Info

Ministrul MApN, Angel Tîlvăr, întâlnire cu ambasadorul Ucrainei la București. România continuă sprijinul pentru Kiev

Ministrul Angel Tîlvăr și ambasadorul Ucrainei în România
sursa: Facebook Angel Tîlvăr

Ministrul Apărării naţionale Angel Tîlvăr a avut miercuri, 18 ianuarie, o întâlnire cu ambasadorul Ucrainei la București, Ihor Prokopchuk. În cadrul discuțiilor, șeful Apărării din România a condamnat acţiunile nediscriminatorii de lovire a infrastructurii civile ucrainene de către Rusia.

Angel Tîlvăr a vorbit și despre ”tragicul eveniment din oraşul Dnipro”, transmițând de asemenea condoleanţe pentru victimele prăbușirii elicopterului de miercuri dimineață, de lângă Kiev, soldat cu moartea a 16 persoane, inclusiv a ministrului de Interne și a adjunctului său.

Discuții între Angel Tîlvăr și Ihor Prokopchuk

Discuția celor doi oficiali a avut loc miercuri dimineața, la doar câteva ore de la tragedia din sânul guvernului ucrainean, soldată cu decesului ministrului de Interne de la Kiev.

”Ministrul apărării naţionale, Angel Tîlvăr, a primit în dimineaţa zilei de miercuri, 18 ianuarie, la ora 9.15, la sediul Ministerului Apărării Naţionale, vizita ambasadorului Ucrainei în România, Ihor Prokopchuk. Agenda discuţiilor a cuprins aspecte de actualitate privind situaţia de securitate, dar şi sprijinul multidimensional acordat de România Ucrainei. În acest context, ministrul apărării naţionale a reiterat poziţia fermă a României în ceea ce priveşte importanţa continuării sprijinului internaţional acordat Ucrainei atâta timp cât va fi nevoie”, a transmis MApN într-o informare în urma discuției dintre ministrul român și ambasadorul ucrainean.

Acțiunile Rusiei, condamnate de ministrul Apărării

Ministrul Angel Tîlvăr a condamnat, de asemenea, acţiunile nediscriminatorii de lovire a infrastructurii civile de către forţele armate ale Federaţiei Ruse din ultimele luni de zile. În același timp, oficialul român a reiterat importanţa menţinerii dialogului constant între ministerele apărării din România şi Ucraina și și-a exprimat deschiderea părţii române pentru continuarea discuţiilor în ceea ce priveşte problematica complexă de securitate şi apărare din regiunea Mării Negre.

„Am avut, în această dimineață, o discuție excelentă cu ambasadorul Ucrainei în România, Ihor Prokopchuk. Am reiterat poziția fermă a țării noastre în ceea ce privește importanța continuării sprijinului internațional acordat Ucrainei, atâta timp cât va fi nevoie. De asemenea, am transmis că este important să menținem dialogul constant între ministerele apărării din România şi Ucraina privind problematica complexă de securitate şi apărare din regiunea Mării Negre”, a transmis ministrul român pe pagina sa de Facebook.

Denis Monastirski, ucis într-un accident aviatic

Ministrul de interne ucrainean, Denis Monastirski, a fost ucis miercuri dimineața în prăbușirea unui elicopter în regiunea Kiev.

„În total, în prezent se știe că 16 persoane au murit”, a declarat șeful poliției naționale, Igor Klimenko.

Printre morți se numără mai mulți oficiali de rang înalt ai Ministerului de Interne, inclusiv ministrul de Interne Denis Monastirski și a mai multor oficiali. Printre cei decedați se numără și prim-adjunctul ministrului de interne Evgheni Enin și secretarul de stat Iuri Lubkovici.

Pentru moment, nu există nicio explicație imediată cu privire la cauza prăbușirii și niciun comentariu imediat din partea Rusiei, care a invadat Ucraina în februarie anul trecut. În același timp, doi copii se numără printre morți, iar alți 10 sunt tratați la spital.

Ministrul, Denis Monastirski, se afla împreună cu alte opt persoane în elicopterul care s-a prăbușit azi dimineață. Șeful poliției naționale a scris pe Facebook că elicopterul aparținea serviciului de urgență de stat al Ucrainei.

După prăbușire, un incendiu a izbucnit în apropierea grădiniței, iar copiii și personalul au fost evacuați din clădire. Epava elicopterului era vizibilă în afara clădirii în flăcări.