Infofinanciar > Lumea la zi > Programul politic al lui Netanyahu după întoarcerea în fruntea guvernului. Care sunt politicile cheie ce vor fi adoptate
Lumea la zi

Programul politic al lui Netanyahu după întoarcerea în fruntea guvernului. Care sunt politicile cheie ce vor fi adoptate

Benjamin Netanyahu, Sursă foto: Times of Israel
Sursă foto: Times of Israel

Rezultatele finale ale alegerilor arată că liderul Likud va conduce blocul religios de dreapta, format din 64 de persoane, în Knesset-ul cu 120 de locuri, în pofida unui avans foarte mic din totalul voturilor, în timp ce Meretz și Balad au căzut sub pragul electoral.

În timp ce ultimele mii de voturi erau numărate joi seara, premierul Yair Lapid l-a sunat pe liderul opoziției, Benjamin Netanyahu, pentru a-i recunoaște victoria și a-l felicita pentru victoria sa în alegeri.

,,Statul Israel este mai presus de orice considerente politice”, a menționat Lapid într-o declarație. „Îi urez lui Netanyahu mult noroc pentru poporul israelian și pentru statul Israel”.

Ce va face Netanyahu acum ajuns la putere?

Benjamin Netanyahu a precizat câteva sectoare pe care le va ține sub atentă observație dacă va ajunge la putere. Privind economia, el vrea să urmărească o competivitate în acest domeniu, care să fie instrumentul central pentru a reduce costul vieții. El vrea să extindă reforma importurilor, să reducă tarifele și spune că va face eforturi pentru a începe construirea noilor porturi din Haifa și Ashdod.

Pentru securitate, el precizează că va menține controlul autonomiei tehnologice a Israelului pentru a asigura un avantaj în acest domeniu. Totodată, va avea loc inițierea unui plan numit „economie în schimbul securității în Gaza”, care va permite restaurarea umanitară a Gaza în schimbul opunerii la împuternicirea Hamas.

Pentru Guvern, el va adopta legi care interzic unei persoane acuzate de infracțiuni să primească mandatul de a forma Executivul sau să servească în calitate de președinte sau de ombudsman al statului.

Acesta propune instituirea unui sistem de urgență pentru femei în situații de criză, îmbunătățirea sistemului de adăposturi pentru femeile agresate și adoptarea legii cătușelor electronice și a legii pentru prevenirea violenței economice împotriva femeilor.

El are în vedere și adoptarea legii privind clima, care va stabili obiectivul de neutralizare a emisiilor de dioxid de carbon până în 2050 și asigurarea înființării unui consiliu pentru climă în cadrul cabinetului primului-ministru, care va supraveghea la punerea în aplicare a legii.

Care vor fi politicile cheie ale lui Natanyahu?

Natanyahu crede că un succes economic poate fi atins prin îndeplinirea a trei condiții: un Guvern stabil – pe care îl poate forma doar Likudul -, conducerea personală a premierului și un plan de urgență temporar și nepopulist.

Cele două elemente de bază ale planului economic sunt: limitarea creșterii prețurilor și reducerea taxelor. Acesta va urmări să reducă imediat prețurile la generatorii de inflație, să scadă prețul la electricitate, combustibil și apă și să înghețe ratele impozitelor pe proprietate timp de un an.

Privind locuințele, el vrea să instituie emiterea de obligațiuni guvernamentale legate de prețurile locuințelor, reducând cererea; Timpul de obținere a autorizațiilor de construcție și implementarea unui model de „aplicare retroactivă” va fi mai scurt.

El vrea să instaureze pedeapsa cu moartea pentru teroriști și suveranitatea de facto în Iudeea și Samaria: desființarea administrației civile pentru cetățenii israelieni care locuiesc în Cisiordania și plasarea așezărilor sub jurisdicția directă a Guvernului.

Ce spun voturile?

