Infofinanciar > Esential > Exclusiv! Marius Pieleanu ține partea ucrainenilor în scandalul Bâstroe: „Nu este nimic rău în ceea ce fac!”
Esential

Exclusiv! Marius Pieleanu ține partea ucrainenilor în scandalul Bâstroe: „Nu este nimic rău în ceea ce fac!”

Marius Pieleanu
Sursa foto: Captura ecran Podcastul Hai Romania

Ionuț Cristache l-a avut invitat în cadrul podcastului Hai România de joi, 16 martie, pe sociologul Marius Pieleanu, care a analizat implicațiile scandalului Bâstroe atât din perspectiva părții române, cât și a Ucrainei.

Sociologul Marius Pieleanu consideră că instituțiile române au acționat eficient în cazul lucrărilor de dragare/adâncire realizate de Ucraina pe Canalul Bâstroe.

„La nivel diplomatic ne-am mișcat bine – am cerut lămuriri și așa mai departe. Și la nivel guvernamental ne-am mișcat bine pe linie de Minister al Transporturilor. Și dacă vreți o informație mică, ambasadorul Ucrainei în România a avut inițial o atitudine destul de sfidătoare, ceea ce nu este în regulă. Putem să-i înțelegem pe ucraineni – când te afli în situație de război, când rușii sunt pe teritoriul tău, când curg bombele la geam, poate că nu mai ști să te porți cuviincios. Ne place sau nu, Ucraina va rămâne acolo, nu știu cu ce dimensiune, cu câtă populație, dar cu siguranță vom avea graniță cu Ucraina și după ce acest război nenorocit se va sfârși într-un fel sau altul”, a explicat sociologul.

Ucrainenii au profitat de „chestiunea războiului”

Potrivit invitatului lui Ionuț Cristache, ucrainenii au exploatat o „oportunitate negativă”, dar demersul lor este justificat în contextul războiului: „Acum suntem într-un aparent blocaj, pentru că autoritățile din România vor să-și facă treaba – e o presiune publică, a jurnaliștilor, e și obligația lor, e interesul național să protejăm Delta Dunării. Ucrainenii au profitat de chestiunea războiului, această oportunitate negativă, pentru a-și mări canalul navigabil, pentru a fi independenți de noi în ceea ce înseamnă businessul, economia, și mai ales în ceea ce privește transportul de armament, de muniție, de militari pe Canalul Bâstroe„.

Sociologul este însă de părere că demersul părții ucrainene este perfect justificat de război: „Nu e nimic rău în ceea ce fac, încearcă să-și apere țara cu orice preț, pentru că așa e firesc. Trebuie să păstrăm un echilibru între interesele românesti și cele ale Ucrainei, într-o situație complet neplăcută.”

Rareș Bogdan a avut dreptate în disputa cu Bogdan Aurescu

Marius Pieleanu are un punct de vedere și în ceea ce privește disputa dintre Rareș Bogdan și Bogdan Aurescu. Potrivit sociologului, dreptatea este de partea prim-vicepreședintelui PNL și nu a ministrului de Externe: „În mod evident, cei care urmăresc lumea publică și politică știu că Rareș Bogdan a avut dreptate. Nu e un secret. Este adevărat însă că cei doi își puteau rezolva de o manieră mai elegantă această problemă, pentru că este vorba de imaginea unui partid.”

Sociologul a lansat câteva critici dure la adresa ministrului de Externe: „Dl Aurescu, care înțeleg că este un om pregătit din punct de vedere profesional, trebuie să înțeleagă că el nu este om politic și că răspunde la decidentul politic. I-a răspuns impertinent prim-vicepreședintelui Partidului Național Liberal. (…) Dl Aurescu fie a fost prost sfătuit, fie așa a gândit domnia sa, dar a avut argumente care i s-au întors impotrivă referitor la Rareș Bogdan. Nu poți să vii cu genul ăsta de argumente. Putea să spună elegant «în calitatea mea de ministru de Externe și membru PNL rog conducerea partidului să convoace un comitet politici restrâns în care să lămurim problema elegant și diplomatic»”, a mai declarat Mariu Pieleanu în cadrul podcastului Hai România.