Esential

EXCLUSIV! Jean Maurer, la podcastul EVZ Play: „Ceaușescu a organizat un atentat ca să-l elimine pe tata, Ion Gheorghe Maurer”

EXCLUSIV! Jean Maurer, la podcastul EVZ Play: „Ceaușescu a organizat un atentat ca să-l elimine pe tata, Ion Gheorghe Maurer”
sursa foto evzplay

Jean Maurer, fiul lui Ion Gheorghe Maurer, primul-ministru din perioada comunistă, a fost prezent în cadrul Podcastului EVZ Play, moderat de Ionuț Cristache. În cadrul discuției a fost prezentat începutul comunismului, și cum era viața politică pe vremea lui Ceaușescu.

Acesta a început prin a prezenta cum era, de fapt, viața politică în comunism. Cât de important era să știi cum să te ferești de probleme ca să nu îți fie rău.

„Cele mai multe crime s-au întâmplat în perioada comunistă. Tatăl meu a fost mereu împotriva acestor crime, nu a reușit să le împiedice pe toate, dar cu ce a putut s-a luptat. Ceaușescu a preluat toată securitatea de la Dej, a pus la conducere doar oameni care sa îi fie loiali. După ce tata s-a retras la pensie, în 74 a stat liniștit, nu ii era frică de Ceaușescu deoarece a fost cuminte, așa a și rămas cu toate privilegiile, anume: a rămăs cu salariu sub formă de pensie, de 15.000 de lei. A rămas cu vila de protocol, până în 85 când s-a găsit un moștenitor. Tatăl meu nu se temea de Ceaușescu, cu toate că s-a gândit să reacționeze. Însă nu a făcut nimic, deoarece se gândea că populația ar pute fi afectată. Pârvulescu era supărat doar că Ceaușescu își organizează mereu congresele ca să fie din nou reales, tatăl meu spunea despre el că era un dobitoc. Din 74 până în 88 tata a stat foarte cuminte, nu a dorit să facă probleme” susține fiul fostului prim-ministru comunist.

Atentatul provocat de instituțiile publice

„Când s-a produs atentatul asupra lui a rămas șocat, nu și-a imaginat că instituțiile publice i-ar putea face așa ceva. Atentatul s-a produs când a mers la vânătoare în Covasna, la întoarcere, șoferul său care a fost schimbat la câteva zile înainte de plecare urma să facă accident. Care eu nu cred deloc că a fost întâmplător. După, tata a avut fractură de bazin cu hemoragie internă, luxație de șold și traumatism cranian. Șoferul a avut doar un picior rupt. La locul accidentului nu au existat urme de frâne, șoferul nu a încercat nici o secundă să evite impactul, accidentul fiind frontal, pentru mine este clar că acest accident nu a fost o întâmplare nefericită. Tata a spus în primă fază că a fost un accident nefericit. după 3-4 ani nu mai era atât de convins, apoi în 90 a spus hotărât că ce a trăit a fost un atentat” declară Jean Maurer.

Acesta mai dezvăluie și că Elena Ceaușescu a fost introdusă în partid datorită tatălui său. „Tata a susținut intrarea Elenei Ceaușescu în politică, el i-a propus lui Ceaușescu să lucreze și tovarășa în partid. Dar, sincer ea nu era cea mai inteligentă femeie. A făcut toate astea cu o doză de perversitate, pentru că spera că o să-l mai domolească pe Ceaușescu de cultul acela egocentrist, desigur, a dat-o în bară cu această gândire. Când s-a îmbolnăvit Ceaușescu și a rămas toată puterea în cabinetul doi, a fost rău de tot.”