Infofinanciar > Esential > Exclusiv. Jurnaliștii EVZ-Capital, luați în vizor de CNA. Cenzura în online a început în România
Esential

Exclusiv. Jurnaliștii EVZ-Capital, luați în vizor de CNA. Cenzura în online a început în România

Cenzură pe Yotube via CNA, podcast Hai România
sursa foto: captură video podcastul Hai România

Canalul de Youtube HAI România a ajuns în vizorul CNA într-o intervenție fără precedent, fiind pentru prima dată când este pus în discuție un podcast de pe internet. Robert Turcescu l-a avut miercuri invitat pe jurnalistul Ion Cristoiu să comenteze mizele scandalului. De asemenea, la discuții a participat și Dan Andronic și Ionuț Cristache.

Să fie acesta începutul cenzuri de tip românesc pe YouTube? Rămâne de văzut, în funcție de reacția societății civile și a ziariștilor autohtoni. Conform podcastului, s-a primit o adresă la redacție: „Întrunit în şedinţa publică din data de 09.03.2023, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul de monitorizare întocmit de direcţia de specialitate, ca urmare a unei sesizări, pentru programul „HAI România” (secţiune video EVZ PLA Y), ediţia cu titlul „Dan Puric – România În vremuri de pandemie şi război”, identificat pe platforma de partajare a materialelor video YouTube.

Membrii Consiliului au vizionat secvenţe relevante din programul sus-menţionat, iar în urma dezbaterilor din şedinţă, au decis să vă adreseze invitaţia de a participa la următoarea şedinţă publică a CNA, care va avea loc marţi, 14 martie 2023, începând cu ora 10.00, la sediul instituţiei”.

Robert Turcescu: Trebuie să înțelegem ce e un abuz

Ediția de vineri a podcastului HAI România a adunat un grup de jurnaliști cu greutate: realizatorii EVZ-Capital Robert Turcescu, Dan Andronic, Ionuț Cristache și Mirel Curea, cărora li s-au alăturat Victor Ciutacu, Liviu Mihaiu, Octavian Hoandră sau Bogdan Comaroni. S-a căzut de acord la unison că este o formă de abuz din partea CNA (Consiliul Național al Audiovizualului), autoritatea care reglementează spațiul audiovizual din România.

Ca primă observație, Robert Turcescu a chestionat jurisdicția CNA de a reglementa un podcast, mai ales că podcasturile care sunt difuzate de canalul de Youtube HAI România respectă o primă cenzură, cea a Youtube. În opinia cunoscutului jurnalist, este vorba de o agresiune la adresa libertății de exprimare, dar și de o formă abuzivă de control în mediul online, „singura oază rămasă a libertății de exprimare”.

Gazda podcastului HAI a reamintit că totul pornește de la o lege a Uniunii Europene preluată și de CNA, lege pregătită din 2019, când mai-marii Europei au remarcat că influența televiziunilor slăbește, în schimb crescând exponențial cea a mediului online și a platformelor alternative.

Cristoiu, pregătit să semneze o petiție către ambasada SUA

Într-o intervenție în direct, Ion Cristoiu, fondatorul școlii de jurnalism de la Evenimentul Zilei, a confirmat că este vorba de un atac față de libertatea de expresie.

„A fost un proiect de lege emis de guvernul Cîțu și adoptat de majoritatea USR-PNL în care se extinde și la online. Există o problemă juridică la CNA întrucât Youtube are propria cenzură. Este imposibil să mai fii sancționat atâta timp cât nu te-a sancționat Youtube. Sancționa Youtube dacă considera conținutul dăunător democrației. Este un fenomen, este un proces fatal, chiar astăzi a apărut o nouă listă, cred că e și dl. Ciutacu, suntem înscriși într-o rețea europeană de dezinformare (…)

Este ecoul încercării de a sugruma libertatea de expresie (…) Dacă mergeți la CNA veți legitima o aberație a unei instituții. Ne interzic, trebuie să ne batem. Orice gest contează, trebuie făcut tărăboi”, a afirmat reputatul gazetar.

Acesta recomandă mai multe forme de protest din partea jurnaliștilor și liderilor de opinie din mass-media autohtonă, inclusiv o petiție la Ambasada SUA, ținând cont că noua ambasadoare în România, Kathleen Ann Kavalec, a criticat presiunile la adresa presei din țara noastră.

„Să facem și noi o petiție. Este o tendință foarte periculoasă de limitare, listele negre. Să facem o petiție împotriva acestei chestii finanțată de guvern (n.red. – un studiu al unor cadre didactice de la SNSPA), împotriva listelor negre (…). Tot ce se întâmplă în ultima vreme, dvs. veți vedea aceste liste negre, Alina Bărgăoan este la SNSPA, nevasta rectorului de la SNSPA a fost promovată. Eu zic să luăm și noi (n.red. – atitudine). Totuși ambasadoarea SUA, de la care vine lumina, a spus că jurnaliștii sunt hăituiți. De ce nu faceți către ambasada SUA? Sunt primul care semnez asta”, a mai punctat Cristoiu în studioul EVZ-Capital.

CNA, mai periculos decât ANAF

Un aspect scos în relief de realizatorul România TV Victor Ciutacu, cel care se autointitulează „cel mai amendat jurnalist din istoria CNA”, este acela că puterea CNA este abuzivă, fiindcă „acționează ca o bâtă. Ca argument a menționat faptul că indiferent dacă pierzi sau câștigi procesul cu CNA, amenzile dictate de instituție sunt executorii.

Victor Ciutacu a adus aminte că deși Antena 3, postul unde a activat acum ceva vreme, a câștigat toate procesele cu CNA, a fost trimisă să încaseze banii reținuți de stat ca amendă de la Ministerul Finanțelor. Ca urmare amenzile reținute ilegal de CNA, sume importante, nu au fost recuperate nici până astăzi.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.