Infofinanciar > Esential > EXCLUSIV! Ion Cristoiu la podcastul HAI România, despre cazul Victor Pițurcă „Ce a făcut DNA până acum?”
Esential

EXCLUSIV! Ion Cristoiu la podcastul HAI România, despre cazul Victor Pițurcă „Ce a făcut DNA până acum?”

Podcast Hai România
Sursa foto: HAI România

Invitat în cadrul podcastului HAI România, prezentat de Ionuț Cristache, jurnalistul Ion Cristoiu a vorbit despre reținerea selecționerul naționalei de fotbal al României, Victor Pițurcă. Acesta a fost audiat și reținut de Direcția Națională Anticorupție în dosarul măștilor neconforme distribuite în spitalele MApN în perioada pandemiei.

Victor Pițurcă, reținut de DNA

Potrivit comunicatului DNA, Victor Pițurcă a fost reținut timp de 24 de ore fiind acuzat de trafic de influență, în favoarea fiului său, Alexandru Pițurcă, care deține firma PAV Green Energy. Firma lui Alexandru Pițurcă a încasat 98% din banii proveniți în urma unui contract semnat între MApN și firma Helios Dentserv. Contractul avea ca scop distribuirea a 100.000 de măști FFP3 în spitalele MApN. Potrivit G4Media, fostul selecționer a influențat accesul fiului său la contractul cu MApN. În luna septembrie a anului 2020, experții au anunțat că măștile FFP3 livrate nu respectă criteriile de rezistență împotriva agenților patogeni.

Mai mult, în același dosar este cercetat și Gabriel Țuțu, șeful Romarm, o companie de stat care se ocupă cu producerea de armament. În guvernarea Orban, Romarm și-a extins activitatea, și a achiziționat o linie de producție de măști.

Comunicatul DNA arată că „Pe fondul pandemiei generate de COVID – 19, în perioada 19 martie 2020 – 16 septembrie 2021, Gabriel Țuțu, cu încălcarea dispozițiilor legale, ar fi încheiat cu o asociere de firme din care făcea parte și o societate controlată de cealaltă persoană cercetată în prezenta cauză (Victor Pițurcă – n.r.), în condiții dezavantajoase pentru compania pe care o conducea, două contracte de achiziție publică (ce vizau cumpărarea a șapte utilaje neconforme de producere a măștilor de protecție).”

Ce a făcut DNA până acum?

Jurnaliștii Ion Cristoiu și Ionuț Cristache au comentat această situație în cadrul podcastului HAI România.

„MApN este o instituție care veghează, poți înșela orice instituție, dar nu armata. Dacă le dădea măști neconforme militarii noștri puteau muri, deci de aia aduce Iohannis trupe străine, că ai noștri sunt ușor de păcălit.”, a spus Ion Cristoiu.

Jurnalistul a chestionat traseul companiei de armament „Romarm nu se ocupa cu măști, a făcut o linie de măști care a eșuat, apoi a achiziționat niște măști, de ce?În pandemie una dintre principalele escrocherii a fost asta, toată lumea a vândut măști, Guvernul trebuia să verifice lucrurile astea.”, a susținut jurnalistul.

Ion Cristoiu a pus sub semnul întrebării și activitatea DNA în perioada pandemiei „Avem o întreprindere care face arme, și la îndemnul cuiva se hotărăște să facă măști medicale. Între armă și mască ar fi ca și cum o editură se hotărăște să producă sateliți. Cine le-a spus să facă asta? Cum s-a ajuns ca Romarm, care face arme, să facă măști? Cine le-a  zis? După ce au acceptat ordinele, ei și-au dat seamă că nu au linii de producție, și au important din China, neconforme. S-a dus Orban să inaugureze linia și s-a stricat linia.

Prima întrebare pe care trebuia să și-o pună DNA este <de ce s-au apucat ei să facă măști?>”, a declarat jurnalistul.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.