Esential

EXCLUSIV! Povara de a te numi Ceaușescu în perioada tranziției! „Preferam să mă aresteze decât să mă dea afară, puteam să fac multe”

EVZ Play: Mihaela Ceaușescu
FOTO: EVZPLAY

Pornind de la un subiect care încă naște controverse, deși evenimentele s-au petrecut în urmă cu mai bine de trei decenii, jurnalistul Ionuț Cristache, în cadrul Podcastului EVZ Play, își continuă misiunea de a prezenta adevărul. Prim planul podcastului de astăzi a fost acaparat de Mihaela Ceaușescu, una din nepoatele cuplului dictatorial.

Dacă despre ”Elena și cel dintâi fiu al poporului” știm deja ce le-a rezervat istoria, același lucru nu-l putem afirma și despre moștenitorii familiei cuplului dictatorial. Numele de Ceaușescu, pesemne venerat înainte de 1989, se transformă în perioada post-decembristă într-o moștenire greu de suportat. Prin urmare, invitatul de astăzi, Mihaela Ceaușescu prezintă succint calvarul pe care l-au avut de înfruntat imediat după căderea regimului comunist.

Cu toate că relația de rudenie dintre fostul Secretar General al Partidului Comunist și Mihaela Ceaușescu a fost una destul de apropiată, cea din urmă fiindu-i nepoată fostului dictator, trebuie precizat faptul că între cei doi există o mare prăpastie din punct de vedere intelectual.

Primele probleme pentru ”descendenții” cuplului dictatorial Nicolae și Elena Ceușescu

Aspect confirmat chiar de cariera academică a Mihaelei Ceaușescu devenită între timp Mihaela Moraru. În urmă cu fix trei decenii, Moraru avea să fie suspendată, dar nu pentru mult timp, din funcția de asistent pe care o ocupa la Facultatea de Litere din cadrul Universității București. Nu din cauza faptului că abilitățile intelectuale deținute de aceasta nu s-ar ridica la standardele pe care le impune ”fișa postului”, ci din cauza faptului că poartă numele de Ceaușescu.

Astfel, pe data de 3 ianuarie 1990, ne spune invitata lui Cristache „M-am dus, și bine am făcut, s-a pus problema excluderii mele. Am și fost exclusă prin vot. Am spus aceste lucruri de mai multe ori. A fost un vot deschis, au votat oamenii pe care i-am ajutat cel mai mult”.

Desigur că informația n-ar fi completă dacă nu am recrea întreg tabloul lunii ianuarie 1990. Altfel spus, odată epuizată vacanța de iarnă, cadrele universitare alături de studenți se întorc în sălile de curs așa cum este normal, lucru pe care l-a făcut și Mihaela Moraru, doar că, în acel climat instabil politic, la mai puțin de două săptămâni de la Revoluția din decembrie, era cam greu să te expui în public știind că porți același nume cu cea mai detestată persoană a vremii respective.

Ca o scurtă paranteză, sora Mihaelei Ceaușescu a fost concediată din redacția Agerpres pe motiv de absenteism „ Eu am avut noroc că am fost în vacanța de iarnă, pe sora mea au dat-o afară de la Agerpres pentru că a lipsit trei zile nemotivat, pe 21 decembrie nu putea să se ducă la muncă. Eu am stat frumos ca toată lumea în vacanța de iarnă și m-am dus pe 3 ianuarie la facultate, la ședința nouă”, precizează Mihaela Moraru, fostă Ceaușescu.

Cariera Mihaelei Ceaușescu salvată de proprii discipoli

La un pas să fie exclusă din catedra Facultății de Limbi Străine, în apărarea Mihaelei Ceaușescu au sărit decanul facultății dar și studenții.

„Au făcut grevă, n-au mai intrat la ore 110 studenți! Era panică. Veneau profesorii ceilalți și ei nu intrau la ore. Între timp, decanul de la facultatea de Limbi Străine, m-a chemat la dânsul și mi-a zis să nu cumva să-ți dai demisia, n-au ce să-ți facă, n-ai niciun motiv, n-ai absențe, ai lucrări.

Profesorul academician Gheorghe Mihăilă, coordonatorul meu de doctorat și dânsul m-a ajutat foarte mult. Dar sigur că rolul hotărâtor l-au avut studenții, s-a aflat și la minister că la facultatea de Limbi Străine, secția rusă nu s-au mai făcut ore de 2 săptămâni”.

Cum această situație trebuia imediat remediată, a fost înființată o comisie care a avut sarcina de a intervieva toți studenții. Ne spune Mihaela Moraru și concluzia comisiei respective„ mi-au spus că eu am incitat studenții să facă grevă pentru a mă apăra. După care, s-a făcut o ședință cu toți, s-a decis ca eu, Mihaela Moraru, să fiu repusă în funcție.

Mi-au dat ore la fizica atomică, la Conservator, acolo mi-a plăcut,  n-am mai avut nicio oră la Litere. Am făcut o echipă de teatru, m-am implicat foarte mult, le eram recunoscătoare studenților”.