După numărarea tuturor voturilor în urma alegerilor naționale din Israel de marți, Netanyahu va controla nu doar cel mai mare partid din Knesset, ci este pe cale să revină la putere în fruntea unui bloc majoritar de 64 de membri al aliaților săi religioși și de dreapta în Knesset, care are 120 de membri.

Likud-ul lui Netanyahu va fi cel mai mare partid din Knesset, dar succesul major al alegerilor a fost ascensiunea complotului Sionismul Religios de extremă-dreapta, aliată lui Netanyahu, care include partidul Otzma Yehudit al lui Itamar Ben Gvir, căruia i s-a interzis serviciul în FDI din cauza activităților și pozițiilor sale extremiste, și partidul anti-LGBT Noam.

Ultimele din cele aproape 4,8 milioane de voturi exprimate de cetățenii israelieni au fost numărate joi seară, iar ultimele voturi în ,,plic dublu” au confirmat că Meretz, formațiunea de stânga, nu va depăși pragul pentru a intra în Knesset și au ajustat ușor alocarea locurilor pentru a muta un loc de la Likud la Yisrael Beytenu.

Voturile în ,,plic dublu” numărate joi au fost cele exprimate de soldații FDI aflați în baze, de cei din spitale sau închisori, de trimișii care servesc Israelul în străinătate și de persoanele care au folosit secțiile de votare accesibile. Numărarea lor durează mai mult, deoarece Comisia Electorală Centrală trebuie să se asigure mai întâi că acești alegători nu au votat și la secția de votare înregistrată oficial.

În urma numărătorii finale, Likud are 32 de locuri, Yesh Atid 24, Sionismul Religios 14, Unitatea Națională 12, Shas 11, United Torah Judaism 7, Yisrael Beytenu 6, Ra’am 5, Hadash-Ta’al 5 și Labor 4.

Blocul partidelor loiale lui Netanyahu – Likud, Sionismul Religios, Shas și UTJ – va controla 64 de locuri, în timp ce partidele care au format guvernul demisionar controlează 51 de locuri, când Hadash-Ta’al a promis că nu se va alătura niciuneia dintre cele două tabere.

În ceea ce privește voturile efectiv exprimate, doar 48% au mers către partidele din guvernul de dreapta care se preconizează că va intra în funcție. Dar blocul condus de Netanyahu și-a asigurat mult mai multe locuri, deoarece atât partidul naționalist arab Balad, cât și Meretz nu au reușit să depășească pragul de 3,25%, ștergând împreună peste 275.000 de voturi.

Când va primi Netanyahu mandatul?

În mod oficial, Netanyahu va primi mandatul cel mai devreme abia săptămâna viitoare, după ce președintele Isaac Herzog se va întâlni cu liderii fiecărui partid pentru a asculta recomandările acestora cu privire la cine ar trebui să formeze următoarea coaliție.

Herzog are termen până la 16 noiembrie pentru a anunța ce deputat va însărcina cu formarea unui guvern, deși poate face acest lucru mai devreme. În rundele anterioare, consultările partidelor la reședința președintelui durau de obicei două zile. Herzog poate organiza o rundă suplimentară de consultări dacă consideră necesar, dar majoritatea se așteaptă ca procesul să fie unul tehnic, Netanyahu urmând să primească cu ușurință acordul președintelui.

Se așteaptă ca aliații de extremă dreapta ai lui Netanyahu din cadrul Partidului Sionismului Religios să ceară reforme judiciare de anvergură și poziții ministeriale importante. Itamar Ben Gvir a declarat că va cere Ministerul Securității Publice, care supraveghează poliția, conform timesofisrael.com.

Președintele partidului, Bezalel Smotrich, și-a exprimat interesul pentru ministerele finanțelor, justiției și, în special, al apărării, deși Netanyahu este văzut ca fiind mai degrabă dispus să acorde acest din urmă rol lui Yoav Gallant, membru al Likud MK, un fost general de rang înalt al Forțelor de Apărare ale Israelului.