cei mai vocali și autonomi ziariști din România pe această temă de maximă actualitate: cenzura care se întrevede la orizont în mediul online, singurul spațiu de exprimare care nu era monitorizat. Au răspuns invitației jurnaliștii Ion Cristoiu, Dan Andronic, Ionuț Cristache și Mirel Curea, alături de Victor Ciutacu, Liviu Mihaiu, Bogdan Comaroni și Octavian Hoandră.

Amenzile vizate de CNA în online pot ajunge la 6.000 de euro

O directivă venită de la Bruxelles, de la Comisia Europeană, ar putea amenința libertatea cuvântului în mediul online. Jurnaliștii, influencerii, youtuberii și toți cei care activează în mediul online, precum și televiziunile și posturile de radio online riscă sancțiuni importante, de la amenzi consistente la suspendări temporate ale emisiei, ba chiar închiderea definitivă.

Jurnalistul de investigații Bogdan Comaroni a avertizat că se poate ajunge chiar la o suspendare de un an de zile pentru canalul HAI România și în viitorul apropiat, pentru alte canale online. „Treaba cu sancțiunile de la CNA începe cu Evenimentul Zilei, e foarte important că e primul trust de presă, fiindcă iată că nu se informează numai din sursele oficiale, cum se dorește, ci are dreptul la opinie. Sancțiunile sunt între 2000-30000 lei, adică 6.000 de euro, pe care pot să le aplice direct în online. E ilegal și abuziv că CNA intervine pe o platformă privată care nu e în România”.

Jurnalismul independent, principala victimă a noii legi a CNA

La rândul său, jurnalistul Dan Andronic a avertizat că viitoarele amenzi dictate de CNA vor afecta în special platformele media alternative și jurnaliștii independenți, a căror situație financiară era oricum dificilă, depinzând mult de sponsorizări sau finanțări private.

„Este doar începutul. Va fi afectat jurnalismul independent. Nu este vorba doar că Cristache și cu Tucă sunt chemați pentru emisiunile pe care le-au făcut la CNA. Poate fi un singur om care se exprimă pe Youtube spunând ceea ce crede. Se va ajunge de la instituții de presă la oameni. Dacă ești manelist, ai o șansă să supraviețuiești. Nu vei mai avea șansa să spui ceea ce gândești nici măcar pe site-uri. Vor lua bucată cu bucată site-urile”, a observat Dan Andronic. Jurnalistul a dezvăluit că în Parlamentul României „se lucrează la un supra-CNA pentru online”.

Cu ce a greșit Dan Puric?

Redacția EVZ a primit o adresă succintă, Consiliul Național al Audiovizualului remarcând o emisiune realizată de jurnalistul EVZ-Capital Ionuț Cristache, alături de actorul și regizorul Dan Puric. „Întrunit în şedinţa publică din data de 09.03.2023, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul de monitorizare întocmit de direcţia de specialitate, ca urmare a unei sesizări, pentru programul „HAI România” (secţiune video EVZ PLA Y), ediţia cu titlul „Dan Puric – România În vremuri de pandemie şi război”, identificat pe platforma de partajare a materialelor video YouTube.

Membrii Consiliului au vizionat secvenţe relevante din programul sus-menţionat, iar în urma dezbaterilor din şedinţă, au decis să vă adreseze invitaţia de a participa la următoarea şedinţă publică a CNA, care va avea loc marţi, 14 martie 2023, începând cu ora 10.00, la sediul instituţiei”, se arată în notificare oficială. Totuși, Dan Puric este cunoscut pentru limbajul său elegant, a remarcat Mirel Curea. „Îi sperie foarte tare naționalismul”, a replicat Liviu Mihaiu.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.