Esential

EXCLUSIV! Jean Maurer, la podcastul EVZ Play: ,,Nicolae Ceaușescu avea probleme de comportament. Erau de ordin genetic”

EXCLUSIV! Jean Maurer, la podcastul EVZ Play: ,,Nicolae Ceaușescu avea probleme de comportament. Erau de ordin genetic”

Jean Maurer a fost prezent în cadrul Podcastului EVZ Play, moderat de Ionuț Cristache. Aceștia au discutat despre vizibilitatea sa publică, regimul lui Nicolae Ceaușescu, dar și despre comunicarea tatălui său cu liderul Partidului Comunist.

Jean Maurer a oferit detalii despre expansiunea comunismului și problemele lui Nicolae Ceaușescu.

,,Există o istorie cum că Dej a fost iradiat în Rusia sau în Polonia, cândva, de unde a dezvoltat un cancer pulmonar. Pe patul de moarte, acesta a lăsat ca urmașul său să pe Gheorghe Apostol. Tata i-a spus că trebuia să vorbească cu toți oamenii importanți din partid pentru a alege pe cineva pe placul tuturor, care să întrunească toate condițiile. La momentul respectiv, propunerea lui Dej era doar Apostol. Dej s-a plâns după că nu e unanimitate și că va urma un canibalism, o luptă de putere care va servi Rusiei. Atunci Dej s-a îndreptat către tata pentru funcția supremă în partid, era cel mai popular, cel mai pe placul membrilor.  Tata a refuzat atunci pentru că nu era de origini muncitorești, nu era român, mai ales, familia tatei provenea din Germania și din Franța”, a precizat Maurer.

De ce a renunțat Jean Maurer la vizibilitatea politică?

Întrebat de Cristache despre vizibilitatea sa în sectorul public, Maurer a precizat că a preferat să plece din România pentru protecție.

,,Până acum am ales să stau de-o parte, să nu fiu vizibil, am fost plecat din țară, am stat în Germania 33 de ani. Nu am făcut presă, nu am făcut politică, am stat de-o parte. Acum am oportunitatea, la Evenimentul Zilei, să ies puțin în fața reflectoarelor. Am plecat pentru protecție. Istoria familiei mele a fost destul de bizară. Cu anumite constrângeri, chiar, imediat după ce tata a a ieșit la pensie în 1977. Tata a intrat apoi în coliziune cu Ceaușescu. Încă din anii 67, 68, contradicțiile devenise din ce în ce mai acute. Mai ales după vizita lui Ceaușescu și a lui taică-miu, proaspăt accidentat după un incident cu caracter accentuat de atentat” a subliniat acesta.

Ceaușescu și tatăl lui Jean Maurer

Ion Gheorghe Maurer a fost un politician comunist român, prim-ministru al României în perioada 1961-1974 și cel de-al 49-lea premier/președinte al Prezidiului Marii Adunări Naționale a Republicii Populare Române în perioada 11 ianuarie 1958 – 21 martie 1961.

Conform lui Jean Mauer, tatăl său și Nicolae Ceaușescu au avut o relație strânsă, până în momentul în care Ion Gheorghe Maurer a devenit pârghia principală de comunicare a României cu Ceaușescu. Aceștia au fost legați de pasiunea pentru sfera vânătorii.

,,După vizitele tatei și ale lui Ceaușescu în China și Coreea de Nord din 71, Ceaușescu o luase razna, iar taică-miu fusese tras pe linie moartă pentru că legile se întâmplau în cadrul guvernului dublu, în laboratoarele CCPCR. Legile se scriau și se făceau acolo apoi erau semnate de Ceaușescu. Tata se săturase de figurația și de această manevră a Executivului Paralel. Tata l-a introdus pe Ceaușescu, într-o oarecare măsură, în această sferă a vânătorii. Tata era foarte pasionat, avea mereu echipamentul cel mai bun și adaptat vânătorii. Era considerat de unii <<una dintre cele mai bune puști ale României>>. Această activitate a creat o oarecare relația între tata și Ceaușescu. Ruptura dintre ei s-a produs pentru că tata era pârghia de comunicare a României cu exteriorul, activități însoțite apoi de Ceaușescu. Acesta era de acord cu propunerile lui tata, a fost dispus să învețe, a ascultat de tata, însă până la un punct, până când Ceaușescu a început să creadă că poate face orice ”, a subliniat Maurer.

Întrebat de ce a plecat tatăl său de la conducerea Partidului Comunist, acesta a precizat că motivul principal a fost lipsa partizanilor care îi puteau susține ideile. ,,Tata a plecat din Guvern nu numai din cauza accidentului, nici vorbă! A plecat pentru că era ignorat complet, nu avea niciun partizan care să-i susțină ideile. Tata mereu a fost de părere că se poate aborda ideea de dezbatere, ideea de pluralitatea a ideilor. Tata credea că se poate discuta și susținea forța argumentului”, a motivat Jean Maurer.

