Esential

EXCLUSIV! Mirel Palada despre Iohannis: „E mitul germanului care a fost acest amărât de mediocru”

Mirel Palada Sursa foto Podcast EVZ Play
Mirel Palada, Sursa foto: Podcast EVZ Play

Prezent în podcastul EVZ Pay, sociologul  Mirel Palada a discutat alături de Robert Turcescu și Dan Andronic despre sondajele românilor despre mulțumirea pe care o au aceștia față de liderii țării, dar și despre partide.

Nu se putea ca din acest sondaj să lipseșască și șeful statului, Klaus Iohannis. Mirel Palada a spus că acesta „este mitul germanului care a fost puternic în mințile oamenilor, după care a fost acest amărât de mediocru”. Întrebat despre ă cădere a lui Iohannis, Palada a spus că el va ajunge ca și Băsescu.

„Și mai mult. Cât s-a prăbușit și Băsescu pe sfârșit de mandat. Noi acum vorbim de componenta de încredere. Minimul de încredere a fost anul trecut când a făcut greșeala lui Dragnea. Dragnea și-a omorât apropiații. Iohannis după ce a ridicat în slăvi USR-ul, el a venit și a zis se modifică schimbarea, el știa că o să vină războiul, avea PSD-ul la guvernare, USR-iștii erau nebuni la cap și i-a dat jos. E mitul germanului care a fost  foarte puternic în mințile oamenilor, după care a fost acest amărât de mediocru. Nici nemții nu mai sunt în mintea românilor cum erau pe vremuri din cauza lui Iohannis. Orice popor e ușor de manipulat pentru că politica nu este despre realitate. Politica este despre fantasmă. Politica este despre film. Noi avem un film în capul nostru și zicem că noi vedem realitatea, dar nu e realitatea. Suprapune un filtru valoric și un filtru de scenariul în care eroul bun trebuie să îl bată ce eroul rău. Asta nu e realitate, e film”, a transmi Palada.

 Partidele de le guvernare

De asemenea, sociologul a vorbit și despre diferența de mulțumire a românilor dintre PSD ȘI PN, și despre șansa de a se micșora aceasta.

„Se va micșora doar în cazul în care se erodează PSD-ul. La anul pe vremea asta, e foarte posibil ca la guvernare să nu mai fie PSD-u strălucit. Nu o să scadă sub 35%. PNL  nu o crească, PNL ul este într-o erodare puternică pentru că  vine după o serie de lideri mediocri și de omoruri ritualice. La fel cum a făcut Dragnea când și-a omorât niște miniștri și consecința a fost că s-a dus în cap. După ce i-a înfierbântat și i-a încins cu discursul ăsta nativist cumva suveranist care a crescut de la 30 și ceva la 45% și a fost pe niște vârfuri  imense într-o jumătate de an nu numai că nu și-a îndeplinit promisiunile, a și venit să facă singurul lucru pe care nu trebuia să-l facă să omoare liderii lui. PSD-ul nu a scăzut în momentul în care a avut manifestații de stradă. PSD-ul a început să scadă cu adevărat când l-au dat jos pe Grindeanu și pe urmă l-au mai omorât și pe Tudose la jumătate de an. Mia bine nu-i puneai. Și atunci PSD-ul s-a dus în cap. Poți să dai cu bolovani, poți să fii „vestele galbene” că asta este acțiune civică, că votul e defapt activitatea civică cea mai des întâlnită”, a spus acesta.

 Despre liderii statului 

Palada a făcut referire și la liderii care au fost premieri ai României.

Dăncilă a fost perseverentă. Și-a arătat competența prin faptul că a supraviețuit.  Cîțu „s-a făcut muci”, este de departe cel mai nașpa. Ce vedeți voi la început unde sunt lucrurile aproape e consecința a două locuri: mitul generalului  în combinație cu începerea unui război.  Ce poate fi mai adecvat decât un general care conduce țara în vreme de război?! E un mit puternic și lumea a zis că e bun, e competent. A venit lumea să-și dea seama că rușii sunt atât de nepricepuți ca să cucerească două județe în Ucraina, nu o să cucerească nici România. S-a spart frica inițială că vin rușii. Pe urmă lumea a zis stai așa că nu e. Și ce am avut? Inflație și facturi”, a zis acesta.