Cum era Ion Gheorghe Maurer?

Jean Maurer a oferit un portret al tatălui său, în perioada în care acesta era o figură importantă pentru Partidul Comunist.

,,Tata era un om foarte comunicativ, haios, mergea des la vânătoare cu prietenii. Tata a avut marele avantaj fiind dintr-o familie de mici burghezi și a studiat la Paris. Acolo a învățat bazele Marxismului și a devenit fascinat. Nu pot să spun că l-am idolatrizat pe tata, dar m-a inspirat. Dezbăteam cu el tot felul de probleme, eu fiind mereu interesat ce se întâmplă prin România și prin lume. Tata, pe plan filozofic, nu a fost niciodată comunist, credea foarte mult în marxism. Nu a crezut în comunism și în capacitățile sale de a dezvolta societăți. Doar istoria l-a împins către comunism și așa a devenit unul dintre cei mai importanți oameni din stat la vremea sa”, a declarat Maurer.

Acesta a transmis că nu a avut foarte multe momente petrecute cu tatăl său, întrucât acesta era foarte preocupat de muncă. ,,Nu pot să zic că petreceam foarte mult timp cu tata. Era mai mult prezent la locul de muncă. Ceea ce am apreciat la el atunci și o fac și acum este că, în fiecare zi, când venea acasă, mai devreme sau mai târziu, se apuca să citează sute, poate mii de cărți pe care le primea prin diverse canale, făcea rost de toate cărțile progresiste din Occident de care voia. Era un om extrem de citit, lua notițe, era extrem de studios” a adăugat Maurer.

Expansiunea lui Ceaușescu

Conform viziunii lui Jean Maurer, tatăl său a pus bazele manifestărilor lui Ceaușescu, formând astfel ,,cultul personalității”.

Pentru că tata a refuzat să preia conducere, a venit cu propunerea de Ceaușescu. Dej a avut încredere în tata, foarte multă, și a fost de acord cu propunerile sale. Apoi, Ceaușescu era tânăr, era autodidact, avea o puternică latură naționalistă și patriotică, un băiat cu origini sănătoase, de muncitor. Prima perioadă a lui de după ce a fost ales a trebuit să se lucreze la factorul de imagine al lui Ceaușescu. Trebuia ca poporul să-l iubească. Tata a organizat manifestațiile și întâlnirile cu publicul ale lui Ceaușescu. Membrii PCR au fost de acord cu tata, aveau încredere în el. Așadar, tata este vinovat pentru toate acele activități de PR pentru Ceaușescu, tata este vinovat pentru cum unii români au fost scoși cu forța din casă. Aceste acțiuni au sporit cu trecerea timpului, toate se aranjau apoi din spate. Angajatorii erau mereu pe fază când trebuia să se țipe <<Ura! Ura!>>. În acel moment, Ceaușescu a început să se uite în oglindă și a realizat că poporul îl iubește, că a devenit cineva. Încrederea poporului era un lucru esențial pentru cum ar trebui să ne vadă Rusia. Aceste manifestări organizate de tata au creat <<cultul personalității>>, a menționat Jean Maurer.

Problemele și urmărirea lui Ceaușescu

Jean Maurer a nuanțat câteva dintre problemele lui Ceaușescu, spunând că a participat chiar la câteva partide de vânătoare, unde a observat că voia mereu să fie ,,cel mai bun, prin orice mijloc.”

,,Nicolae Ceaușescu avea probleme de comportament și din câte am înțeles, erau de ordin genetic. Am asistat la câteva partide de vânătoare unde a fost și el prezent și avea momente în care devenise puțin dereglat, pot spune. Avea o tenacitate să fie el primul mereu, să fie cel mai bun prin orice mijloc. Avea mereu motoarele aprinse. Manifestațiile organizate de tata și cum se simțea Ceaușescu după au contribuit la accentuarea acestor probleme.”

Conform acestuia, filarea lui Ceaușescu a venit pe fondul reorganizării Securității, când mai mulți politicieni partizani ai comunismului au fost centrul atenției unor anchete. Acestea au vizat și familia Mauer.

,,Câțiva ani de zile, după reorganizarea Securității, s-a stabilit filarea celor mai înalți oameni din statul român, de la prim-ministru și miniștri. Familia mea a fost atinsă de această acțiune. Ceaușescu știa absolut tot din ce făcea tata, nu că tata ar fi făcut mare lucru, căci se mai ducea pe la vânătoare, mai consuma o țuică, un cognac. Tatei i-au plăcut trei lucruri în viață: femeile, vânătoarea și congnacul” a conchis Jean Mauer.